Σε 5 χρόνια οι ελληνικές τράπεζες θα βγούν στις αγορές
Εξέλιξη ρευστότητας τραπεζών στην ΕΚΤ Ποσά σε δις ευρώ Τράπεζα Ρευστότητα από ΕΚΤ Απρίλιος 2011 Ρευστότητα από ΕΚΤ Ιούνιος 2011 Ε Εθνική 18,5 19,6 -19,8 Alpha 13,5 14,2 Eurobank 17,8 18,5 -18,8 Πειραιώς 17,2 17,8 Κύπρου 2,8 2,8 -3 Marfin 7 7 ATE 6,9 7 TT 2 2 Proton bank 700 0,700 Attica Bank 0,400 0,400 Σύνολο 86,8 97,5-100 Τα έντοκα γραμμάτια που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες Ποσά σε εκατ ευρώ Τράπεζα Έντοκα Γραμμάτια Εθνική 800 Alpha bank 810 Eurobank 600 Πειραιώς 500 ΑΤΕ Bank 400 TT 845 TBank 300 Proton bank 300 Σύνολο 4.555
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ξεκάθαρη ανατροπή σκηνικού η οποία θα επιδεινώσει την επιχειρηματική λειτουργία του τραπεζικού κλάδου.
1)ότι θα παραμείνει η εξάρτηση των τραπεζών από την ΕΚΤ για πολλά χρόνια ακόμη
2)ότι οι τράπεζες λόγω της ιδιότυπης ομηρίας θα αδυνατούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.
Πρόσφατα είχαμε τονίσει ότι σε μείζον θέμα για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος ανάγεται η ελλιπής ρευστότητα προκαλώντας αναβρασμό στις διοικήσεις των τραπεζών.
Με βάση απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών εσχάτως έχει συμπιεστεί σε υπερβολικά επίπεδα.
Πανταχόθεν το σύστημα βάλλεται ενώ η ρευστότητα από την ΕΚΤ παίρνει πάλι την ανιούσα η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών αυξάνεται εκ νέου με βάση τα στοιχεία Μαΐου στα 97,5 δισ ευρώ από τα 86,8 δις ευρώ τον Απρίλιο και τον Ιούνιο ίσως πλησιάζει τα 100 δις ευρώ.
Υπάρχουν τράπεζες που έφθασαν να δίνουν επιτόκια σε προθεσμιακές καταθέσεις 6,2%, να αναζητούν συνεχώς ρευστότητα στην διατραπεζική, οι καταθέσεις μειώνονται 3 με 3,5 δις ευρώ μηνιαίως ενώ ενίοτε ανακύπτουν και προβλήματα με τις ρεζέρβες που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες στην ΤτΕ.
Είναι ξεκάθαρο ότι επιδεινώνεται η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και στα επιτελεία των τραπεζών το θέμα της ρευστότητας βρίσκεται πιο ψηλά ακόμη και από την χρεοκοπία της χώρας.
Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν θέσει ξεκάθαρα το θέμα στην ΤτΕ και έτσι εξηγείται πως από την αυστηρή θέση της Κεντρικής τράπεζας για την μείωση της εξάρτησης αποδέχεται προσωρινά να υπάρξει εκ νέου αύξηση της ρευστότητας από την ΕΚΤ.
Με βάση τις παραμέτρους που συνθέτουν την συνεχώς επιδεινούμενη ρευστότητα των τραπεζών προκύπτει ότι οι βασικοί λόγοι που έχουν οδηγήσει στην χειροτέρευση, είναι κατά βάση 9
1
Οι τράπεζες έχασαν 48,7 δις ευρώ καταθέσεων δηλαδή το 20%
Τον Ιούνιο οι καταθέσεις μειώθηκαν στα 190 - 189 δις ευρώ.
Οι καταθέσεις θα μειωθούν προς τα 170 με 165 δις ευρώ.
