|

Το ευρώ ταράζει την Αριστερά

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ.Παπούλια, παρά τη βαριά ατμόσφαιρα,οι τηλεοπτικές κάμερες πρόφθασαν να απαθανατίσουν ένα ασυνήθιστο στιγμιότυπο:τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα να στρέφεται ξαφνικά προς τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ.Τσίπρα πιάνοντάς του την κουβέντα· και εκείνον,μάλλον αμήχανο,να γέρνει προς το μέρος της για να ακούσει τι είχε να του πει η «σιδηρά κυρία» του ΚΚΕ και να συνομιλεί μαζί της.Παρ΄ ότι απέφυγαν τις πολιτικές αναφορές,η εικόνα από τη θετική επαφή καταγράφηκε με ενδιαφέρον.Τι είπε η κυρία Παπαρήγα στον νεαρό πρόεδρο του ΣΥΝ;Του μίλησε για τη χρησιμότητα και λειτουργικότητα του iΡad που είχε μπροστά της στο τραπέζι της σύσκεψης, αν και της προηγούμενης τεχνολογικής γενιάς; Η κουβέντα ήταν σύντομη,αλλά θεωρήθηκε ελάχιστη ένδειξη στοιχειώδους επαφής,όταν στο παρελθόν δεν αντάλλασσαν ούτε βλέμμα.Παραδόξως,αν και σε επίπεδο πολιτικών θέσεων υπάρχουν βαθιές διαφορές μεταξύ τους,προ ημερών συνέπεσαν σε κάτι που προξένησε το ενδιαφέρον:ότι τυχόν επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή θα ισοδυναμούσε με καταστροφή.Θέση η οποία ήγειρε όχι μόνον απορίες όσον αφορά τον Περισσό,αλλά και...εξ αριστερών αντιδράσεις και συγκεκριμένα από τον κ. Π.Λαφαζάνη (επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΝ),ο οποίος καταλόγισε στην κυρία Παπαρήγα ότι εξ αντικειμένου ενισχύει κινδυνολογίες «τύπου Δαμανάκη και Πάγκαλου»(!) σχετικά με την έξοδο από την ευρωζώνη.

Ο κ. Τσίπρας αποφεύγει οποιαδήποτε κριτική στην κυρία Παπαρήγα, ενώ τρέφει αισθήματα σεβασμού προς αυτήν, η οποία ήταν ήδη διακεκριμένο ηγετικό στέλεχος του κόμματος όταν εκείνος ως Κνίτης πρωτοστατούσε στο κίνημα των μαθητικών καταλήψεων του 1990-1991, για να πάρει μετά τον δρόμο προς τον Συνασπισμό με το ρεύμα των «ανανεωτικών». Ωστόσο δέχθηκε τη σφοδρή κριτική της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ, κυρίως την πρώτη περίοδο της μεγάλης δημοφιλίας του ως προέδρου, ενώ το πολιτικό και ιδεολογικό μέτωπο του Περισσού παραμένει πάντοτε ανοιχτό έναντι του ΣΥΝ, καθιστώντας έτσι σαφές ότι για το ΚΚΕ ο χώρος αυτός βρίσκεται σταθερά στην «αντίπερα όχθη» παρ΄ ότι πέρασαν 20 χρόνια από τη διάσπαση του 1991.

Αλυτες διαφορές
Οι όποιες απόπειρες της Κουμουνδούρου να θέσει θέμα συγκλίσεων ή συνευρέσεων σε επίπεδο έστω επί μέρους ενωτικών διεργασιών με το κόμμα της κομμουνιστικής Αριστεράς, προσέκρουαν πάντα στην κάθετη άρνηση της ηγεσίας του, η οποία θεωρεί ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι «συμπληρωματική δύναμη» του υπάρχοντος αστικού συστήματος, εντός του οποίου υπάρχει και λειτουργεί προσβλέποντας στη μεταρρύθμιση και όχι στην ανατροπή του. Ούτε φυσικά η σύμπτωση απόψεων που καταγράφηκε σχετικά με τους κινδύνους που απορρέουν από την επιστροφή στη δραχμή σηματοδοτεί κάποια μετατόπιση από τις θέσεις του Περισσού, όπως αντιστοίχως και της Κουμουνδούρου, η οποία, όπως επισημαίνουν άλλωστε τα στελέχη της, ποτέ δεν είχε ταχθεί υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και από την ΕΕ, σε αντίθεση με το ΚΚΕ το οποίο είναι υπέρ της πλήρους αποδέσμευσης της χώρας.

Αυτό υπενθύμισε εξάλλου το Γραφείο Τύπου του κόμματος δηλώνοντας ότι «μόνο η πάλη για λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από την ΕΕ μπορεί να δώσει λύση για τον λαό», ξεκαθαρίζοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι «ο λαός πρέπει να απορρίψει αποφασιστικά τα διλήμματα και τους εκβιασμούς της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της για “μέσα ή έξω από την ευρωζώνη”». Με τον τρόπο αυτόν δόθηκε και η (επίσημη) κομματική ερμηνεία σχετικά με τη δήλωση της κυρίας Παπαρήγα (στον ΑΝΤ1) ότι «κατ΄ αρχήν εμείς είμαστε γενικά υπέρ της αποδέσμευσης από την ΕΕ», αλλά «η λύση έξω από το ευρώ και η επιστροφή στη δραχμή στις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική». Μάλιστα προέβλεψε ότι «το να φύγει εθελοντικά η Ελλάδα από την ευρωζώνη αυτή τη στιγμή ή να τη διώξουν από την ευρωζώνη δεν το βλέπουμε». Ο Περισσός κατήγγειλε για «αντι-ΚΚΕ προπαγάνδα» όσους έσπευσαν να επισημάνουν τη σημασία της επίμαχης δήλωσης. Εξάλλου, διερμηνεύοντας όσα είπε η κυρία Παπαρήγα σχετικά με την καταστροφική διάσταση της ενδεχόμενης επιστροφής στη δραχμή, αποσαφήνισε ότι αυτό που εννοούσε η γενική γραμματέας του κόμματος ήταν πως τυχόν έξοδος από την ευρωζώνη «θα ήταν καταστροφική για το κεφάλαιο».

