|

Διασφαλίζονται τα collaterals των ελληνικών τραπεζών που ξεπερνούν τα 145 δις


Τα collaterals των ελληνικών τραπεζών ύψους 145 δις ευρώ δεν θα εκπέσουν από την ΕΚΤ ακόμη και αν η Ελλάδα βαθμολογηθεί με selective default από τους οίκους αξιολόγησης.
Η παράμετρος αυτή ήταν η πλέον σημαντική για την διασφάλιση της σταθερότητας των ελληνικών τραπεζών.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταθέσει εγγυήσεις άνω των 145 δις ευρώ με βάση τα στοιχεία Ιουνίου στην ΕΚΤ και έναντι αυτών έχουν λάβει 102 δις ευρώ ρευστότητα.
Με καθεστώς selective default οι ελληνικές τράπεζες θα υποχρεώνονταν να επιστρέψουν και τα 102 δις ευρώ καθώς η ΕΚΤ δεν θα έκανε αποδεκτά τα collaterals ομόλογα, εγγυήσεις και πάσης φύσεως εκδόσεις τραπεζών.
Όμως στην σύνοδο κορυφής αποφασίστηκε ότι η ΕΕ μέσω του μηχανισμού του EFSF θα εγγυηθεί τα collaterals των ελληνικών τραπεζών ακόμη και με καθεστώς βαθμολογικό selective default και ως εκ τούτου θα συνεχίσει να παράσχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.
Η εξέλιξη αυτή είναι τεχνική και άκρως θετική για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το οποίο εν μέσω απίστευτων αντιξοοτήτων βάλλεται αλλά τουλάχιστον την ύστατη στιγμή διασφαλίζεται.
Άρα τα 102 δις ευρώ ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών δεν θα επηρεαστούν ακόμη και στην περίπτωση της βαθμολογικής χρεοκοπίας της Ελλάδος.

Posted by Blogger on 3:15 μ.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response