|

Ελληνικός - Ξένος Τύπος 12/7/11

Η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, η επιστολή Παπανδρέου στον Γιούνκερ, η πολύνεκρη έκρηξη στη ναυτική βάση στην Κύπρο και τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το α΄ εξάμηνο του 2011 κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την Τρίτη.


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μαύρος Ιούλιος με τραγωδίες".

Η εφημερίδα γράφει ότι "12 οι νεκροί και 62 οι τραυματίες στην Κύπρο από τρομακτική έκρηξη!.. Φοβερό τροχαίο στην Εγνατία με 9 νεκρούς, δύο παιδιά ανάμεσά τους. Ποταμόπλοιο στον Βόλγα πήρε μαζί του στον βυθό 110 επιβάτες, μεταξύ των οποίων και 30 παιδάκια!..".


ΑΥΡΙΑΝΗ: "Μαύρη τρύπα 4,5 δισ. ευρώ φέρνει νέο πακέτο σκληρών μέτρων και... έπεται συνέχεια".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "στα 4,5 δισ. ευρώ εκτοξεύθηκε η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού στο α΄εξάμηνο του έτους, λόγω της καθίζησης των εσόδων και της σημαντικής υπέρβασης των δαπανών, εξέλιξη η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμα και σε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, πέραν αυτών που συμπεριλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και τον εφαρμοστικό νόμο".


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Μυρίζει σαμποτάζ".

Η εφημερίδα γράφει ότι "η διαλεύκανση των συνθηκών του τραγικού περιστατικού στην Κύπρο θα διαρκέσει πολύ. Τα συμφέροντα που συγκρούονται στην περιοχή θα διαρκέσουν περισσότερο. Μία από τις πρώτες απαντήσεις που πρέπει να δώσουν οι αρμόδιες Αρχές είναι αν σ΄αυτή την υπόθεση άρκεσε η εγκληματική αμέλεια ή το μακελειό χρειάστηκε... υποβοήθηση".


ΕΘΝΟΣ: "Εδώ και τώρα αποφάσεις για ευρώ και χρέος".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "συλλογικές και ισχυρές αποφάσεις, τώρα, πρέπει να λάβει η Ευρώπη, για να αποφευχθούν αναταράξεις και να προστατευθεί το ευρώ, υπογραμμίζει στην επιστολή του ο Γιώργος Παπανδρέου".


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αττίλας 3".

Η εφημερίδα σημειώνει "μήπως βρισκόμαστε μπροστά στο αποτέλεσμα μίας εκτεταμένης δολιοφθοράς, η οποία αποσκοπούσε στον «εξαναγκασμό» της επίλυσης του κυπριακού, με συνθήκες που θα επιβάλει η Αγκυρα, δηλαδή στα πλαίσια του σχεδίου Ανάν;".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σάλος με τις δραστηριότητες του Νίκου και του Αντρίκου Παπανδρέου".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο ένας συμπεριφέρεται ως εξωγήινος και θέτει θέματα που σχετίζονται με την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος από κόμματα, υπουργούς, συνδικαλιστές (κλπ) και ο άλλος φέρεται να εμφανίζεται ως μέλος επιτροπής στρατηγικού σχεδιασμού που «επενδύει» σε ασφάλιστρα κινδύνου για την Ελλάδα".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Εγκλημα".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σημαντικές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις, πέραν του θανάτου 12 ατόμων και του τραυματισμού 62, έχει για την Κύπρο η χθεσινή γιγάντια έκρηξη των κατασχεθέντων πυρομαχικών που ήταν πρόχειρά στοιβαγμένα σε ναυτική βάση και για την επικινδυνότητα των οποίων είχαν γίνει, μάταια, αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ομολογία αποτυχίας για έλλειμμα και αποκρατικοποιήσεις".

Η εφημερίδα γράφει ότι "απόκλιση-ρεκόρ 4,5 δισ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο. Ολοταχώς για έλλειμμα πάνω από 11% παρά τις θυσίες και τις λογιστικές αλχημείες. Κυνική παραδοχή από τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών Π. Οικονόμου στη Βουλή: «Στο τέλος θα πουληθούν πολύ λιγότερα από τα 50 δισ. και θα το δείτε»".


