SocGen: Πιθανότητες 30% η Ελλάδα να καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο
Με τίτλο «τι θα γίνει εάν η Ελλάδα ψηφίσει όχι;», η Societe Generale δίνει τις δικές της εκτιμήσεις εν όψει της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου, στις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με σημερινή της ανάλυση, εάν όλα πάνε καλά, το Eurogroup θα συναντηθεί στις 3 Ιουλίου για να δώσει τις τελευταίες λεπτομέρειες του νέου τριετούς προγράμματος για την Ελλάδα. Εάν η ελληνική Βουλή ψηφίσει «όχι», σενάριο που έχει 30% πιθανότητες σύμφωνα με την SocGen, η πολυαναμενόμενη επόμενη δόση των 12 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ, θα μπλοκαριστεί και η Ελλάδα θα προσπαθεί να βρει χρηματοδότηση εν τω μέσω πολιτικού κενού, που θα οδηγήσει σε εκλογές.
«Σε ένα τέτοιο σενάριο, η ΕΕ θα πρέπει να λάβει επιθετική δράση για να περιορίσει τις επιπτώσεις. Και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την επανενεργοποίηση του SMP (security markets programme)», τονίζει η SocGen. Προσθέτει δε πως ακόμη και στην best case λύση, η κρίση της ευρωζώνης είναι πιθανό να περνάει από το ένα θέμα στο άλλο, με την πρωταρχική λύση μιας νέας υποδομής αξιόπιστης δημοσιονομικής πολιτικής, να έρχεται πολύ-πολύ αργά.
Σε περίπτωση που το ελληνικό κοινοβούλιο καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο, σύμφωνα με τη SocGen, η χώρα θα περιέλθει σε πολιτικό κενό, ενώ πιθανότατα θα συγκληθούν εθνικές εκλογές. «Η κεντροδεξιά παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, φαίνεται ότι θα τις κερδίσει. Επισημαίνουμε ότι ο Σαμαράς γενικότερα δεν είναι κατά της λιτότητας, αλλά θέλει μια διαφορετική οικονομική πολιτική, που δεν θα βασίζεται στην υπερβολική φορολόγηση αλλά έχει ισχυρό επίκεντρο την ανάπτυξη. Μόλις η νέα κυβέρνηση έρθει στην εξουσία, θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Το πιο πιθανό σενάριο, αντίστοιχο με αυτό που είχαμε δει στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, είναι ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση, στο τέλος θα υπογράψει για τα μέτρα λιτότητας».
Στο ερώτημα εάν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει αυτόματα στην περίπτωση καταψήφισης του μεσοπρόθεσμου, η Societe Generale υποστηρίζει ότι «ένα «όχι» θα μπλόκαρε την επόμενη δόση από ΕΕ/ΔΝΤ των 12 δισ. ευρώ, αφήνοντας μεγάλα ερωτηματικά για το πώς η Ελλάδα θα πληρώσει τα κουπόνια που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο».
Υπενθυμίζει ακόμη πως στη διάρκεια ρου Σαββατοκύριακου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Schaeuble, ήταν ξεκάθαρος πως ένα «όχι» από την Ελλάδα, θα σήμαινε τη διακοπή της χρηματοδότησης από την ΕΕ. «Για τη χρηματοδότησή της η Ελλάδα θα έπρεπε να καταφύγει σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση και να διαπραγματευτεί νέο MTFS. Η ΕΕ σε ένα τέτοιο γεγονος θα συμφωνούσε σε μια μορφή bridge loan, αντίστοιχα με αυτά που δόθηκαν στην Πορτογαλία».
Προσθέτει ακόμη πως το ΔΝΤ θα μπορούσε επίσης να συμφωνήσει σε μια πιστωτική γραμμή. Οποιαδήποτε βοήθεια ωστόσο από ΕΕ και ΔΝΤ θα ερχόταν απρόθυμα, και επίσης, υπάρχει και το όχι αμελητέο ρίσκο ότι ένα «όχι» από την ελληνική Βουλή, θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεοκοπία.
Στο ερώτημα εάν μπορεί να συγκρατηθούν οι επιπτώσεις σε μια τέτοια περίπτωση, επισημαίνει ότι οι επιδράσεις θα φαινόταν μέσω των αγορών κρατικών ομολόγων και μέσω της διατραπεζικής αγοράς χρηματοδότησης. Και στις δύο περιπτώσεις, η ΕΚΤ είναι κατάλληλα τοποθετημένη να απαντήσει, ενεργοποιώντας το securities market program, που περιλαμβάνει την αγορά κρατικών ομολόγων και προσφέρει ικανοποιητική ρευστότητα στις τράπεζες.
Αυτά τα μέτρα, στόχο θα έχουν να κατευνάσουν τις βραχυπρόθεσμες ανησυχίες στην αγορά, αλλά η ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπίζει ακόμη τον κίνδυνο να καταφύγουν και άλλες χώρες στον EFSF. Ένα τέτοιο αρνητικό σενάριο θα απειλούσε όχι μόνο τη χρηματοοικονομική σταθερότητα του ευρώ, αλλά και το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα με σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.