Παπανδρέου: Επιμείνουμε στην προσπάθεια εθνικής συνεννόησης
Υπό την πίεση των νέων δεδομένων που προέκυψαν από την έκθεση της τρόικας και θέτουν τα νέα μέτρα και την ψήφισή τους ως βασική προϋποθεση για την 5η δόση και με δεδομένες τις εκκρεμότητες που παραμένουν προς διευθέτηση για την εξασφάλιση της νέας χρηματοδότησης της χώρας, ολοκληρώθηκε στις 3:00 το πρωί της Πέμπτης η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ. Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν και οι υπουργοί Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Ανάπτυξης, κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη και Υποδομών, κ. Δ. Ρέππας.
Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος σημείωσε στην εισαγωγική του εισήγηση ότι «οι πραγματικά χαμένες μάχες είναι αυτές που δεν δόθηκαν».
Εν όψει των αποφάσεων των επομένων ημερών, ο κ. Παπανδρέου επανέφερε το θέμα της συνεννόησης με την αντιπολίτευση και ανέφερε μεταξύ των άλλων: «επειδή οι περιστάσεις είναι ιστορικές, επειδή οι ευθύνες μας απέναντι στη χώρα μας και τους πολίτες υπερβαίνουν τις κομματικές γραμμές, θα επιμείνουμε στην προσπάθεια εθνικής συνεννόησης. Και για εμάς η εθνική συνεννόηση δεν είναι μόνο λόγια, την εννοούμε. Και περιμένουμε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων και να βάλουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό».
Αναφερόμενος στο κλίμα που διαμορφώνεται από τις αντιδράσεις πολιτών στο Σύνταγμα και άλλες πλατείες της χώρας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι τις αλλαγές δεν θα τις φέρει κανένας σωτήρας ή κάποια μαγική συνταγή, ενώ υπογράμμισε και ότι τις αλλαγές αυτές δεν θα τις φέρει «η κατάργηση της Βουλής των Ελλήνων, δηλαδή η κατάλυση της δημοκρατίας».
«Προϋπόθεση για την προώθηση των μεγάλων αλλαγών, είναι να μπορεί η χώρα να υπάρχει, να ικανοποιεί τις ανάγκες της στο εσωτερικό αλλά και τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της», τόνισε ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στο Πολιτικό συμβούλιο και στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε με υπευθυνότητα στην τελική επεξεργασία και ψήφιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος».
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι με βάση αυτά η συζήτηση θα πρέπει να λάβει υπόψη τα εξής:
- Την παραμονή εντός δημοσιονομικών στόχων για τη μείωση του ελλείμματος
- τη λήψη μέτρων που επιμερίζουν τα βάρη με δίκαιο τρόπο.
- να μην εξαφανιστεί το αίσθημα πίστης και ελπίδας
Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τα μέλη του οργάνου για τις τελευταίες εξελίξεις, τους είπε ότι τα πάντα είναι ανοιχτά, ενώ τους ενημέρωσε και για τις αποφάσεις βάσει των οποίων το υπουργείο φαίνεται να καταλήγει σε εναλλακτικές λύσεις για το αφορολόγητο, την αύξηση του ΦΠΑ και την εξίωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Επειτα από την θυελλώδη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών την προηγούμενη ημέρα και τη σφοδρή κριτική που δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, η συνεδρίαση του κομματικού οργάνου εξελίχθηκε με συζητήσεις, παράπονα και προτάσεις, «επί παντός επιστητού», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στη συνεδρίαση.
Παρών για περίπου δύο ώρες ήταν ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ενημέρωσε συνοπτικά τα μέλη του ΠΣ για τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε με τους συναδέλφους του στο eurogroup, όπου όπως είπε όλα τα θέματα τίθενται προς διαπραγμάτευση και είναι ανοιχτά (ύψος χρηματοδότησης, χρόνος, τρόπος και πηγές).
Επί της ουσίας ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και των μέτρων είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης, ενώ τους ενημέρωσε ότι δεν θα προχωρήσει στη μείωση του αφορολόγητου, αλλά θα επιλεγεί η κλιμακωτή επιβολή έκτακτης εισφοράς, την οποία θα ανακοινώσει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Πέμπτης.
Στο ίδιο θέμα με τον κ. Παπανδρέου ο οποίος επισήμανε μεταξύ των άλλων ότι θα επιδιώξει εκ νέου να επιτευχθεί συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και για τις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, που σημείωσε ότι οι αλλαγές δεν θα έλθουν από την κατάργηση της Βουλής και την κατάλυση της Δημοκρατίας.αναφέρθηκε στην εισήγησή του και ο γραμματέας του ΕΣ του ΠαΣοΚ κ. Μ. Καρχιμάκης, ο οποίος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε μεταξύ των άλλων ότι τα στελέχη του «στήνουν ασχήμιες» και ότι πολιτεύεται «με τη λογική της ακροαριστεράς της δεκαετίας του '70».
Κατά της διάρκεια της συνεδρίασης ασκήθηκε κριτική στη λειτουργία της κυβέρνησης και στην διαδικασία συντονισμού με το κόμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση ζητήθηκε μεταξύ των άλλων να συνεδριάσει και το Εθνικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ στο προσεχές διάστημα, ενώ ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος προσερχόταν με διάθεση να προτείνει τις παραιτήσεις υπουργών.