|

"Ξεκολλάει" η αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων


Μετά τη στελέχωση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας, ξεκινάει και επίσημα η αξιοποίηση του «θησαυρού» της κρατικής ακίνητης περιουσίας έστω και με σημαντική καθυστέρηση.

Δύο είναι οι πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η αξιοποίηση των «φιλέτων» του Δημοσίου. O πρώτος είναι το νεοσυσταθέν Ταμείο στο οποίο ρόλο-κλειδί θα διαδραματίζει ο Κωνσταντίνος Μητρόπουλος που έχει τοποθετηθεί στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου και προέρχεται από τον τραπεζικό-χρηματοοικονομικό κλάδο (υπήρξε μέλος του δ.σ. της ΕΧΑΕ και επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής της Eurobank EFG).

Όπως προβλέπει το Mεσοπρόθεσμο, στο Ταμείο μεταβιβάζονται και περιέρχονται (με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων), χωρίς αντάλλαγμα, κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, τα προς αποκρατικοποίηση ακίνητα. Μάλιστα, από τη στιγμή που θα περιέλθουν στο Ταμείο τα ακίνητα, το Δημόσιο χάνει κάθε δικαίωμά του επί αυτών.

Ομάδα συμβούλων

Τον δεύτερο πυλώνα αποτελεί ομάδα τραπεζών, με συντονίστρια την Εθνική Τράπεζα, της οποίας το έργο συνίσταται στην αποτίμηση του κρατικού χαρτοφυλακίου, στη διαμόρφωση της πολεοδομικής ταυτότητάς τους και στις επενδυτικές προοπτικές που παρουσιάζει το κάθε ακίνητο.

Παρά την πίεση του χρόνου, δεν έχει ακόμη υπογραφεί σύμβαση έργου μεταξύ των συμβούλων και του ελληνικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να λειτουργούν για την ώρα άτυπα.

Η ομάδα συμβούλων δηλαδή θα αναλάβει να καταστήσει ελκυστικά στους υποψήφιους επενδυτές τα ακίνητα, υλοποιώντας τις απαραίτητες πολεοδομικές μελέτες και εφαρμόζοντας όσα προβλέπονται από τον εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου.

Πρακτικά, στα ακίνητα προβλέπεται να υλοποιηθούν τουριστικοί χώροι (π.χ. καταλύματα, καζίνο κτλ), επιχειρηματικά πάρκα (π.χ. υλοποίηση ελικοδρομίου), θεματικά-εμπορικά πάρκα, υποδομές μεταφορών ή περιβάλλοντος (π.χ. σιδηροδρομικοί σταθμοί, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, αμαξοστάσια κτλ).

Ορίζεται επίσης, ως συντελεστής δόμησης 0,2 για τουρισμό-αναψυχή, 0,3 για επιχειρηματικά πάρκα, και 0,4 για θεματικά πάρκα-εμπορικά κέντρα. Μάλιστα, με προεδρικό διάταγμα μπορεί να τροποποιείται το περιεχόμενο των γενικών κατηγοριών χρήσεων γης που θέτει ο εφαρμοστικός.

Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο, ο αιγιαλός και η παραλία επιτρέπεται να παραχωρηθεί απευθείας στον επενδυτή για διάστημα 50 ετών, ενώ τίθεται «πλαφόν» 60 ημερών στην έκδοση οικοδομικής άδειας.

Η δημιουργία «ταυτότητας», όπως και η εφαρμογή των επιμέρους ρυθμίσεων του Μεσοπρόθεσμου, για καθένα -σε πρώτη φάση- από τα 100 ακίνητα αποτελεί ιδιαίτερα χρονοβόρο διαδικασία, όπως αναφέρουν πηγές. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου στελεχώθηκε με πρόσωπα που χαίρουν διακομματικής συναίνεσης, ώστε σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής να συνεχίσει το έργο του απρόσκοπτα.

Στόχος του Ταμείου πάντως, είναι η συγκέντρωση 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, ήτοι 5 δισ. το 2011, 10 δισ. το 2012 και 35 δισ. την περίοδο 2013-2015.

Posted by Blogger on 10:27 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response