|

Στο ΕΛΚ για εξηγήσεις ο Σαμαράς

Στο ΕΛΚ για εξηγήσεις ο Σαμαράς


Ενώπιον της Ολομέλειας της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αναμένεται να κληθεί σύντομα ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς για να εξηγήσει τις θέσεις του κόμματός του και να διευκρινίσει τη στάση του στο θέμα της συναίνεσης έναντι του μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Επίσης ο κ. Σαμαράς αναμένεται στη σημερινή Σύνοδο του Ε.Λ.Κ. -παρουσία και τωνΧέρμαν Βαν Ρομπάι, Ζοζέ Μπαρόζο, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και της Άνγκελα Μέρκελ, να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των κεντροδεξιών ηγετών που εκφράζουν ισχυρές επιφυλάξεις και ενστάσεις για τη στρατηγική της Ν.Δ. και θεωρούν ανεξήγητη την απόφασή της να μη δώσει συναίνεση στο μεσοπρόθεσμο. Πάντως, υψηλόβαθμες πηγές από το ΕΛΚ, θεωρούν αστειότητες, τα όσα κυκλοφορούν στο παρασκήνιο περί πιθανής αποπομπής της Ν.Δ. από τις τάξεις της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

Παράλληλα και κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. επεσήμαναν, μιλώντας στο «Βήμα», ότι όλα αυτά είναι περίεργα και δεν έχουν καμία δόση αλήθειας και δεν αποκλείεται, όπως υποστηρίζουν, τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν και δηλώσεις κορυφαίων παραγόντων του ΕΛΚ, ότι ποτέ δεν ετέθη τέτοιο θέμα.


Σφυροκόπημα από το ΕΛΚ στη Ν.Δ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» ο Γάλλος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ε.Λ.Κ. Ζόζεφ Ντολ, δεσμεύτηκε χθες ότι θα ζητήσει από τον κ. Σαμαρά, κατά τη σημερινή τους συνάντηση, να προσέλθει σε προσεχή συνεδρίαση και να εκθέσει ενώπιον των 264 ευρωβουλευτών του ΕΛΚ τις απόψεις του.

Ο κ. Ντολ, αρκετά προσεκτικός και χωρίς διάθεση να «αδειάσει» τον πρόεδρο της Ν.Δ. άκουσε επί περίπου μια ώρα διάφορους ευρωβουλευτές, κυρίως Γερμανούς, Ολλανδούς και Αυστριακούς να επιρρίπτουν ευθύνες στον κ. Σαμαρά για τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση έγινε στην ευρωομάδα του ΕΛΚ, πριν τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, όπου βουλευτές έθεσαν το θέμα της Ν.Δ. και ζήτησαν από την επικεφαλής των «γαλάζιων» ευρωβουλευτών, την κυρία Μαριέττα Γιαννάκου να τους εξηγήσει την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κυρία Γιαννάκου, όπως ήταν αναμενόμενο, στήριξε τον κ. Σαμαρά και επιχείρησε να αλλάξει το κλίμα στις τάξεις του ΕΛΚ, αλλά πολλοί ευρωβουλευτές, κυρίως βορειοευρωπαίοι, δεν πείστηκαν και άσκησαν σκληρή κριτική στον κ. Σαμαρά.

Ο κ. Ντολ, δεσμεύτηκε να μεταφέρει στον κ. Σαμαρά τις απόψεις των ευρωβουλευτών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα λαμβάνω όλα αυτά σοβαρά υπόψη μου και θα τα εκθέσω στον πρόεδρο της Ν.Δ.».

«Να γίνουν συστάσεις στη Ν.Δ.»
Λίγο αργότερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων και πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου, ο Γκυ Βέρχοφσταντ, έθεσε το θέμα της στάσης της Ν.Δ.

