ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
Με αφορμή την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 23 και 24 Ιουνίου κατά την οποία θα συζητηθεί το φλέγον ζήτημα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος απέστειλε σήμερα επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Γ.Α. Παπανδρέου αναφέροντας την πάγια θέση του ΕΒΕΑ για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου.
Επισυνάπτεται η επιστολή:
«Με την παρούσα επιστολή, θα ήθελα για πολλοστή φορά να σας επισημάνω ότι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, επί της πρωθυπουργίας σας, επανηλλειμένως έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις οικονομικής πολιτικής – όπως ο ρόλος του επιτάσσει ως Συμβούλου της Πολιτείας επί οικονομικών ζητημάτων – τόσο σε εσάς προσωπικά, όσο και στους οικονομικούς υπουργούς της κυβέρνησής σας, για την έξοδο της χώρας μας από τη δίνη της οικονομικής κρίσης.
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, οι προτάσεις μας δε συνεκτιμήθηκαν για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής, παρά το γεγονός ότι αποδεδειγμένα τα μέτρα που η κυβέρνησή σας έχει λάβει μέχρι σήμερα δε συνέβαλαν στην επίτευξη του μεγάλου εθνικού στόχου της εξόδου από την κρίση.
Με αφορμή τη συμμετοχή σας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 23 Ιουνίου, θα ήθελα να σας μεταφέρω την επιθυμία του επιχειρηματικού κόσμου να τεθεί μετ’ επιτάσεως από εσάς εκ νέου το ζήτημα του συνολικού επαναπροσδιορισμού των όρων λειτουργίας των hedge funds και συνολικότερα της χρηματοπιστωτικής αγοράς και κυρίως, να αναζητηθούν νέες λύσεις για τη διαχείριση του προβλήματος του ελληνικού χρέους προς το συμφέρον όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και γενικότερα της Ευρωζώνης και των δανειστών μας, προκειμένου να αποφευχθεί η συστημική κατάρρευση.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
ίσως η σύνοδος αυτή αποτελεί την τελευταία ευκαιρία προκειμένου η χώρα μας να πετύχει την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, καθώς αποδείχθηκαν όχι μόνο σκληροί, αλλά και αναποτελεσματικοί. Η χώρα μας πρέπει να πετύχει συμφωνία με τους εταίρους της για την εφαρμογή σε ικανό χρόνο των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών, προκειμένου αυτές να μπορέσουν να αφομοιωθούν από την ελληνική κοινωνία και εν κατακλείδι να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Άλλωστε, ακόμη και αν εφαρμοστούν απαρέγκλιτα οι όροι που μας έχουν επιβάλει η Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ. και η Ε.Κ.Τ., το πρόβλημα χρέους της Ελλάδος δε θα επιλυθεί και σύμφωνα με τις υπάρχουσες οικονομοτεχνικές μελέτες, η αναλογία χρέους/ΑΕΠ θα συνεχίσει να αυξάνεται σταθερά και σε βάθος δεκαπενταετίας θα ξεπεράσει το 350% του ΑΕΠ.
Δυστυχώς, η Ελλάδα, κατά κοινή ομολογία, ακόμη και του ίδιου του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Barack Obama, εξακολουθεί να βρίσκεται «στο στόχαστρο των αγορών» και για να σταματήσει να στοχοποιείται απαιτείται η αλλαγή στάσης των εταίρων μας στην Ε.Ε.. Είναι αναγκαία η εφαρμογή μιας νέας στρατηγικής μακράς πνοής που θα εξοβελίζει κάθε κίνδυνο πτώχευσης, η οποία άλλωστε θα ήταν καταστροφική για το σύνολο της Ευρωζώνης και ταυτόχρονα θα επηρέαζε και τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. θα πρέπει να πείσετε τους εταίρους μας για την εφαρμογή μιας νέας πολιτικής για τη χώρα μας, που θα την οδηγήσει και πάλι στο δρόμο της ανάπτυξης και όχι βαθύτερα στην ύφεση, όπως συμβαίνει σήμερα με την εφαρμογή σημαντικού αριθμού όρων του Μνημονίου και μάλιστα μέσα σε ασφυκτικά για το μέγεθος του προβλήματος χρονικά περιθώρια».