|

Τρόικα προς τράπεζες: Εντείνετε τις αναδιαρθρώσεις δανείων


Να εντείνουν τις αναδιαρθρώσεις των δανείων πελατών τους και να προχωρήσουν σε μείωση του δανεισμού με ρυθμό που δεν θα επιτείνει την ύφεση στην Οικονομία, καλεί τις τράπεζες η τρόικα.

Καθώς η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων λαμβάνει μορφή «ωρολογιακής βόμβας» για τις τράπεζες, απειλώντας όχι μόνο την κερδοφορία αλλά και τα ίδια κεφάλαιά τους, η ανάκτηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των δανείων που έχουν χορηγήσει εν μέσω βαθειάς ύφεσης, αναδεικνύεται σε προτεραιότητα και από την τρόικα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μόνιμος απεσταλμένος του ΔΝΤ στην Αθήνα Bob Traa, παρουσιάζοντας στο συνέδριο των FT τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι τράπεζες πρέπει να βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τους πελάτες τους προκειμένου να αποφύγουν την μη αποπληρωμή δανείων.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν προχωρήσει ήδη σε αναδιαρθρώσεις 300.000 δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, περνώντας στην παρούσα φάση στη «δεύτερη γενιά» αναδιαρθρώσεων που αφορά όχι μόνο νέα δάνεια, αλλά και δάνεια που έχουν ήδη μπει σε καθεστώς αναδιάρθρωσης αλλά και πάλι δεν εξυπηρετούνται. Πρόκειται ουσιαστικά για παράταση των αναδιαρθρώσεων δανείων με στόχο να ξεπεραστεί και το 2012, οπότε και οι τραπεζίτες αναμένουν κορύφωση των επισφαλειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μέσος δείκτης επισφαλειών από δάνεια που δεν εξυπηρετούνται «τρέχει» ήδη με ρυθμό 10,4%, ενώ οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι φέτος το ποσοστό των αναδιαρθρώσεων δανείων μπορεί να φτάσει και στο 30% των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Εν τω μεταξύ, η εξέλιξη του αποτελέσματος των αναδιαρθρώσεων και το ύψος των δανείων που τελικά οι τράπεζες θα αναγκαστούν να διαγράψουν, θα κρίνει και την επάρκεια των προβλέψεων από πλευράς τραπεζών, μέγεθος το οποίο παρατηρεί εκ του σύνεγγυς η τρόικα.

Το πότε ένα δάνειο διαγράφεται ως οριστικά μη εισπράξιμο καθορίζεται από την πολιτική της κάθε τράπεζας. Αρχικά τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται για πάνω από 90 ημέρες υπολογίζονται ως καθυστερήσεις και κατόπιν κρίνεται ποια από τα καθυστερούμενα δάνεια θα θεωρηθούν ως μη εξυπηρετούμενα (Non Performing Loans). Μη εξυπηρετούμενα και καθυστερούμενα δάνεια ταυτίζονται στην καταναλωτική πίστη όπου ένα δάνειο μπαίνει ταυτόχρονα στις δύο κατηγορίες εφόσον δεν πληρώνεται για πάνω από 90 ημέρες.

Στα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, ωστόσο, ένα δάνειο για να θεωρηθεί μη εξυπηρετούμενο πρέπει να μην πληρώνεται για πάνω από 180 ημέρες.

Η απόφαση της κάθε τράπεζας για το πότε θα διαγράψει ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο εναπόκειται ουσιαστικά στις δυνατότητές της να προβεί σε διαγραφές, κάτι που είναι σε συνάρτηση και με τις εξασφαλίσεις που έχει για τα δάνειά της. Συνήθως για τα καταναλωτικά δάνεια τίθεται το όριο των 360 ημερών, ενώ τα στεγαστικά δάνεια δεν μπορούν να διαγραφούν μέχρις ότου ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία που καταλήγει στον πλειστηριασμό του ακινήτου και για τα επιχειρηματικά δάνεια υπάρχει σήμερα σχεδόν «αέναη» διαδικασία αναδιαρθρώσεων προκειμένου να δάνεια αυτά να μην καταλήξουν σε διαγραφή.

Posted by Blogger on 9:04 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response