|

"Στόχος μας να αποφύγουμε το selective default"


Σε συνέντευξή του στο Associated Press τη Δευτέρα, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είπε πως μια συμφωνία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όσον αφορά το δημόσιο χρέος, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη είναι “εφικτή”.

“Θέλουμε μια λύση που θα κάνει το δημόσιο χρέος μας βιώσιμο… που θα εγγυάται τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι τα μέσα του 2014 όταν όπως διαβλέπουμε θα επιστρέψουμε στις αγορές, αλλά και που θα εγγυάται την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών”, είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε επίσης πως "μια νέα συμφωνία διάσωσης είναι πιθανό να συμπεριλάβει τις τράπεζες και άλλους κατόχους ελληνικών ομολόγων που θα προχωρήσουν εθελοντικά στην επιμήκυνση των πληρωμών του χρέους της Αθήνας. Αλλά οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει πως η εμπλοκή ιδιωτών θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας, σε καθεστώς selective default".

"Οι λεπτομέρειες μιας πιθανής συμφωνίας είναι υπό διαπραγμάτευση σε συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της ΕΕ και ιδιωτών επενδυτών στην Ρώμη", τόνισε.

Ο κ. Βενιζέλος είπε επίσης πως η Ελλάδα ελπίζει να αποφύγει την κατάταξή της στην κατηγορία selective default –μια εκτίμηση που θα μπορούσε να οδηγήσει την όλο και χειρότερη κρίση χρέους της Ευρώπης σε βαθύτερες αναταράξεις- και έδειξε προς την κατεύθυνση της προόδου που έχει επιτευχθεί στην Ρώμη.

“Στόχος μας είναι να αποφύγουμε ακόμα και το selective default”, είπε. “Υπάρχουν προτάσεις που προσφέρουν απάντηση σε όσα επιδιώκουμε και ταυτόχρονα δεν επιτρέπουν στους οίκους αξιολόγησης να προχωρήσουν σε τέτοια αξιολόγηση”, ανέφερε.

Posted by Blogger on 10:59 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response