|

HSBC: Τα έξι πιθανά σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας


Έξι πιθανά σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας δίνει η HSBC, στη 18σελιδη έκθεσή της με τίτλο «Greece restructuring scenarios» («Τα σενάρια αναδιάρθρωσης για την Ελλάδα»).
Το κεντρικό μας σενάριο είναι ότι η Ελλάδα θα αποφύγει μία εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους της πριν από το 2013, ανέφερε ο Steven Major, επικεφαλής ανάλυσης ομολόγων του οίκου, προσθέτοντας ότι οι αποτιμήσεις της αγοράς δεν εμφανίζονται σύμφωνα με την πολιτική και οικονομική συγκυρία και πραγματικότητα. Η HSBC εκτιμά ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες μιας εθελοντικής συμφωνίας για την επιμήκυνση της ωρίμανσης του ελληνικού χρέους. «Ένα τέτοιο σενάριο δεν θα αποτελούσε πιστωτικό «σοκ», εάν διαχειριστεί σωστά».



Σενάριο 1 (με πιθανότητα 20%)
Χωρίς αναδιάρθρωση

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η Ελλάδα θα συνεχίσει την εφαρμογή του σκληρού δημοσιονομικού προγράμματος και πιθανώς θα βοηθηθεί από τον ταμείο στήριξης, το EFSF, για να μπορέσει αργότερα να επιστρέψει στις αγορές.

Σενάριο 2 (με πιθανότητα 5%)
Χωρίς αναδιάρθρωση – επέκταση της στήριξης
Στο σενάριο αυτό, το ελληνικό χρέος σταδιακά θα αντικατασταθεί από δάνεια του ΔΝΤ και της Ε.Ε.. Αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να βγει με αξιώσεις στις αγορές τότε ο οικονομικός έλεγχος θα περάσει σε «ξένα» χέρια. Ο οίκος χαρακτηρίζει πολύ χαμηλή την πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο.

Σενάριο 3 (με πιθανότητα 5%)
Υποχρεωτική βραχυπρόθεσμη αναδιάρθρωση
Για να προχωρήσει η Ελλάδα σε υποχρεωτική αναδιάρθρωση θα πρέπει να υπάρξει ραγδαία αλλαγή πλεύσης τόσο στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και της Ε.Ε. και των θεσμικών οργάνων της.

Σενάριο 4 (με πιθανότητα 30%)
Βραχυχρόνιο εθελοντικό re profiling
Με βάση το σενάριο, η άσχημη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας οδηγεί σε μία πιο ήπιας μορφή αναδιάρθρωση, μέσα από τον επαναπροσδιορισμό του ελληνικού χρέους, δηλαδή των επιτοκίων του δανείου και του χρόνου αποπληρωμής του. Κάτι τέτοιο δε θα προκαλούσε σοκ στην πιστωτική αγορά. Με άλλα λόγια, μια τέτοια συμφωνία δεν θα πυροδοτούσε την αποπληρωμή των CDS.

Σενάριο 5 (πιθανότητα 35%)
Αναδιάρθρωση το 2013 με χρήση του ESM

Στο συγκεκριμένο σενάριο, το βάρος θα πέσει στον ιδιωτικό τομέα και τους φορολογούμενους. Αν συμβεί αυτό, το haircut που θα υποστούν οι τράπεζες και οι επενδυτές του ιδιωτικού τομέα θα είναι πολύ μεγάλο, μειώνοντας περαιτέρω τις πιθανότητας επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές. Σε μια παραλλαγή του σεναρίου, στην αναδιάρθρωση θα εμπλακούν ΔΝΤ, Eurogroup και ΕΚΤ. Τότε, το αναγκαίο haircut θα είναι μικρότερο, αλλά θα πρόκειται για πρωτοφανή κατάσταση, αφού θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΔΝΤ που θα δεχτεί αναδιάρθρωση των δανείων του.

Σενάριο 6 (πιθανότητα 5%)
Αναδιάρθρωση με ρίσκο και χωρίς συνεννόηση

Με βάση το τελευταίο σενάριο, η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χωρίς πρότερη «συνεννόηση» με την ΕΕ, εφόσον οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν να αθετήσουν τις υποσχέσεις και τη μέχρι τώρα στήριξή τους προς της Ελλάδα. Σε μια τέτοια περίπτωση η κρίση και ο κίνδυνος χρεοκοπίας θα μεταφερόταν και σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και το Βέλγιο.

Posted by Blogger on 12:31 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response