|

Ποιες τράπεζες θα συμμετάσχουν σε roll-over των ελληνικών ομολόγων


Εδώ και μέρες οι εγχώριες αλλά και ξένες τράπεζες που κατέχουν τον κύριο όγκο των κρατικών ομολόγων, προχωρούν στη μείωση της έκθεσής τους στο ελληνικό χρέος, σε μια προσπάθεια να προετοιμαστούν ώστε να συμμετάσχουν όσο πιο ανώδυνα γίνεται σε μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα δεν ανανεώνουν τα κρατικά ομόλογα που κατέχουν και λήγουν αυτό το διάστημα, ενώ οι ξένες τράπεζες, κυρίως οι γερμανικές και οι γαλλικές, πωλούν τα ομόλογα αυτά και ήδη παρουσιάζεται μια σταθερή μείωσή τους.
Εκτός της Εθνικής, περίπου 4,6 δισ. ευρώ είναι η έκθεση της Alpha bank, 6,6 δισεκατομμύρια έχει η Eurobank, τα ομόλογα της Τράπεζας Πειραιώς ανέρχονται σε 8,8 δισ. ευρώ, η Marfin έχει ομόλογα αξίας 2,8 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Κύπρου 1,8 δισ. ευρώ, η Αγροτική Τράπεζα 4,6 δισ. ευρώ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κατέχει ομόλογα αξίας 5,3 δισ. ευρώ.
Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο της Βιέννης, δηλαδή το roll-over των ελληνικών ομολόγων, καθώς οι ιδιώτες κάτοχοι των ελληνικών τίτλων δηλώνουν πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε μια εθελοντική διαδικασία επιμήκυνσής τους.
Ηδη από τις πρώτες επαφές που έχουν υπάρξει, δεκάδες ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι θετικά στο να συμμετάσχουν σε μια τέτοια διαδικασία εθελοντικά, ενώ θετικές αναμένεται να είναι και οι ελληνικές τράπεζες, καθώς και τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Οπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία, περίπου 60-70 τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες του εξωτερικού θα συμμετάσχουν στην εθελοντική διαδικασία επιμήκυνσης των ομολόγων ύψους 40 - 60 δισ. ευρώ, ενώ σε άλλα 53 δισ. ανέρχονται τα ομόλογα που κατέχουν οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, καθώς και 8-15 δισ. ευρώ είναι τα ομόλογα που έχουν τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Συνολικά, η διαδικασία εθελοντικής επιμήκυνσης μπορεί να φτάσει μαζί με τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ στα περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το «παζάρι» έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να συνεχιστεί με εντεινόμενο ρυθμό, τουλάχιστον έως την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών (Eurogroup) της 3ης Ιουλίου, οπότε ενδέχεται να ανακοινωθεί μια σχετική πρώτη συμφωνία.
Τα υπουργεία Οικονομικών (με πρώτο καλύτερο αυτό της Γερμανίας υπό τον Σόιμπλε) προσπαθούν να πείσουν τους ιδιώτες (τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες κ.ά.) ώστε αυτοί να συμμετάσχουν εθελοντικά στη διάσωση της χώρας μας, ανταλλάσσοντας παλαιά ελληνικά ομόλογα (όσα λήγουν έως το 2015) που έχουν στην κατοχή τους, με νέα, μεγαλύτερης διάρκειας και ενδεχομένως διαφορετικού τύπου (διαδικασία η οποία ονομάζεται «roll-over»).
Οι ιδιώτες από τη μεριά τους παρουσιάζονται πρόθυμοι να προβούν σε ένα «roll-over», αλλά υπό προϋποθέσεις (ζητούν εγγυήσεις και κίνητρα προκειμένου να διακρατήσουν τα ομόλογα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα).
Τουλάχιστον, αυτό προκύπτει, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, από τη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στη Φρανκφούρτη το επιτελείο του Σόιμπλε με εκπροσώπους των μεγαλύτερων γερμανικών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών.
Πιο συγκεκριμένα, στις εν λόγω συνομιλίες, οι οποίες συνεχίζονται, έχουν προσκληθεί από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, τράπεζες όπως οι Deutsche Bank, Commerzbank AG, DZ Bank, HVB Group, WestLB AG, Landesbank Baden-Wuerttemberg, WGZ Bank, DekaBank Deutsche Girozentrale, HSH Nordbank AG και ασφαλιστικές όπως οι Allianz SE και Munich Re. Ανάλογες συνομιλίες έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ημέρες και σε Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο και Ισπανία.
Οσο για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, αυτές περιστρέφονται γύρω από την παροχή κινήτρων στους ιδιώτες (κίνητρο θα μπορούσε, για παράδειγμα, να είναι η παροχή κρατικών εγγυήσεων ή η ανταλλαγή των παλαιών τίτλων με νέους οι οποίοι ωστόσο θα έχουν αυξημένο επιτόκιο σε σύγκριση με το παλαιό), καθώς και από το τελικό ύψος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας (πάντως, η συγκεκριμένη συμμετοχή αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 30 δισ. ευρώ).

Posted by Blogger on 12:21 μ.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response