Κρίσιμη εβδομάδα για τις τράπεζες
Ο Αύγουστος "κρύβει" νέα για το τραπεζικό σύστημα, εντός και εκτός Ελλάδας. Η χρονική σύμπτωση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας για το PSI, το ξεκαθάρισμα της εικόνας για το αν και ποιες τράπεζες θα χρειασθούν επιπρόσθετη ενίσχυση ρευστότητας (ELA), η επίσπευση ενεργοποίησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα "νούμερα " που θα αποτυπωθούν στα αποτελέσματα εξαμήνου για τις ελληνικές τράπεζες στο τέλος του μήνα, διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο καθοριστικό για το άμεσο μέλλον του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε έχουν πυκνώσει οι επαφές μεταξύ ΥΠΟΙΚ, Τράπεζας της Ελλάδας και των επικεφαλείς των ιδιωτικών και κρατικού ενδιαφέροντος τραπεζών, παρά το κλίμα διακοπών που εξακολουθεί τυπικά να επικρατεί σε ορισμένες από τις διοικητικές ομάδες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Το γεγονός μάλιστα ότι έχει αρχίσει να πιέζεται και η κυπριακή οικονομία έχει περιπλέξει την κατάσταση, αν και από την Κύπρο δεν φαίνεται να προκύπτουν σοβαρές ανησυχίες.
Και στο εξωτερικό όμως αλλάζει κατά τα φαινόμενα η εικόνα μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο στα τέλη του μήνα. Η FED αναμένεται να αποκαλύψει τί άλλο - πέραν του παγώματος των επιτοκίων για άλλα δύο χρόνια σε μηδενικά επίπεδα - έχει έτοιμο στο συρτάρι της.
Όπως είχε αναφέρει το Capital.gr οι κεντρικές τράπεζες, λόγω της πολιτικής αστάθειας σε ΗΠΑ και Ε.Ε. έχουν ετοιμασθεί για νέες παρεμβάσεις οι οποίες είναι θέμα χρόνου να «ξεδιπλωθούν».
Η ΕΚΤ από την πλευρά της συνέχισε να αγοράζει κρατικά ομόλογα Ισπανίας και Ιταλίας, αλλά κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες δεν πρόκειται να περιορισθεί στο επίπεδο αυτό, καθώς η ανησυχία της ιδιαίτερα μετά τις ασφυκτικές πιέσεις που άρχισε να εφαρμόζει η FED στις θυγατρικές των ευρωπαϊκών τραπεζών στις ΗΠΑ, έχει γίνει ιδιαίτερα έντονη μετά την δραματική πτώση της κεφαλαιοποίησης πολλών και μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών τις οποίες δεν μπορούν πλέον να "στηρίξουν" με νέα κεφάλαια οι κυβερνήσεις.
Η FED από την πλευρά της στα τέλη της εβδομάδας είναι πολύ πιθανό να ανακοινώσει το σύνολο των νέων παρεμβάσεων, όπως είχε κάνει και πριν από ένα ακριβώς χρόνου αναγγέλλοντας το QE 2.
Αυτή την φορά πάντως οι προσδοκίες για ένα QE 3 είναι σχετικά μικρές, όχι τόσο ως προς το μέγεθός του, όσο ως προς την δυνατότητα της νομισματικής πολιτικής με κλασσική ποσοτική χαλάρωση να αντιμετωπίσει την απειλή της ύφεσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η παρέμβαση των δύο κεντρικών τραπεζών αναμένεται να επηρεάσει καθοριστικά τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και έτσι το κλίμα μέσα στο οποίο θα υποχρεωθούν να λειτουργήσουν οι ελληνικές τράπεζες με τις δικές τους ιδιαιτερότητες.
Πηγή:www.capital.gr