Κίνηση αυτοσυντήρησης
Στην Κουμουνδούρου είδαν ως στοιχειώδη κίνηση αυτοσυντήρησης την άποψη αυτή, δίχως βεβαίως να θεωρήσουν ότι πρόκειται για κάποια μετατόπιση του ΚΚΕ από τις πάγιες θέσεις του. Απλώς ερμηνεύουν την τοποθέτηση αυτή ως προσπάθεια να βγει ο Περισσός από το «κάδρο» των υπευθύνων σε περίπτωση εξόδου από την ευρωζώνη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει (καταθέσεις, πληθωριστικό χρήμα, διατήρηση των προγραμμάτων λιτότητας κτλ.), ώστε να μη βρεθεί αντιμέτωπο το κόμμα με τη γενικευμένη οργή των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, συμφωνούν με την άποψη της κυρίας Παπαρήγα όπως διατυπώθηκε. Αλλωστε η θέση του κ. Τσίπρα είναι ότι «με τους σημερινούς συσχετισμούς δύναμης η έξοδος από το κοινό νόμισμα δεν θα διώξει ούτε το ΔΝΤ ούτε τα μνημόνια, αλλά θα κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα για τα λαϊκά στρώματα». Υποστηρίζει μάλιστα ότι «δεν είναι τυχαίο πως με τη λύση αυτή φλερτάρει και ένα πολύ σκληρό κομμάτι της εγχώριας και της ευρωπαϊκής τάξης των κερδοσκόπων και των εκμεταλλευτών, ενώ και ο επικεφαλής του ΣΕΒ θέτει το εκβιαστικό δίλημμα:δραχμή ή μνημόνιο».

Ο «ΤΣΑΒΕΣ» ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΚΕΡΑΥΝΟΒΟΛΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟ
Αν η ηγεσία του ΣΥΝ άκουσε με ενδιαφέρον την άποψη της κυρίας Παπαρήγα, το Αριστερό Ρεύμα- η «τάση» του κόμματος υπό τον κ.Λαφαζάνη- κεραυνοβόλησε τον Περισσό. «Σύμφωνοι,η δραχμή υπό τις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική.Η παραμονή όμως στο ευρώ υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι καταστροφική; Ή είναι λιγότερο καταστροφική κατά το ΚΚΕ; Γιατί η Αριστερά να μπαίνει σε ένα τέτοιο δίλημμα; Και ποιους ωφελεί όταν μπαίνει;» έγραφε η ιστοσελίδα «Ιskra» κατηγορώντας το ΚΚΕ για συμμετοχή στην «καταστροφολογία» των ημερών.

Ο κ.Λαφαζάνης εξάλλου δηλώνει: «Δεν μπαίνουμε στο δίλημμα αν μια νεοφιλελεύθερη Ελλάδα θα είναι μέσα ή έξω από το ευρώ.Η έξοδος για εμάς είναι απολύτως αναγκαίο συστατικό ενός νέου προοδευτικού και σοσιαλιστικού δρόμου για την Ελλάδα». Παρά ταύτα απαντά σε όσους τον ρωτούν ότι δεν μιλάει για επιστροφή στη δραχμή, αλλά για υπέρβαση του ευρώ και διαμόρφωση μιας νέας εθνικής,αναπτυξιακής και κοινωνικής νομισματικής πολιτικής.

Σε κάθε περίπτωση θεωρεί ότι μια προοδευτική κυβέρνηση το πρώτο πράγμα που οφείλει να κάνει είναι η έξοδος από την ευρωζώνη! Ο «Ριζοσπάστης» χαρακτήρισε τον κ.Λαφαζάνη αριστερό εντός εισαγωγικών καταλογίζοντάς του πως «χρέωσε στο ΚΚΕ ότι δήθεν αναπαράγει τον εκβιασμό “δραχμή ή ευρώ” της πλουτοκρατίας προς τον λαό τη στιγμή που η γενική γραμματέας του κόμματος αναφερόμενη στην τοποθέτηση της Μαρίας Δαμανάκη (περί εξόδου από την ευρωζώνη)

ξεκαθάρισε ότι το έκανε για να εκβιάσει τον ελληνικό λαό και να του πει “σκύψε ακόμη το κεφάλι”». Απτόητος ο κ.Λαφαζάνης διερωτάται «πόση άραγε είναι η αθέλητη απόσταση των δηλώσεων (της κυρίας Παπαρήγα) από αυτές της Μαρίας Δαμανάκη ή του Θ. Πάγκαλου για “επιστροφή στον χειμώνα του ΄41”» στην περίπτωση επιστροφής στη δραχμή...

Posted by Blogger on 10:04 π.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response