|

Αντέχουν οι ελληνικές τράπεζες μια επιλεκτική χρεοκοπία;


Ο υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος το είπε στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ξεκάθαρα ότι το σενάριο της επιλεκτικής χρεοκοπίας δεν αποκλείεται. Τα λεγόμενα του επιβεβαιώνονται πλήρως από την χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία αναφέρεται ότι η Ελλάδα ίσως δεν μπορεί να αποφύγει την επιλεκτική χρεοκοπία, το σενάριο της οποίας έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων από τις αρχές Ιουνίου, έστω σε προσωρινή έκταση.

Βέβαια όσοι παρακολουθούν την «Οδύσσεια» του ελληνικού χρέους αντιλαμβάνονται ότι το καθεστώς της επιλεκτικής χρεοκοπίας, δηλαδή ουσιαστικά μιας υποβάθμισης σε ειδική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης, είναι αναπόφευκτο εφόσον στο νέο πακέτο βοήθειας για την χώρα μας συμμετέχουν ιδιώτες, όπως ακούραστα επαναλαμβάνουν οι Γερμανοί ότι θα πρέπει να γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Την άποψη τους αυτή άλλωστε συμμερίζεται και το Eurogroup με τον Γιούνκερ να δηλώνει ότι η συμμετοχή ιδιωτών (δηλαδή κυρίως τραπεζών) πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ δεν την απορρίπτει ως ενδεχόμενο το ΔΝΤ.

Τι λένε οι οίκοι αξιολόγησης

Η Fitch στην χθεσινή της υποβάθμιση ουσιαστικά συντάσσεται με την Moody’s και την S&P, αναφέροντας ότι η συμμετοχή ιδιωτών στο νέο δάνειο μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία. Για να είμαστε ακριβείς αυτό που έχουν πει οι οίκοι αξιολόγησης είναι ότι δεν γλιτώνουμε την κατηγορία «rating event ή επιλεκτική χρεοκοπία» αν ακολουθηθεί το γαλλικό μοντέλο για μετακύλιση του ελληνικού χρέους ή κάποια παραλλαγή του με βάση αυτή την πρόταση. Αν πάλι υπερισχύσει η γερμανική πρόταση για ανταλλαγή ομολόγων που λήγουν μέχρι το 2014 με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας (επταετούς) τότε λογικά όπως εκτιμούν πηγές της ΕΕ, αυτό θα οδηγήσει σε «credit event» ή πιστωτικό γεγονός. Και εδώ μπαίνουν στην μέση η ΕΚΤ και άρα οι πλήρως εξαρτημένες ελληνικές τράπεζες.

Η στάση Τρισέ και η εξάρτηση των τραπεζών από την ΕΚΤ

Ο Τρισέ έχει κουραστεί να επαναλαμβάνει ότι δεν επιθυμεί συμμετοχή των ιδιωτών σε ένα νέο πακέτο και ότι η ΕΚΤ λέει κάθετα όχι είτε σε επιλεκτική χρεοκοπία είτε σε πιστωτικό γεγονός.

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι η Φρανκφούρτη δεν θα δεχτεί ως εγγυήσεις ελληνικά ομόλογα παλιότερα και νέα βάζοντας έτσι σε κίνδυνο την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Οι τράπεζες μας βλέποντας κλειστή την διατραπεζική αγορά από την αρχή της κρίσης έχουν αυξήσει σε υπεβολικό βαθμό την εξάρτηση τους από την ΕΚΤ με τα στοιχεία να αναφέρουν ότι η χρηματοδότηση τους αυξήθηκε κατά 12,3% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, στα 97,5 δις ευρώ ή στο 19,5% του ενεργητικού τους!

Ο μόνος «ουσιαστικά» όρος της Αθήνας

Το υπουργείο Οικονομικών μπροστά στον κίνδυνο η ΕΚΤ να «αναγκαστεί» την κλείσει την κάνουλα της χρηματοδότησης, εάν δεν θα μπορεί πλέον να δέχεται τις εξασφαλίσεις που παρέχουν σε αντάλλαγμα οι ελληνικές τράπεζες με κρατικά ομόλογα, ζητά εγγυήσεις από την Ευρώπη για την συνέχιση της χρηματοδότησης τους έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι τα τραπεζικά ιδρύματα θα εξακολουθούν να μπορούν να ικανοποιούν τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς.

