Ελληνικές τράπεζες: Οι επενδυτές κατοχύρωσαν κέρδη
Η έκθεση της Morgan Stanley που επαναφέρει εντονότερα τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών (δηλαδή κυρίως τραπεζών) στο χρέος και στην αποτίμηση των ελληνικών ομολόγων αλλά και η αρνητική συγκυρία στο γαλλικό και γερμανικό χρηματιστήριο έφερε νέα υποχώρηση στις τραπεζικές αποτιμήσεις και μάλιστα η έλλειψη ζήτησης δημιούργησε αυξημένες πιέσεις. Οι ανησυχίες για τις εξελίξεις με το αμερικανικό χρέος επηρέασαν έντονα τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Χθες το απόγευμα η FITCH διατήρησε την αξιολόγηση έξι ελληνικών τραπεζών στο Β-, αλλά μείωσε το δείκτη Βιωσιμότητας (Viability Index) στο F.
Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν πάλι οι short θέσεις σε τραπεζικούς τίτλους από εγχώρια ιδιωτικά και ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια ενώ την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή είχαμε εσπευσμένο short covering. Οι short θέσεις επιδείνωσαν την υποχώρηση με αποτέλεσμα τόσο ο τραπεζικός δείκτης (FTSE Banks) όσο και ο Γενικός Δείκτης να κλείσουν στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό. Ορισμένες προσπάθειες που έγιναν στις δημοπρασίες με εντολές αγοράς δεν κατάφεραν να περιορίσουν την υποχώρηση. Πιο συγκεκριμένα, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 6,3% στις 888 μονάδες ενώ ο δείκτης FTSE ASE 20 μειώθηκε κατά 3,79% και ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 2,82% κλείνοντας στις 1.233,22 μονάδες.
Αξία συναλλαγών
Η αξία συναλλαγών ήταν σημαντικά μικρότερη σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, μόλις στα 76 εκατ. ευρώ δείχνοντας ότι η «χαρά αγνοείται» στο Χ.Α. και η ανατροπή της τάσης παραμένει μία εξαιρετικά δύσκολη περίπτωση. Ενδεικτικά μέσα στη λίστα των 10 μετοχών με τις μεγαλύτερες απώλειες, η ΑΤΕ υποχώρησε κατά 11,24%, η Marfin Bank μειώθηκε κατά 8,47%, η Eurobank κατά 7,84%, η Alpha Bank κατά 7,69% και η Τράπεζα Κύπρου κατά 7,57%.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματιστηριακή εικόνα στις ξένες αγορές, τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία, υπάρχουν πιέσεις αφού οι αμφιβολίες σχετικά με την «κεφαλαιακή υγεία» των τραπεζών τους διογκώνονται ενώ οι μεγαλύτερες ανησυχίες στις μεγάλες αγορές εστιάζονται στα προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ. Το (εκβιαστικό) deadline που έχει θέσει ο Μπάρακ Ομπάμα μέχρι τις 8 Αυγούστου έχει κάνει την «κλεψύδρα» να αδειάζει επικίνδυνα. Για τη Wall Street η χθεσινή έναρξη της συνεδρίασης ήταν η τρίτη συνεχόμενη καθοδική. Η εγχώρια αγορά χρειάζεται ανάσες αισιοδοξίας οι οποίες είναι δύσκολο να βρεθούν στην παρούσα συγκυρία. Ισως οι αποκρατικοποιήσεις που πρέπει να γίνουν μέσα στον Αύγουστο δώσουν κάποια αίσθηση κινητικότητας.