|

Οι οίκοι αξιολόγησης "απειλούν", οι αγορές "υποχωρούν"


Οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίζουν τις χώρες της ευρωπαϊκής «περιφέρειας», με τελευταίο «θύμα» την Ελλάδα, ενώ παράλληλα «απειλούν» την οικονομία των ΗΠΑ, συντηρώντας το κλίμα ανησυχίας στις διεθνείς αγορές.

«Κάθε ημέρα που περνάει με τις συζητήσεις σε τέλμα, ο κίνδυνος χρεοστασίου των ΗΠΑ αυξάνεται, η οποία πολλοί πλέον εκτιμούν ότι μπορεί να πυροδοτήσει μία απότομη ‘βουτιά’ στις μετοχές», εκτιμά η IG Markets.

Την ώρα που ο Ben Bernanke άφηνε να εννοηθεί ότι η Fed εξετάζει νέο γύρο στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ μέσω ποσοτικής χαλάρωσης, η Moody’s έθεσε σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγηση των ΗΠΑ, επικαλούμενη το πολιτικό αδιέξοδο στις συζητήσεις για το όριο του χρέους.

Στο κλίμα της αβεβαιότητας, έρχεται να προστεθεί η νέα υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας κατά 4 βαθμίδες, από τον οίκο Fitch, σε «junk». H Fitch αναφέρει, ότι η υποβάθμιση αντανακλά την απουσία ενός νέου αξιόπιστου προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο ταμπλό, ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 καταγράφει απώλειες 0,56%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 0,55%. Ο γερμανικός DAX υποχωρεί σε ποσοστό 0,38%, ενώ στο Παρίσι ο CAC-40 κινείται στο -0,70%.

Απώλειες 0,73% σημειώνει ο IBEX στην Ισπανία, σε ποσοστό 0,41% ενισχύεται ο ιταλικός MIB, ενώ στην Πορτογαλία ο PSI καταγράφει πτώση 0,44%. Ο ελβετικός SMI υποχωρεί 0,68%.

Αρνητικά πρόσημα εμφανίζουν οι δείκτες στη Ρωσία, με τον RTS στο -0,21% και τον Micex στο -0,26%. Στην Τουρκία ο δείκτης ISE υποχωρεί σε ποσοστό 0,13%.

Posted by Blogger on 11:28 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response