|

Χ.Α.: "Μεσοπρόθεσμη" αντίδραση με τραπεζικό "άλμα"


Με «μπροστάρη» τις τράπεζες, που ανέκτησαν θετικό πρόσημο στο μήνα, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κινήθηκε έντονα ανοδικά την Τρίτη, προεξοφλώντας την ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Ενισχυμένος ο τζίρος, από τον 20άρη κέρδη 10% για την Ελλάκτωρ, στο +6,9% ο δείκτης των τραπεζών.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά κινείται παράλληλα με τις εξελίξεις στην ελληνική κρίση χρέους και ταυτίζουν ολοένα περισσότερο την ψήφο εμπιστοσύνης με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Σήμερα εξάλλου, πραγματοποιήθηκε η δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων ύψους 1,25 δισ. ευρώ με το κουπόνι της δημοπρασίας να διαμορφώνεται στο 4,62%, ενώ το βράδυ στο ελληνικό κοινοβούλιο το κυβερνών κόμμα θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές.

Επίσης, την εμπροσθοβαρή καταβολή των κοινοτικών κονδυλίων προς την Ελλάδα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι βασική προϋπόθεση είναι η έγκριση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Jose Manuel Barosso υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει πρόσβαση σε μεγάλο μέρος των κονδυλίων στο πλαίσιο του ταμείου συνοχής. Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε ότι είναι προς όφελος ολόκληρης της Ευρωζώνης η παροχή στήριξης προς την Ελλάδα.

«Βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μάκης Σωτηρόπουλος, υπεύθυνος λογαριασμών της Guardian Trust. Η αγορά κινείται… αναγκαστικά με τα βλέμματα όλων στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, προσθέτει.

Μέσα σε περιβάλλον κοινωνικών αντιδράσεων και έλλειψης ουσιαστικών θεμελιωδών στοιχείων, ακόμη και στην περίπτωση που οι εξελίξεις είναι θετικές – με ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, εκταμίευση της επόμενης δόσης και συμφωνία για νέο πακέτο προς την Ελλάδα – το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε είναι ένα ράλι ανακούφισης, εκτιμά ο κ. Σωτηρόπουλος. Πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των μεταρρυθμίσεων, συμπληρώνει.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.275,47 μονάδες, ενισχυμένος 3,74%, κοντά σε υψηλά ημέρας, ενώ κινήθηκε σε θετικό έδαφος από την έναρξη των συναλλαγών. Τη Δευτέρα διακινήθηκε στο Χ.Α. όγκος 32,74 εκατ. τεμαχίων αξίας 109,375 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 103 μετοχές ολοκλήρωσαν με κέρδη, 36 υποχώρησαν και 141 παρέμειναν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 6,93%, ενώ από τη σύνθεσή του μόνο η ΑΤΕ έκλεισε με αρνητικό πρόσημο. Ξεχώρισαν οι Alpha Bank (+9,81%) στα 3,47 ευρώ, Eurobank (+8,97%) στα 3,28%, ΕΤΕ (+7,88%) στα 4,93 ευρώ και Πειραιώς (+7%) στα 1,07 ευρώ. Οι μετοχές των Proton, Attica Bank και Marfin ενισχύθηκαν σε ποσοστό άνω του 5%, το Τ.Τ. έκλεισε με άνοδο 4,96%, ενώ η Τρ. Κύπρου κατέγραψε κέρδη 3,45%.

Από τη σύνθεση του 20άρη ξεχώρισε η μετοχή της Ελλάκτωρ που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 2,27 ευρώ με κέρδη 10,19%, ενώ εκτός από τις τράπεζες, οι Μυτιληναίος και ΟΤΕ ενισχύθηκαν σε ποσοστό άνω του 5%.

Posted by Blogger on 7:50 π.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response