Ο κ. Φέρχοφσταντ προέτρεψε το Ε.Λ.Κ. να συστήσει στη Ν.Δ. αλλαγή στάσεως στο θέμα της αντιμετώπισης της ελληνικής οικονομικής κρίσης, αλλά ο κ. Ντολ ήταν αρκετά προσεκτικός και δεν υιοθέτησε την κριτική που ασκείται στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Κουμουτσάκος που απευθυνόμενος στον πρόεδρο των Φιλελευθέρων είπε με έμφαση: «Θέλω λοιπόν να ενημερώσω τον κ. Φέρχοφσταντ, γιατί προφανώς είναι παραπληροφορημένος, ότι στα δύο αυτά θέματα που αποτελούν τον σκληρό πυρήνα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο έχει συμφωνήσει- Είναι δικές της προτάσεις, δική της πολιτική. Δικές της προτάσεις που επί ενάμισι χρόνο τώρα, δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Αυτή είναι η αλήθεια».

Η στάση Σαμαρά
Σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. -που δεν έχει προγραμματισμένη άλλη συνάντηση, αν και δεν αποκλείεται να γίνει κάποια την ύστατη στιγμή- θα επιχειρήσει να αποσαφηνίσει τις θέσεις του κόμματός του, κινούμενος στο πλαίσιο της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο κ. Σαμαράς -που δεν συνοδεύεται από κανέναν από τους δυο αντιπροέδρους, τους κκ.Στ. Δήμα και Δ. Αβραμόπουλο- αναμένεται να τονίσει ότι η Ν.Δ. δεν είναι αντίθετη σε βασικά σημεία του Μεσοπρόθεσμού, όπως π.χ. οι αποκρατικοποιήσεις, παρά την άρνησή της στο κεντρικό πυρήνα του προγράμματος.

Ακόμη ο κ. Σαμαράς, τον οποίο συνοδεύουν οι κκ. Ι. Μιχελάκης, Χ. Σταϊκούρας, Ν. Μηταράκης, Στ. Παπασταύρου και οι σύμβουλοι του, κκ. Ι. Μουρμούρας και Χρ. Λαζαρίδης, θα υπεραμυνθεί της άποψης, ότι το κόμμα του θα ψηφίσει όσα θεωρεί σωστά, δίκαια και ρεαλιστικά.

Εξηγεί το νέο «όχι» στους Financial Times
«Μου ζητάνε να τους στηρίξω για να δώσουν σε έναν ασθενή ένα φάρμακο, το οποίο τον σκοτώνει. Δεν θα το κάνω» τόνισε ο κ. Σαμαράς στην ιστοσελίδα των Financial Times ο επικεφαλής της Ν. Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τους FT -σε ένα ακόμα αρνητικό σχόλιο για τη Ν.Δ.- σημειώνεται ότι ο κ. Σαμαράς διέψευσε και τις ελπίδες των ξένων δανειστών ότι τα ελληνικά κόμματα θα ενωθούν για να αποφύγουν τη χρεοκοπία.

«Η βασική του αντίρρηση στις πολιτικές της κυβέρνησης είναι ότι επιβάλλουν αύξηση των φορολογικών βαρών όταν η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση» υπογραμμίζουν οι FT και σημειώνουν την εξής φράση που είπε στους απεσταλμένους τους, ο κ. Σαμαράς:

«Αυτό οδηγεί στα όρια εξαθλίωσης την κοινή γνώμη η οποία ήδη υποφέρει από μεγάλη ανεργία και φορολογικές επιβαρύνσεις που στοίχισαν το κλείσιμο επιχειρήσεων λόγω πρόσθετων φόρων ή τους οδήγησαν να φύγουν από τη χώρα. Όταν ανεξαρτήτως των θυσιών δεν βλέπεις φως στο τέλος του τούνελ θυμώνεις και εξοργίζεσαι εναντίον του συστήματος όχι εναντίον συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων και κομμάτων και αυτό είναι επικίνδυνο».