ΕΣΤΙΑ: "Ανέφικτοι στόχοι για την οικονομία".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι στόχοι τους οποίους έχουν θέσει η Κυβέρνησις και η τρόικα για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών είναι ανέφικτοι. Επαναλαμβάνεται και εφέτος ό,τι συνέβη πέρυσι με το Μνημόνιο, το οποίο απέτυχε στην εφαρμογή του".


Η ΑΥΓΗ: "Ευρωανάφλεξη προ των πυλών".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "με σπίθα που απειλεί με ανάφλεξη ολόκληρο το οικοδόμημα της Ευρωζώνης παρομοιάζεται η ελληνική οικονομία, αλλά είναι αμφίβολο κατά πόσο στην Ευρώπη υπάρχει αυτή τη στιγμή πυροσβέστης. Για την Ελλάδα, όπως αποδείχθηκε τον τελευταίο χρόνο, δεν γίνεται καν συζήτηση".


Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Τραγωδία. Εγκληματική αμέλεια ή δολιοφθορά;".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τα ξημερώματα της Δευτέρα ξέσπασε φωτιά σε ναυτική βάση από άγνωστη αιτία. Στον τόπο της πυρκαγιάς έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, χωρίς όμως να καταφέρουν να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο, με αποτέλεσμα να επεκταθεί σε δύο κοντέινερ με πυρομαχικά. Ακολούθησε η μεγάλης ισχύος έκρηξη".


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Καρότο και μαστίγιο από Βρυξέλλες".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "την τακτική του καρότου και του μαστιγίου έναντι της Ελλάδος ακολούθησε για μια ακόμη φορά η Ευρωζώνη χθες, στην προσπάθειά της να βρει μια συμβιβαστική λύση στο θέμα της διαχείρισης του χρέους και να αποτρέψει την επέκταση της κρίσης και σε άλλα κράτη".


Η ΝΙΚΗ: "Τα δύο σενάρια της λύτρωσης".

Η εφημερίδα γράφει ότι "η γερμανική πρόταση βάζει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ανταλλαγή ομολόγων και «κούρεμα», λύση που μειώνει και το κεφάλαιο και τους τόκους. Οι τράπεζες θα έχουν ελεγχόμενες απώλειες κεφαλαίων, όμως ο μηχανισμός για την ενίσχυση της ρευστότητάς του θα καλύψει τα όποια προβλήματα δημιουργηθούν".


Ο ΛΟΓΟΣ: "Απίστευτο μακελειό στην Κύπρο".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "δραματικές στιγμές ζει η Κύπρος μετά την τραγωδία σε ναυτική βάση, όπου κιβώτια με πυρομαχικά τινάχθηκαν στον αέρα προκαλώντας το θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο μέχρι τώρα απολογισμός κάνει λόγο για 12 νεκρούς και 62 τραυματίες, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά".


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κόκκινο νεολαιϊστικο ποτάμι στα χνάρια των ηρώων του λαού και του ΚΚΕ στη Ρούμελη".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "τα 20ά γενέθλια των αντιιμπεριαλιστικών διήμερων της ΚΝΕ βρήκαν το φετινό να διοργανώνεται στην ανταρτομάνα Ρούμελη, τη Ρούμελη των λαϊκών αγώνων και των αλύγιστων αγωνιστών".


ΤΑ ΝΕΑ: "Η Ελλάδα αγωνιά... η Κύπρος θρηνεί".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σοκ και θρήνο έχει προκαλέσει η πολύνεκρη έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» κοντά στη Λεμεσό. Η έκρηξη έγινε σε αποθηκευμένα εμπορευματοκιβώτια με πυρομαχικά που είχαν κατασχεθεί πριν από δυόμισι χρόνια και προκάλεσε τον θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό 62".


City Press: "Καταστροφή στην Κύπρο".

Η εφημερίδα γράφει ότι "τριήμερο δημόσιο πένθος έχει κηρυχθεί στην Κύπρο ύστερα από τις διαδοχικές ισχυρές εκρήξεις που συγκλόνισαν χθες στις 6 το πρωί τη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς «Ευάγγελος Φλωράκης», οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλα 62 άτομα".


Metro: "Το έγκλημα είχε προαναγγελθεί...".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "βιβλική καταστροφή από έκρηξη σε ναυτική βάση στην Κύπρο. Σε 12 ανέρχονται επισήμως οι νεκροί και σε 62 οι τραυματίες. Σοβαρά ερωτηματικά για τον τρόπο φύλαξης του φονικού υλικού. Τραγική φιγούρα ο διοικητής, που προειδοποιούσε για τον κίνδυνο. Το διπλωματικό θρίλερ για το πλοίο με το παράνομο φορτίο".


