|

Moody΄s: Υποβάθμιση της Ιαπωνίας σε Aa3 από Aa2


Σε Aa3 υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ιαπωνικής κυβέρνησης η Moody΄s Investors Service από Aa2 προηγουμένως επικαλούμενη "τα μεγάλα ελλείμματα του προϋπολογισμού και την αύξηση του κυβερνητικού χρέους από την παγκόσμια ύφεση του 2009".

Η Moody΄s διατήρησε το outlook σε σταθερό, ενώ ανακοίνωσε ότι με την υποβάθμιση ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση που ξεκίνησε στις 31 Μαΐου για την οικονομία της χώρας.

Η τελευταία απόφαση της Moody΄s τοποθετεί την αξιολόγηση της Ιαπωνίας στα ίδια επίπεδα με τις υπόλοιπες μεγάλες εταιρείες αξιολογήσεων, Standard & Poor΄s και Fitch Ratings που έχουν διαμορφώσει την αξιολόγηση στο AA- με αρνητικό outlook.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Yoshihiko Noda δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο για την απόφαση της Moody΄s αν και υπερασπίστηκε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιαπωνίας. "Οι ομαλές πωλήσεις των ιαπωνικών κυβερνητικών ομολόγων στις τελευταίες δημοπρασίες δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη παραμένει ακλόνητη", δήλωσε ο Noda μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την υποβάθμιση.

Η Moody΄s επικαλείται επίσης τα πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα επισημαίνοντας ότι "τα τελευταία πέντε χρόνια οι συχνές αλλαγές κυβερνήσεων έχουν εμποδίσει την εφαρμογή μακροπρόθεσμων οικονομικών και φορολογικών στρατηγικών για την υλοποίηση αποτελεσματικών και βιώσιμων πολιτικών".

Σημειώνει ταυτόχρονα ότι ο καταστροφικός σεισμός της 11ης Μαρτίου, το τσουνάμι και η πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα έχουν καθυστερήσει την ανάκαμψη από την παγκόσμια ύφεση του 2009 και έχουν επιδεινώσει τις αποπληθωριστικές συνθήκες. Επισημαίνει τέλος ότι οι προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη είναι αδύναμες καθιστώντας πιο δύσκολο για την ιαπωνική κυβέρνηση να πετύχει τους στόχους μείωσης των ελλειμμάτων και να εφαρμόσει το σχέδιο της για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και της κοινωνικής ασφάλισης.

Posted by Blogger on 11:18 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response