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους, Τόνι Μπάρμπερ και Κέριν Χόουπ, ο κ. Σαμαράς, παρά τις θεμελιακές διαφορές του με τον Πρωθυπουργό, συμφωνεί με το βασικό στόχο της κυβέρνησης να διορθώσει το ελλειμματικό του προϋπολογισμού μέσω της μείωσης των δημοσίων δαπανών, ώστε να αποφύγει την αναδιάρθρωση. «Για μένα, δεν υφίσταται ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης», ανέφερε.

Συνωμοσιολογία και παρεμβάσεις
Από τη Ν.Δ. καταβάλλεται, όχι οργανωμένα, προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα κυρίως στα γερμανικά ΜΜΕ, με συνεχείς παρεμβάσεις τις τελευταίες ημέρες των γερμανομαθών του κόμματος, του κ. Ευ. Αντώναρου και του γραμματέα Προγράμματος κ. Ευρ. Στυλιανίδη, ενώ και άλλα στελέχη, όπως ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας κ. Ν. Μηταράκηςεμφανίστηκαν σε διεθνή ΜΜΕ (π.χ. Bloomberg).

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι πολλοί βουλευτές -μεταξύ αυτών με δηλώσεις τους, οι κκ. Στυλιανίδης και Αρ. Σπηλιωτόπουλος- υιοθετούν το σενάριο, ότι τα αρνητικά δημοσιεύματα στα διεθνή ΜΜΕ για τον κ. Σαμαρά, εκπορεύονται από την Ελλάδα και συγκεκριμένα κέντρα.

Εκνευρισμός με Κυρ. Μητσοτάκη
«Συναγερμός» σήμανε στη Ν.Δ. νωρίς χθες το πρωί, όταν για μια ακόμη φορά ενοχλήθηκαν από παρέμβαση του τομεάρχη Περιβάλλοντος κ. Κυρ. Μητσοτάκη που είπε (Σκάι tv): «Αν ήταν η 151η η δική μου ψήφος θα ψήφιζα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αλλά έχουμε κυβερνητική πλειοψηφία».

Για ορισμένα στελέχη της Ν.Δ. ο κ. Μητσοτάκης «ακροβάτησε πολιτικά» και με ενοχλημένα άρχισαν τα αρνητικά σχόλια. Εν τω μεταξύ, στο ενδιάμεσο, υπήρξε έντονη δημόσια αντιπαράθεση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα κ. Ν. Κιουτσούκη, μέσω του Ρ/Σ Βήμα 99,5.

Η νέα δήλωση του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε ποικίλα σχόλια, ενώ υπήρξαν και ακραίες φωνές στο παρασκήνιο, αλλά πριν αρχίσουν τα σενάρια για τις προθέσεις του, φρόντισε ο ίδιος ο βουλευτής να προβεί σε διευκρινίσεις.

«Έχω δηλώσει επανειλημμένως ότι θα καταψηφίσω το Μεσοπρόθεσμο. Ξεκαθαρίζω τη θέση μου προς αποφυγή παρεξηγήσεων και παρερμηνειών μιας απάντησης που έδωσα σε ένα εντελώς υποθετικό ερώτημα» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Δοσίλογοι, κρατικοδιαίτοι και Εφιάλτες
Νωρίτερα είχε φροντίσει να εξαπολύσει και πάλι πυρά στη ΔΑΚΕ, λέγοντας ότι αν δεν ήξερα ότι την αφίσα, με το σύνθημα «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», την έβγαλε η ΔΑΚΕ, θα πίστευα ότι την έβγαλε το ΠΑΜΕ και μίλησε για κρατικοδίαιτους συνδικαλιστές.

Έντονα αντέδρασε ο κ. Κιουτσούκης που είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης διώχνει τον κόσμο από τη Ν.Δ. και είπε με προκλητικό και πρωτάκουστο ύφος, ότι «στην Ελλάδα υπήρχαν διαχρονικά Εφιάλτες και ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει Εφιάλτες και σύγχρονους δοσίλογους».

Posted by Blogger on 8:13 π.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response