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Νέα περιπέτεια για Παπαγεωργόπουλο".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΕΞΠΡΕΣ: "Μαραθώνια... συνεδρίαση για το 2ο πακέτο στήριξης".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με στόχο να σταλεί ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές, παρά το γεγονός ότι στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup δεν ελήφθη συγκεκριμένη απόφαση για τους όρους του 2ου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ.Κ. Γιούνκερ δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ότι έγιναν σημαντικά βήματα προόδου".


ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Θρίλερ στο Eurogroup. Ολονύκτιες διαβουλεύσεις για το χρέος".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ολονύκτιο θρίλερ στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να δυσκολεύονται να βρουν, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, κοινά αποδεκτή λύση - διέξοδο στην εντεινόμενη κρίση χρέους, η οποία απειλεί πλέον να εξελιχθεί σε συστηματική".


ΚΕΡΔΟΣ: "Εκτροχιάστηκε πάλι ο προϋπολογισμός".

Η εφημερίδα γράφει ότι "στα 4,5 δισ. ευρώ (!) εκτοξεύθηκε η απόκλιση του προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθιστώντας σενάριο επιστημονικής φαντασίας κάθε σκέψη για ορθή εκτέλεσή του".


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την τύχη της Ευρωζώνης".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "έκδηλη ήταν η ανησυχία των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης στη χθεσινοβραδινή μαραθώνια συνεδρίαση, για τυχόν επέκταση της κρίσης στην Ιταλία ή σε άλλες χώρες με οδυνηρές συνέπειες για ολόκληρη την Ευρώπη".

Tι γράφει ο ξένος Tύπος
Του Γκορντον Μπραουν* / The New York Times

Στο μέλλον, οι ιστορικοί του 21ου αιώνα θα αναρωτιούνται για ποιο λόγο η Ευρώπη δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, όταν αντιμετώπισε τη σφοδρότερη οικονομική της κρίση. Θα διερωτώνται γιατί η Ευρώπη κοιμόταν, ενώ το τραπεζικό της σύστημα σειόταν λόγω της ανεπάρκειας κεφαλαίων, η ανεργία παρέμενε απαράδεκτα υψηλή και η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα της ηπείρου κατέρρεαν.

Ακόμη χειρότερα, αν δεν συμφωνηθεί σύντομα ένα πρόγραμμα ανοικοδόμησης, οι ηγέτες της σημερινής Ευρώπης θα κατηγορηθούν για την «παρακμή της Δύσης» και θα χαρακτηριστούν «αποφασισμένοι να μείνουν αναποφάσιστοι, σταθερά ασταθείς, σθεναρά ασθενείς και παντοδύναμοι στην αδυναμία τους», για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Φυσικά, δεν λείπουν οι συσκέψεις για το πρόβλημα. Μέρα δεν περνάει που να μην έχουμε κάποια συνάντηση υψηλού επιπέδου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μία ή η άλλη χώρα της Ε.Ε. Κάθε φορά όμως, συζητάνε λες και πρόκειται να αντιμετωπίσουν ένα θέμα που αφορά το κράτος-μέλος της Ενωσης, το οποίο απασχολεί εκείνη την ημέρα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αρνούμενοι να αποδεχθούν την πανευρωπαϊκή φύση του κινδύνου.

Καθώς λοιπόν διαγιγνώσκουν λάθος ασθένεια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εφαρμόζουν και λάθος θεραπείες. Διότι, μολονότι η κρίση ελλειμμάτων στην Ευρωζώνη είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, δεν παύει να παραμένει ένα μόνο από τα πολλά προβλήματα. Στην ουσία, υπάρχουν τρία θεμελιώδη, συστημικά και αλληλένδετα προβλήματα, το καθένα εκ των οποίων αγγίζει κάθε γωνιά της ευρωπαϊκής ηπείρου. Δίπλα λοιπόν στο πρόβλημα των ελλειμμάτων, έχουμε και ένα χρόνιο πρόβλημα ανάπτυξης, αλλά και ένα πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο μάλιστα δεν περιορίζεται σε ορισμένες τράπεζες ορισμένων κρατών.

