|

Έντονη ανησυχία τραπεζιτών για τις αναλήψεις μετρητών


Έντονη ανησυχία στους τραπεζικού κύκλους της χώρας προκαλεί το κύμα μαζικών αναλήψεων μετρητών, αλλά και μεταφοράς χρημάτων σε τράπεζες του εξωτερικού, κυρίως από μικροκαταθέτες. Η αβεβαιότητα για τις οικονομικές εξελίξεις, αλλά και η φημολογία για σενάρια χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή οδηγούν μαζικά τους καταθέτες στα γκισέ και στα ΑΤΜ των τραπεζών -απειλώντας- σύμφωνα με τους τραπεζίτες- να δυναμιτίσουν το σύστημα. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν, ακόμη και αν η χώρα συνεχίσει να ανταποκρίνεται κανονικά στις υποχρεώσεις τις προς τους δανειστές της, υπάρχει περίπτωση οι τράπεζες να «στραγγίξουν» από μετρητά λόγω των συνεχών αναλήψεων, με καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία.
Ολόκληρη την εβδομάδα, με αποκορύφωμα όμως την Πέμπτη, ήταν αρκετά συχνό το φαινόμενο καταθέτες -κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας- να «σηκώνουν» ποσά έως 10.000 ευρώ, με σκοπό να τα κρύψουν σε ασφαλές μέρος. Το κύμα αναλήψεων, που ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας κορυφώθηκε χθες, μετά και τις πολιτικές εξελίξεις , καθώς -σύμφωνα με τη φημολογία των ημερών-οι δυσάρεστες ανακοινώσεις γίνονται μέσα στο Σαββατοκύριακο, όταν οι αγορές είναι κλειστές.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη συχνά οι πελάτες ζητούσαν μεγάλης αξίας χαρτονομίσματα -200 ή και 500 ευρώ- προκειμένου να τα κρύβουν πιο εύκολα.

Posted by Blogger on 10:32 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response