|

Ετοιμες για συμμετοχή στο roll over του χρέους οι ελληνικές τράπεζες


Της Νένας Μαλλιάρα

Τη συμμετοχή τους στη διαδικασία μετακύλισης του ελληνικού χρέους προετοιμάζουν οι ελληνικές τράπεζες. H διαδικασία του roll over των ελληνικών ομολόγων αναμένεται να ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου και θα έχει ολοκληρωθεί οπωσδήποτε πριν από τις 6 Αυγούστου, οπότε και υπάρχει λήξη ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου ύψους 4,5 δισ. ευρώ. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ως πιθανότερο σενάριο για την έκβαση της διαδικασίας την αντικατάσταση των ομολόγων που λήγουν και δεν θα αποπληρωθούν, με νέα ομόλογα επταετούς διάρκειας, για το ίδιο ποσό και με το ίδιο κουπόνι. Δεν αποκλείουν, ωστόσο, το κουπόνι των νέων ομολόγων να είναι ενδεχομένως υψηλότερο και κατά 0,50%.

Η διαδικασία αυτή, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, συνιστά «μοίρασμα» του βάρους της χρηματοδότησης της Ελλάδας μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων και δεν αφορά σε καμία περίπτωση τους καταθέτες, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις καταθέσεις. Σημειώνεται ότι οι τραπεζίτες εστιάζουν πλέον στην ψηφοφορία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, εκτιμώντας ότι από την ψήφιση και τη διαχείριση του μεσοπρόθεσμου κρίνεται αποκλειστικά το μέλλον της χώρας.

Πάντως σε ό,τι αφορά το roll over των ελληνικών ομολόγων δεν έχει ακόμη καθοριστεί το νομικό πλαίσιο που θα περιβληθεί η φόρμουλα επιμήκυνσής τους, καθώς η μείζωνα ανησυχία είναι η συμφωνία με τους ιδιώτες να μην εκληφθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως πιστωτικό γεγονός.

Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται να συζητούνται τρία σενάρια: α) ανεπίσημη εθελοντική συμφωνία μεταξύ των τραπεζών κατόχων ομολόγων και της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα λάβουν νέα ομόλογα σε αντικατάσταση αυτών που λήγουν, β) εθελοντική συμφωνία με πιο επίσημη μορφή, καθώς οι τράπεζες θα κληθούν να δεσμευτούν εγγράφως για τα ποσά των ομολόγων με τα οποία θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της επιμήκυνσης, και γ) εθελοντική συμφωνία των τραπεζών, κατά την πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, για αντικατάσταση των ομολόγων τους με νέα επταετούς διάρκειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων και αντεγκλήσεων εντός της ευρωζώνης για το δέοντα χειρισμό της ελληνικής κρίσης χρέους, ζητήθηκε από τις ελληνικές τράπεζες να είναι οι πρώτοι εθελοντές στη διαδικασία επιμήκυνσης των ελληνικών ομολόγων. Αν και δεν επιβεβαιώνεται επισήμως, είναι εύλογο το θέμα της μετακύλισης του χρέους να έχει συζητηθεί τόσο στις επαφές του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με τους τραπεζίτες, όσο και στη συνάντηση που είχαν με τον νέο υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο οι επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας κ.κ. Ράπανος και Ταμβακάκης το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.

Σημειώνεται ότι το θέμα ρευστότητας που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες εξαιτίας της μη αποπληρωμής των κρατικών ομολόγων και της αντικατάστασής τους με νέα, θα επιλυθεί με την αποδέσμευση των νέων κρατικών εγγυήσεων, ύψους 30 δισ. ευρώ. Η αποδέσμευση των εγγυήσεων έχει «παγώσει» από την ΕΚΤ στο πλαίσιο της επιχειρούμενης απεξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα του ευρωσυστήματος (στο ίδιο μήκος κύματος η ΕΚΤ έχει διαρρεύσει ότι θα θέσει πλαφόν και στο ύψος της αποδοχής εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου), ωστόσο το «απαγορευτικό» εκτιμάται ότι δεν θα ισχύσει στην περίπτωση roll over του ελληνικού χρέους.

Posted by Blogger on 10:35 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response