Αν αυτές υπάρξουν τότε μπορεί να πει το «ναι» σε ένα καθεστώς τύπου επιλεκτικής χρεοκοπίας για προσωρινό χρονικό διάστημα. Αλλά αρνηθεί η ΕΚΤ να δώσει αυτές τις εγγυήσεις τότε ποιος ;

Στο φως έρχονται σενάρια που θέλουν την Κεντρική Τράπεζα να μελετά σχέδιο βραχυπρόθεσμης ενίσχυσης των τραπεζών της Ελλάδας μέσω των εθνικών κεντρικών τραπεζών (π.χ Bundesbank) σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, λύση που μπορεί να βγάλει από το βασικό κάδρο την τράπεζα και να «σώσει το κύρος του Τρισέ βραχυπρόθεσμα» όπως αναφέρει το Bloomberg.

Ακόμα υπάρχει ένα δεύτερο σενάριο «σιωπηρής» συμφωνίας της ΕΚΤ με τις κεντρικές τράπεζες (και με την ΤτΕ) για την ανά πάσα στιγμή χρήση του εργαλείου έκτακτης βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης (Emergency Liquidity Assistance ) προς τις τράπεζες σε εθνικό επίπεδο, χωρίς άμεση εμπλοκή της, εφόσον χρειαστεί...

«Αντέχουμε μια επιλεκτική σύντομη χρεοκοπία»

Πάντως πρέπει να επισημάνουμε το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters στις 04/07, το οποίο επικαλούνταν δηλώσεις τραπεζιτών ότι ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα καταστρέφονταν από την κήρυξη μιας 'επιλεκτικής χρεωκοπίας' κατά την μετακύλιση του δημοσίου χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι το καθεστώς αυτό θα αίρονταν σύντομα.

Μάλιστα ένας εξ αυτών δήλωσε στο Reuters ότι έχουν ήδη ξεκινήσει τέτοιου είδους συζητήσεις. "Εάν η περίοδος 'επιλεκτικής χρεωκοπίας' είναι σύντομη, καλύπτοντας μόνο την περίοδο διακανονισμού προκειμένου να γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων, τότε δεν θα υπάρξει θέμα για τις ελληνικές τράπεζες", είπε στο Reuters υψηλόβαθμος Έλληνας τραπεζίτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. "Εάν η περίοδος 'επιλεκτικής χρεωκοπίας' αποδειχθεί μεγαλύτερη, τότε ίσως πρέπει να δοθεί κάποιο αντάλλαγμα στην ΕΚΤ για τις εγγυήσεις".

Σε κάθε περίπτωση αν περάσει των Γερμανών και το νέο πακέτο για την Ελλάδα εγκριθεί μόνο με «ουσιαστική συμμετοχή των ιδιωτών», άρα οι οίκοι αξιολόγησης μας υποβαθμίσουν σε καθεστώς «selected default» μένει να δούμε πως θα αντιδράσει η ΕΚΤ, της οποίας ο ρόλος είναι κομβικός. Βέβαια θα μπορούσαμε να αποφύγουμε μια τέτοια συζήτηση αν οι Ευρωπαίοι είχαν την αποφασιστικότητα να προχωρήσουν πολύ νωρίτερα σε επαναγορά ομολόγων από την δευτερογενή αγορά για άμεσο «haircut» του ελληνικού χρέους κάτι που ουσιαστικά θα αποδυνάμωνε την ανάγκη για συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο για την Ελλάδα.

Μόνο που και εδώ υπάρχει πάλι ο σκόπελος της ΕΚΤ, η οποία δεν θέλει ο EFSF να χρησιμοποιήσει κεφάλαια για αυτό το λόγο, πιθανότητα πάντως που άφησε ανοιχτή το Eurogroup της Δευτέρας και προοπτική την οποία δεν απορρίπτουν πλέον το Βερολίνο.

Υ.Γ : Τα αποτελέσματα των stress test των Τραπεζών την Παρασκευή ίσως επιταχύνουν τις εξελίξεις. Αν είναι θετικά θα καθησυχάσουν τις αγορές αν όχι πάλι θα επισπεύσουν τις εξελίξεις για τελική λύση τουλάχιστον για το πακέτο των 110 δις. ευρώ προς την Ελλάδα...

Posted by Blogger on 11:26 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response