|

ΧΑ: Αναμένεται σταθεροποίηση, η προσοχή στις τράπεζες


Σταθεροποιητικά αναμένεται να κινηθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη με μερίδα επενδυτών να παραμένει στο περιθώριο και τις τράπεζες στο επίκεντρο ενόψει της έναρξης των διαδικασιών για την συμμετοχή τους στην ανταλλαγή των ομολόγων του Δημοσίου.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, οι εγχώριοι τραπεζίτες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να ενημερώσουν έως τις 9 Σεπτεμβρίου τον ΟΔΔΗΧ για τα ομόλογα που κατέχουν και θα ανταλλάξουν.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε την Δευτέρα ότι η διαδικασία της ανταλλαγής (PSI) είναι σε προχωρημένο στάδιο και ότι θα ολοκληρωθεί έως τα μέσα Οκτωβρίου ενώ πρόσθεσε ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης βοηθείας δεν αναμένεται να καθυστερήσει εξαιτίας των αξιώσεων που προβάλουν κάποιες χώρες της ευρωζώνης για εγγυήσεις.

Αναλυτές αναμένουν η αγορά να κινηθεί στα ίδια επίπεδα στη σημερινή συνεδρίαση με την αδυναμία και την νευρικότητα να παραμένουν στην αγορά εν μέσω αβεβαιότητας για τα μακροοικονομικά και τις διαγραφές στις οποίες θα προχωρήσουν οι τράπεζες από την συμμετοχή τους στο PSI.

«Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή στην αγορά θα παραμείνει αναιμική ενώ η ψυχολογία θα παραμένει αρνητική», είπε η Eurobank EFG Χρηματιστηριακή.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's είπε την Δευτέρα ότι ενδεχόμενες διμερείς συμφωνίες εγγυήσεων, ανάλογες με αυτήν της Φινλανδίας, θα έχουν αρνητική επίπτωση στην πιστοληπτική αξιολόγηση των διασωζόμενων χωρών και θα φέρουν την Αθήνα ένα βήμα πιο κοντά στην χρεωκοπία.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε την Δευτέρα με απώλειες 2,21% στις 940, 72 μονάδες, με τις τράπεζες να υποχωρούν 3,47%.

Posted by Blogger on 11:44 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response