|

Δήλωση προέδρου ΕΒΕΑ για την επιλεκτική χρεοκοπία


Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της οικονομίας μας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Χωρίς καμία πρόθεση υποβάθμισης των διαχρονικών ευθυνών των κυβερνήσεων των τελευταίων 30 χρόνων για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας, είναι αναμφίβολο ότι σημαντική ζημιά έχουν προκαλέσει οι τελευταίες «άστοχες» επίσημες δηλώσεις, αρχικά του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, περί επιλεκτικής χρεοκοπίας και στη συνέχεια του ίδιου του πρωθυπουργού περί μερικής αδυναμίας πληρωμών, στη γερμανική έκδοση των Financial Times.

Για τον απλό Έλληνα πολίτη, τον αποταμιευτή, τον επιχειρηματία, οι όροι «επιλεκτική χρεοκοπία» και “selective default” εκφράζουν την ίδια, ακριβώς, κατάσταση: άρνηση ή αδυναμία πληρωμής κάποιων υποχρεώσεων, για κάποιο χρονικό διάστημα.

Τόσο για μία επιχείρηση, όσο, πολύ περισσότερο, για ένα κράτος, οποιαδήποτε μονομερής παραβίαση μιας οικονομικής συμφωνίας, αποτελεί την έσχατη επιλογή που συσσωρεύει και νέα δεινά, ανεξάρτητα του αν ενεργοποιεί ή όχι το μηχανισμό των C.D.S.και πάντως, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να προβάλλεται, από την κυβέρνηση, ως διαδικασία βελτίωσης της διαχειρισημότητας του δημόσιου χρέους μας.

Για άλλη μια φορά, δυστυχώς, επιβεβαιώνεται, ότι ούτε η ίδια η κυβέρνηση πιστεύει στην αποτελεσματικότητα της πολιτικής που εφαρμόζει, ενώ οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται πως, πριν ακόμα καταβάλλουν τα τελευταία «μνημονιακά» βάρη, θα τους ζητηθούν νέες δυσβάστακτες θυσίες που ήδη βρίσκονται στο στάδιο του προγραμματισμού.

Είναι προφανές, ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες, η αναπτυξιακή προοπτική απομακρύνεται ακόμη περισσότερο, η ύφεση καθημερινά εντείνεται, η ανεργία διευρύνεται και μάλιστα, χωρίς τα δημόσια ελλείμματα και κρατικά χρέη να περιορίζονται.
Η άμεση ρήξη με τη σημερινή οικονομική πολιτική αποτελεί τη μόνη ελπίδα για την ανατροπή αυτών των εξαιρετικά επικίνδυνων, για την κοινωνική μας συνοχή, τάσεων».

Posted by Blogger on 12:53 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response