|

Γιατί γίναμε Χρηματιστήριο 40 μετοχών


Όσο μειώνεται ο τζίρος στο ΧΑ και επομένως το ενδιαφέρον και ο αριθμός των επενδυτών, τόσο μειώνεται και ο αριθμός των μετοχών που προσέχουν οι επενδυτές. Και τι θέλει ένας επενδυτής αυτήν την περίοδο από μία μετοχή; Ικανοποιητική εμπορευσιμότητα ώστε να μπορεί να μπει, αλλά κυρίως να βγει από αυτήν.

Δυστυχώς σε ένα χρηματιστήριο 50 ή 60 εκατ. ευρώ τζίρου την ημέρα κανείς δεν περιμένει να υπάρχει μεγάλος αριθμός τέτοιων μετοχών. Ελάχιστοι είναι και αυτοί οι επενδυτές που επενδύουν ανεξαρτήτως ημερήσιου τζίρου ή με βάση τα θεμελιώδη. Σήμερα στο ΧΑ οι μετοχές που έχουν ικανοποιητική εμπορευσιμότητα και που πραγματοποιούν καθημερινά μεγάλο όγκο συναλλαγών είναι σημαντικά περιορισμένες.

Την περασμένη Παρασκευή που ο τζίρος ήταν στα μέσα επίπεδα των τελευταίων μηνών, μόλις επτά μετοχές πραγματοποίησαν όγκο πάνω από 1 εκατ. τεμάχια. Από την άλλη, περίπου 85 μετοχές δεν έκαναν καμία πράξη. Αυτές οι μετοχές εγκλωβίζουν όπως είναι λογικό τους επενδυτές, αφού ούτε να αγοράσουν ικανοποιητικό αριθμό μετοχών μπορούν χωρίς να δημιουργήσουν μεγάλη απόκλιση τιμής, ούτε να πουλήσουν το σύνολο της θέσης τους όταν το αποφασίσουν.

Δεν είναι όμως μόνο αυτές οι μετοχές που έχουν μπει στο περιθώριο σήμερα. Παρακολουθώντας τις συνεδριάσεις των τελευταίων μηνών κάποιος πολύ εύκολα μπορεί να πει ότι 200 περίπου μετοχές δεν έχουν ικανοποιητικό όγκο ώστε να «τραβήξουν» επενδυτές. Βέβαια τους τελευταίους μήνες δεν υπάρχει και ικανοποιητικός αριθμός επενδυτών ώστε να επενδύσουν στις εισηγμένες μετοχές που υπάρχουν στο ΧΑ και οι εναπομείναντες επιλέγουν το σκληρό πυρήνα των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η πτώση που έχει κρατήσει πολλούς μήνες, η προσπάθεια χρηματιστηριακών εταιρειών να κατευθύνουν τους πελάτες τους σε μετοχές με μεγάλο καθημερινό όγκο για να μην υπάρχει ο κίνδυνος εγκλωβισμού, η αδιαφορία για τους εγχώριους μικροεπενδυτές και η «θεοποίηση» των ξένων και μεγάλων επενδυτών έκανε την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά μία αγορά μόλις σαράντα μετοχών. Αυτές σήμερα πραγματοποιούν ικανοποιητικό, για τα δεδομένα της εποχής, αριθμό πράξεων. Σε αυτές έριξαν το βάρος οι αναλυτές, σε αυτές έριξαν το βάρος και οι εναπομείναντες επενδυτές.

Η ύπαρξη μεγάλης διασποράς και ο καθημερινός τζίρος, αποτέλεσαν κορυφαία κριτήρια επένδυσης. Ούτε τα κέρδη, ούτε ο τζίρος, ούτε ο κλάδος, ούτε η διοίκηση απασχόλησε ποτέ όσους δημιουργούν δείκτες. Έτσι οι επενδυτές «σπρώχτηκαν» προς μία κατεύθυνση. Σήμερα μετοχές με μονοψήφιο p/e, που αυξάνουν πωλήσεις, που δεν έχουν επηρεαστεί από την κρίση, δεν κάνουν πράξη ή κάνουν ελάχιστο όγκο. Μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας δεν τραβούν τα βλέμματα των επενδυτών, γιατί αναλυτές δεν τις καλύπτουν και γιατί δεν έχουν market makers να δημιουργούν πλασματικούς όγκους.

Ωστόσο, στις μετοχές που δεν τραβούν τα βλέμματα και τα κεφάλαια των επενδυτών υπάρχουν και πολλές που μάλλον το αξίζουν. Σήμερα υπάρχει εταιρεία στο ΧΑ που έχει ανοίξει σε μόλις μία συνεδρίαση μέσα στο έτος, αλλά επί σειρά ετών δεν πραγματοποιεί τζίρο και δεν έχει αντικείμενο. Υπάρχουν όμως και αρκετές που αξίζουν καλύτερης αποτίμησης.

Παίρνοντας ως παράδειγμα τη συνεδρίαση της Παρασκευής, 200 μετοχές πραγματοποίησαν όγκο κάτω από 2.000 τεμάχια. Αυτός ο αριθμός τεμαχίων προφανώς έχει δημιουργηθεί με ελάχιστες πράξεις. Μέσα σε μία συνεδρίαση επτά περίπου ωρών εισηγμένη εταιρεία της οποίας η μετοχή κάνει τρεις ή πέντε πράξεις δεν έχει ενδιαφέρον ούτε για traders ούτε και για επενδυτές με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τοποθέτησης.

Από τις 200 μετοχές εταιρειών της συνεδρίασης της Παρασκευής λιγότερες από 20 είχαν όγκο 1.000 έως 2.000 τεμαχίων. Σε τζίρο, αυτός ο όγκος μεταφράζεται σε 15.000 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση και έως 500 ευρώ στη χειρότερη. Περί τις 85 μετοχές δεν έκαναν καμία πράξη και 4 πραγματοποίησαν όγκο ενός τεμαχίου! Ποιες είναι αυτές οι εταιρείες, οι οποίες σύμφωνα με brokers έχουν ενδιαφέρον και τις κοιτάζουν οι επενδυτές; Αυτές που ο όγκος ξεπερνά τις 200.000 τεμάχια. Λόγω χαμηλού τζίρου σημειώνουν και αυτές που κάνουν όγκο 50.000 τεμάχια. Σύμφωνα με την πρώτη περίπτωση οι μετοχές αυτές είναι 20 και σύμφωνα με τη δεύτερη 40.

Τα στατιστικά στοιχεία πάντως δείχνουν ότι η πτώση ή η άνοδος μίας μετοχής στο ταμπλό δεν σχετίζεται με την κατηγορία στην οποία διαπραγματεύεται ή με το τζίρο που πραγματοποιεί καθημερινά. Από τις 43 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης του ΧΑ, μόλις 11 καταγράφουν άνοδο από την αρχή του έτους. Στην κατηγορία της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η οποία αριθμεί 122 εισηγμένες, οι 52 έχουν τιμή υψηλότερη από αυτήν που είχαν στην αρχή του έτους.

Posted by Blogger on 10:08 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response