|

ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 14.06.2011

Η πρώτη είδηση για σήμερα είναι από την εφημερίδα Hürriyet η οποία γράφει πως τα παγκοσμίως σημαντικότερα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μετέδωσαν ως πρώτη είδηση τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία. Τα ξένα ΜΜΕ σχολίασαν την τρίτη διαδοχική νίκη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ΑΚ.

Στην εφημερίδα Yeni Şafak όπου με τίτλο «Χαιρέτισε ο κόσμος», διαβάζουμε ότι οι ηγέτες από όλο τον κόσμο έστειλαν συγχαρητήρια μηνύματα στον πρωθυπουργό, Recep Tayyip Erdoğan ό οποίος μετά την εκλογική νίκη του είχε πει: «Κέρδισε το Σαράγεβο όσο η İstanbul, κέρδισε η Γάζα όσο το Diyarbakır».

Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Εθνών, Μαρκ Τόνερ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπούι, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο, ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμεντινεζάντ, ο μέχρι τώρα Πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ο Πρόεδρος του Πακιστάν, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, ο Πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο πρωθυπουργός του Καζαχστάν, Καρίμ Μασίμοφ, ο Πρωθυπουργός του Κοσσόβου, Χασίμ Θάτσι και ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι συνεχάρησαν τον Τούρκο πρωθυπουργό για τη νίκη του.

Η Zaman δημοσιεύει ότι στους εφτά χιλιάδες ανήλθε ο αριθμός των Συρίων προσφύγων οι οποίοι κατέφυγαν στην Τουρκία μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στην πόλη, Τζισρ αλ Σουγουρ. Στην είδηση επισημαίνεται ότι στήθηκε η τέταρτη σκηνούπολη για τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας, οι πρόσφυγες στα τουρκοσυριακά σύνορα μεταφέρθηκαν στις σκηνούπολεις που στήθηκαν στις επαρχίες Altınözü και Yayladağı του Hatay μετά τις χτεσινές επιθέσεις του συριακού στρατού με άρματα μάχης στην πόλη Τζισρ αλ Σουγουρ όπου εδώ και μέρες αναπτύχθηκαν στρατιώτες.

Σε μια άλλη είδηση της εφημερίδας, Yeni Şafak γράφει πως η συνάντηση εργασίας που διοργανώνεται από τον Αραβικό Σύνδεσμο με τίτλο «Τουρκική πείρα και εμπειρία στην ανάπτυξη», διεξήχθη στην έδρα του Συνδέσμου η οποία βρίσκεται στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, Κάιρο.

Στην είδηση επισημαίνεται επίσης ότι στην συνάντηση όπου συμμετείχαν πολλοί προσκεκλημένοι από τον επιχειρηματικό κόσμο και τους οικονομικούς κύκλους, εκφώνησε ομιλία και ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Κάιρο, Hüseyin Avni Botsalı. Κατά τη συνάντηση τονίστηκε πως ο αραβικός κόσμος πρέπει να επωφεληθεί από την εμπειρία της Τουρκίας.

Η εφημερίδα Vatan δημοσιεύει πως συγκροτήθηκε η νέα κυβέρνηση στον Λίβανο μετά από συνομιλίες οι οποίες διήρκησαν εδώ και πολύ καιρό. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, έπειτα από διαπραγματεύσεις πέντε μηνών, ανακοίνωσε πως σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση, όπως αναφέρουν οι αξιωματούχοι της χώρας.

«Ξεκινά το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Όπερας», είναι ο τίτλος που κινεί την προσοχή των αναγνωστών στην εφημερίδα Star η οποία γράφει ότι κατά τον Ιούλιο μήνα, οι λάτρεις της τέχνης, θα περάσουν αξέχαστες στιγμές σε παραστάσεις που θα γίνουν στα δεκαεννέα ιστορικά μέρη της İstanbul στο πλαίσιο του «2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Όπερας της İstanbul».

Τέλος η εφημερίδας μας πληροφορεί ότι φέτος από την 1η μέχρι την 21η Ιουλίου, το μοναδικό φεστιβάλ όπερας της Τουρκίας, θα φιλοξενήσει πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες εντός και εκτός της χώρας στην μαγευτική ατμόσφαιρα τις İstanbul.

Posted by Blogger on 12:39 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response