2
Υπάρχουν τράπεζες οι οποίες στη προσπάθεια τους να διασφαλίσουν την ρευστότητα τους ανεβάζουν τα επιτόκια καταθέσεων έως 6,2% και ταυτόχρονα αναζητούν σχεδόν επί καθημερινής βάσεως ρευστότητα στην διατραπεζική με επιτόκια 1,3% με 1,4%.
3
Η εξάρτηση στην ΕΚΤ αυξήθηκε τον Μάιο στα 97,5 δις
Είχε προηγηθεί μείωση 11 δις ευρώ στο α΄ 4μηνο του 2011.
Τον Ιούνιο καταγράφεται νέα αύξηση της εξάρτησης
4
Το θέμα που ανέκυψε με τα έντοκα γραμμάτια επίσης προβληματίζει τις τράπεζες.
Από την πρώτη Ιουλίου οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα έντοκα ως εγγύηση στην ΕΚΤ με βάση την εξής παράμετρο.
Ως εγγύηση θα χρησιμοποιούνται τα έντοκα που αποτελούν το μέσο όρο του τελευταίου 4μήνου.
Π.χ. αν μια τράπεζα διαθέτει 800 εκατ και βρεθεί με 1 δις ευρώ τα 200 εκατ δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση.
Η παράμετρος αυτή αλλάζει άρδην την στρατηγική των τραπεζών και έτσι εξηγείται γιατί το επιτόκιο της τελευταίας δημοπρασίας εντόκου εκτινάχθηκε. Απλά γιατί οι τράπεζες ήθελαν κίνητρο.
5
Δεν είναι τυχαίο ότι καθυστερεί η ενεργοποίηση των εγγυήσεων 30 δις ευρώ του δημοσίου προς τις τράπεζες.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί απλά πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα διάσωσης της οικονομίας και βραχυχρόνια της 5ης δόσης.
6
Οι ελληνικές τράπεζες έδιναν 15-18 δις ρευστότητα στα Βαλκάνια Τώρα δεν μπορούν να στηρίξουν τις θυγατρικές στα Βαλκάνια.
Προσεχώς το πρόβλημα θα ενταθεί. Ωστόσο είναι ενθαρρυντικό ότι οι θυγατρικές στα Βαλκάνια συντηρούν ρευστότητα μέσω καταθέσεων και έτσι στηρίζουν τους ισολογισμούς τους.
7
Οι τράπεζες έφθασαν να μην μπορούν ακόμη και να καλύψουν ακόμη και τις ρεζέρβες στην ΤτΕ. Το πρόβλημα δεν έχει λάβει διαστάσεις αλλά σίγουρα αποτελεί πρόβλημα που αποδεικνύει ότι το σύστημα βρίσκεται σε οριακά επίπεδα.
8
Οι Βρετανικές τράπεζες δεν κάνουν repos με ευρωπαϊκές και Ελληνικές
Δεν θα ανανεωθούν τα repos της HSBC και της Barclays με τις ελληνικές τράπεζες; Αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό.
9
Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει η ρευστότητα θα καταρρεύσει
Τα 131 δις ευρώ εγγυήσεων στην ΕΚΤ θα εκπέσουν
55 δις σε ομόλογα 11 δις από τραπεζικές εκδόσεις και 65 δις σε εγγυήσεις από το κράτος.
Το σενάριο αυτό είναι ακραίο αλλά δεν παύει να αποτελεί μια ανησυχία του συστήματος.
Λύσεις διάσωσης
Οι λύσεις διάσωσης δεν είναι και πολλές αλλά σίγουρα είναι πολύ συγκεκριμένες.
Ενεργοποιείται το ELA - Emergency Liquidity Assistance δηλαδή η έκτακτη παροχή ρευστότητας από την ΤτΕ με εγγυήσεις μη αποδεκτά στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών από την ΕΚΤ.
Το EFSF δίνει ομόλογα στις ελληνικές τράπεζες αποτελεί επ΄’ισης μια εξίσου καλή λύση.
Οι ελληνικές τράπεζες ακολουθούν επιθετικότερη πολιτική μείωσης του ενεργητικού τους.