Θα ξεκινήσω από τις τράπεζες. Ημουν παρών στη συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης, στο Παρίσι, τον Οκτώβριο του 2008. Τους παρουσίασα τότε μια διάγνωση των δυσκολιών του τραπεζικού συστήματος, η οποία δεν επικεντρωνόταν μόνο στο θέμα της ρευστότητας, αλλά και σε αυτό της δομής του. Τότε, όμως, οι περισσότεροι στην Ευρώπη θεωρούσαν ότι αντιμετωπίζουν απλώς τις παράπλευρες συνέπειες της «αγγλοσαξονικής» οικονομικής κρίσης. Αυτό που δεν γνώριζαν ήταν ότι τα μισά από τα τοξικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα είχαν αγοραστεί από τράπεζες της ηπειρωτικής Ευρώπης. Θυμάμαι τα σοκαρισμένα βλέμματα που αντιμετώπισα όταν είπα στους ομολόγους μου ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πιο ευάλωτες και πιο εκτεθειμένες από τις αμερικανικές, κάτι που ισχύει και τώρα.

Ακόμη και σήμερα, η μαύρη αλήθεια για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα δεν λέγεται: ότι δηλαδή, οι βρετανικές, γαλλικές, γερμανικές και ιταλικές τράπεζες, οι οποίες δάνειζαν ανεύθυνα στην περιφέρεια, δεν είναι μόνο εκτεθειμένες στα χρέη των Ελλήνων, αλλά και των Ιρλανδών, των Πορτογάλων και των Ισπανών, ενώ έχουν ακόμη να γράψουν μεγάλες ζημίες, λόγω της κατάρρευσης της «φούσκας» των ακινήτων και των τοξικών προϊόντων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

Οταν, μετά από πολλά χρόνια, οι ιστορικοί θα εξηγούν γιατί κοιμήθηκε η Ευρώπη, θα αναφέρουν επίσης και ότι οι παρωπίδες του προσωπικού συμφέροντος τους ώθησαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της Ελλάδος ως πρόβλημα ρευστότητας (πού λύνεται μέσω της παροχής δανείων) και όχι ως πρόβλημα φερεγγυότητας και πως οι πρόχειροι ελιγμοί με σκοπό την αναβολή της αναπόφευκτης λύσης πολλαπλασίασαν τον κίνδυνο μιας άτακτης κατάρρευσης.

Η τρίτη πλευρά του τριγώνου είναι φυσικά οι αναιμικοί ρυθμοί ανάπτυξης, εξαιτίας των οποίων η ήπειρός μας κινδυνεύει να καταδικαστεί σε μια δεκαετία υψηλής ανεργίας. Η μείωση των ελλειμμάτων και η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος είναι στόχοι που δεν θα επιτευχθούν, αν η οικονομία δεν αρχίσει να παράγει θέσεις εργασίας, εμπορικά αγαθά και αναπτυξιακό πλεόνασμα. Οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρώπη είναι οι μισοί από τους αντίστοιχους της Αμερικής και μικρότεροι του ενός τετάρτου σε σύγκριση με την Κίνα και την Ινδία. Αν συνεχιστεί αυτή η διαφορά, τότε, έως τα μέσα του αιώνα, η ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι μικρότερη από της Αφρικής.

Είναι σαφές ότι και τα τρία προβλήματα που περιέγραψα είναι αλληλένδετα και οποιαδήποτε στρατηγική που επικεντρώνεται μόνο σε ένα εξ αυτών είναι λιγότερο αποτελεσματική από μια συνολική προσέγγιση του προβλήματος. Πρέπει λοιπόν να συμφωνήσουμε ταυτόχρονα σε ένα σχέδιο διάσωσης της Ελλάδος στο μοντέλο της λύσης των ομολόγων Μπρέιντι, στην αναχρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών και τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού έκδοσης χρέους, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης δημοσιονομικής στρατηγικής που επιτρέπει τη μεταφορά κεφαλαίων (από τον πυρήνα στην περιφέρεια), όπως γίνεται στις ΗΠΑ. Και πάνω απ' όλα πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια στρατηγική ενίσχυσης των εξαγωγών και της ανάπτυξης. Τα βιβλία του μέλλοντος που θα εξιστορούν την παρακμή της Δύσης δεν είναι απαραίτητο να εκδοθούν.

* Ο κ. Gordon Brown είναι πρώην πρωθυπουργός (2007-2010) και πρώην υπουργός Οικονομικών (1997-2007) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Posted by Blogger on 1:01 μ.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response