Βενιζέλος Vs Σαμαρά μέσω Guardian
Με τη Βουλή κλειστή λόγω διακοπών ο βρετανικός Guardian προσέφερε τις σελίδες του για άλλη μία κόντρα (σχεδόν) κορυφής ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Για την ακρίβεια, ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και στον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, των οποίων φιλοξένησε εκτενείς δηλώσεις –όχι μόνο για την εγχώρια κρίση, αλλά και για το πώς αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση το τσουνάμι χρέους που τείνει να την ισοπεδώσει.
«Είμαι υποχρεωτικά αισιόδοξος»
«Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η ΕΕ θα μπορούσε να έχει κινηθεί γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά από το 2008 που ξεκίνησε η κρίση, αλλά νομίζω ότι τώρα όλοι γνωρίζουν πως οι πάντες πήραν το μάθημά τους». Πού στηρίζει αυτή την ελπίδα; Στο γεγονός, όπως πρόσθεσε, ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου «όπου η Ελλάδα διασώθηκε με το ποσό των 109 δισ. ευρώ, σε συνέχεια της αρχικής στήριξης των 110 δισ. την προηγούμενη χρονιά, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ είχε φτάσει στο σημείο να επικελεστεί το φάντασμα της Lehman Brothers για να σπρώξει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρώπης να αναλάβουν δράση».
Με βάση αυτό το σκεπτικό ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη «σιγουριά» του (πάλι εν είδη ελπίδας) ότι τα μέλη της ευρωζώνης και το τραπεζικό σύστημα «είναι ασφαλή», ενώ σε ό,τι αφορά τη χώρα μας διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της και θα εφαρμόσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν.
Ως γνωστός γλωσσοπλάστης πάντως, στην ερώτηση εάν αισιοδοξεί για την θετική έκβαση της (ελληνικής) κρίσης, απάντησε ότι είναι... «υποχρεωτικά αισιόδοξος διότι η ψυχολογία παίζει τεράστιο ρόλο στην Οικονομία».
Αν και, κατά το δημοσιογράφο, αρνήθηκε να σχολιάσει τη στάση της ΝΔ και την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση, περιορίσθηκε να μιλήσει εμμέσως για συναίνεση, με τη φράση «αυτή η χώρα πρέπει να είναι ενωμένη και σοβαρή, πρέπει να μιλάει με μια φωνή».
Το ελληνικό χρέος και ο Αϊνστάιν
Στον αντίποδα εμφανίσθηκε ο κ. Σαμαράς, τον οποίο η εφημερίδα αποκαλεί αντισυστημικό –και δεν του επιτίθεται για την άρνησή του να συμπράξει στο Μνημόνιο και στο Μεσοπρόθεσμο «παρά τις πιέσεις της Μέρκελ, του Μπαρόζο και του Μπερλουσκόνι», όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος.
«Το φάρμακο που δόθηκε στην Ελλάδα δεν έχει αποτελέσματα. Τα μέτρα λιτότητας δεν δουλεύουν, οι θυσίες που κάνει ο κόσμος δεν αποδίδουν. Εν ολίγοις, η θεραπεία είναι τόσο ισχυρή που ελλοχεύει ο κίνδυνος θανάτωσης της οικονομίας πριν από την εξάλειψη του χρέους», σημείωσε.
Και, για άλλη μια φορά, έθεσε θέμα αλλαγής του μίγματος πολιτικής. «Όπως είπε ο Αϊσντάιν, ο ορισμός του παραλόγου είναι να εφαρμόζεις την ίδια λύση και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα». Προς επίρρωση, επικαλέσθηκε τους αριθμούς: «Η επίσημη πρόβλεψη ήταν ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2011 το έλλειμμα θα μειωνόταν κατά 4% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2010. Αντιθέτως, αυξήθηκε 27,5%».
Για τους λόγους αυτούς ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει «σε κάτι που είναι εναντίον του καλού της Ελλάδας αν και γνωρίζω ότι οι ευρωπαίοι συντηρητικοί ηγέτες είναι εκνευρισμένου, αμήχανοι και δεν συμφωνούν μαζί μου», ενώ επέμεινε στη λήψη μέτρων για την επανεκκίνηση της Οικονομίας.