|

Βήματα για επιστροφή στην ανάπτυξη

Βήματα για επιστροφή στην ανάπτυξη

Τα πρώτα θετικά και ισχυρά μηνύματα για το ξεμπλοκάρισμα σημαντικών αναπτυξιακών κονδυλίων, με απόφαση της Κομισιόν, επιχειρεί να μετατρέψει σε συγκεκριμένα βήματα και άμεσα η κυβέρνηση.

Το Σάββατο το πρωί -μόλις είχε επιστρέψει από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής- ο πρωθυπουργός κάλεσε στο πρωθυπουργικό γραφείο στενούς του συνεργάτες, τους οποίους ενημέρωσε για τα νέα δεδομένα και την ανάγκη υπερ-επιτάχυνσης των διαδικασιών για το ξεκλείδωμα του ΕΣΠΑ.

Η αρχή φαίνεται ότι έγινε ύστερα από επίπονες διαπραγματεύσεις υπό τον κ. Γ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες, όπου ετοιμάζονται να ανάψουν το "πράσινο φως" για τη διάθεση κονδυλίων ύψους 16-17 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.

Η προεργασία είχε ξεκινήσει -αξίζει να σημειωθεί- από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και τον συνάδελφό του στο Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη. Ο "οδικός χάρτης" του ΕΣΠΑ φαίνεται, πάντως, ότι τώρα μπαίνει σε νέα φάση, αφού εξετάζεται σοβαρά να αλλάξει σημαντικά η σχέση της εθνικής συμμετοχής ή ακόμη και να ανασταλεί για κάποια χρόνια. Για την ακρίβεια η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στην εξεύρεση άμεσα λύσης, με βάση την πρόταση που έκανε προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Αυτό που προτείνει και "ακτινογραφεί" όλες τις παραμέτρους είναι η ευρωπαϊκή συμμετοχή να ανέβει στο 85% και η ελληνική να πέσει στο 15%. Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο επιδιώκουν η απόφαση που θα ληφθεί (θα μπει στην ατζέντα του Eurogroup την Κυριακή, εκτός απρόοπτου) να αποκτήσει χαρακτηριστικά μηδενικής συμμετοχής, έτσι ώστε η Ελλάδα να καταφέρει μικρά "άλματα" στην ανάπτυξη και τη μείωση (έως και 2%) της ανεργίας.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση καλείται μέσα σε ελάχιστες μέρες (αν δεν υπάρξουν άλλες ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό) να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο για το ξεμπλοκάρισμα του ΕΣΠΑ, πιθανόν με μεταφορά κωδικών από το ένα υπουργείο στο άλλο, τη "διαγραφή" κάποιων επιλεγμένων έργων και την προώθηση άλλων κ.ά. Γι' αυτόν τον λόγο ο κ. Παπανδρέου συγκαλεί σύσκεψη με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών Β. Βενιζέλου, αλλά και των συναρμόδιων υπουργών για την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Εγκυρότατες πληροφορίες, άλλωστε, αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου θα επιδιώξει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μπαρόζο ή δεν αποκλείεται να του στείλει και σχετική επιστολή με τις ελληνικές προτάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η Κομισιόν συνεχίζει την "έρευνα" για ένα ευρύ σχέδιο στήριξης, που λέγεται ότι μπορεί να φτάσει έως τα 55 δισ. ευρώ, με τη μορφή επιδοτήσεων, δανείων και ομολόγων. Ποια η "πηγή" του ποσού; Από την άμεση απορρόφηση του ΕΣΠΑ, από νέα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και από το υπό επεξεργασία επενδυτικό ομόλογο. Και ποιες "εγγυήσεις" ζητούν για την επιτυχία του δύσκολου εγχειρήματος. Η συμφωνία, για την οποία έκανε δηλώσεις ο κ. Παπανδρέου, προβλέπει τη... στενή παρακολούθηση του ΕΣΠΑ από ένα "τιμ" με υψηλή τεχνογνωσία των Βρυξελλών (και των άλλων χωρών της ΕΕ), που θα εγκατασταθούν στην Αθήνα για να προσφέρουν στήριξη για την υλοποίηση του εγχειρήματος.

ΣΗΜΕΡΑ
Σύσκεψη υπό τον Γ. Παπανδρέου

Καθοριστικής σημασίας κυβερνητική σύσκεψη για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων με στόχο την υλοποίηση μεγάλων έργων και προγραμμάτων στους κρίσιμους τομείς (όπως παιδεία, εργασία κ.ά.) θα γίνει σήμερα υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου. Τον βασικό πυρήνα της προεργασίας έχουν αναλάβει οι Β. Βενιζέλος, Μ. Χρυσοχοΐδης, ενώ στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν επίσης ο Γ. Ραγκούσης (στο υπουργείο Υποδομών περιμένει αξιοποίηση το 50% των κονδυλίων), ο Κ. Σκανδαλίδης (δίνουν έμφαση στα της αγροτικής ανάπτυξης), ο Γ. Παπακωνσταντίνου και άλλοι υπουργοί και επιστημονικοί συνεργάτες του πρωθυπουργού. Η "ατζέντα" αφορά και στο Eurogroup της προσεχούς Κυριακής, όπου θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Posted by Blogger on 4:03 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response