|

Αυξήθηκαν οι καταθέσεις τον Αύγουστο κατά 1,5 δισ. ευρώ


Θετικές κρίσεις ως προς την κατεύθυνση του νομοσχεδίου για την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και επιμέρους αντιρρήσεις, επεφύλαξαν οι εκπρόσωποι των... τραπεζών και των χρηματιστηριακών εταιρειών, προσκεκλημένοι από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής σε ακρόαση.

Διακριτές υπήρξαν, ωστόσο, οι διαφορές προσέγγισης των δύο οικονομικών κλάδων, σε ό,τι αφορά το μέλλον του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την αντιμετώπισή του από το κράτος.

Απόλυτα θετικός απέναντι στο νομοσχέδιο, εμφανίστηκε ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Ιωάννης Παπαδάκης, δεδομένου ότι το υπουργείο Οικονομικών κατέστρωσε το νομοσχέδιο σε στενή συνεργασία με την ΤτΕ. Ερωτηθείς σχετικά, ο κος Παπαδάκης σημείωσε πως το υπάρχον δίκτυ εποπτείας και ασφαλείας των τραπεζών, ήταν αρκετό για κανονικές οικονομικές συνθήκες - αλλά «η ταχύτητα που παρέχουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου, σε αντιπαραβολή με τις διαδικασίες που προβλέπει το κοινό πτωχευτικό δίκαιο, είναι αυτά που δίνουν ένα πρόσθετο εργαλείο στη φαρέτρα των εποπτικών αρχών και της πολιτείας».



Αισιοδοξία Ράπανου για αναστροφή στην απόσυρση κεφαλαίων από τις τράπεζες - Αύξηση καταθέσεων τον Αύγουστο



Για λογαριασμό της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο πρόεδρός της Βασίλης Ράπανος τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, αλλά εκτίμησε πως ορισμένες από τις διατάξεις έρχονται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό εταιρικό δίκαιο και είναι ενδεχόμενο να οδηγήσουν σε εμπλοκή του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβεβαιώνοντας πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές και αξιόπιστο, ο κος Ράπανος ανέφερε πως τα κεφάλαια που αποσύρθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα, αγγίζουν τα 48 δισ. ευρώ. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (αδυναμία καταβολής δόσης πέραν του τριμήνου), στο τέλος του 2010 έφθασαν το 10% και φέτος «αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα». Από την άλλη, ωστόσο, σε ένα υπόλοιπο 689.000 δανείων ύψους 254 δισ, οι τράπεζες έχουν ρυθμίσει δάνεια ύψους 20 δισ, η μείωση της πιστωτικής επέκτασης είναι μικρότερη της πτώσης του ΑΕΠ (-1,2% έναντι -5%) και η αύξηση των καταθέσεων τον μήνα Αύγουστο ανέβηκε στο 1,5 δισ. - δεδομένα που εμπνέουν αισιοδοξία.

«Οι τράπεζες κάναμε λάθη, αλλά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα απεδείχθη πολύ υγιές. Σε άλλες χώρες, τα δάνεια που δόθηκαν ήταν στο 700% του ΑΕΠ, ενώ εδώ μόνον στο 100%. Το κράτος δεν μπήκε να σώσει ούτε μία ελληνική τράπεζα. Είναι σωστό ότι το τραπεζικό σύστημα αποκόμισε κέρδη, αλλά δείτε πού τα επένδυσε. Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη δύναμη στα Βαλκάνια, όλες οι τράπεζες είναι ένα ευρύτατο δίκτυο. Παρά τα stress test, δεν έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα. Μακάρι να επιστρέψουν τα χρήματα των καταθετών για να έχουμε πόρους να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία. Και δεν πήραμε 90 δισ. απ'Α το κράτος ως εγγυήσεις: 62 δισ. ήταν οι εγγυήσεις - και η υπόλοιπη ρευστότητα εξασφαλίστηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με δικά μας ενέχυρα», ανέφερε ο κος Ράπανος. «Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι θα επανέλθει η εμπιστοσύνη των καταθετών, για να βοηθήσουμε κι εμείς περισσότερο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» συμπλήρωσε.



Διαφορετική υπήρξε η προσέγγιση του εκπροσώπου του προέδρου του Συνδέσμου Μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Αλέξανδρου Μωραϊτάκη, ο οποίος εκτίμησε πως το νομοσχέδιο «είναι σαφέστατα προς τη σωστή κατεύθυνση, λύνει βραχυπρόθεσμα και επείγοντα προβλήματα, αλλά δεν δίνει απαντήσεις στα μεγάλα θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα».

Ο κος Μωραϊτάκης εκτίμησε πως «για τις καταθέσεις δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος σ'Α αυτήν τη συγκυρία, γιατί υπάρχουν τα 30 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα οποία θα βοηθήσουν. Το τραπεζικό σύστημα όμως, θα διορθωθεί, όταν και η κυβέρνηση φθάσει σε πρωτογενή πλεονάσματα».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ άφησε υπονοούμενα για προνομιακές σχέσεις ανάμεσα στο κράτος και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, σε αντίθεση με τον χρηματιστηριακό:

«Οι συναλλαγές του Δημοσίου, γίνονται όλες με τις τράπεζες, παρότι έχουν κατά 50% ξένους μετόχους και το 50% των κερδών θα πάνε στο εξωτερικό (…). Οι τράπεζες λένε πως δεν είχαν τοξικά ομόλογα. Είχαν όμως αγοράσει ομόλογα του Δημοσίου, πολλαπλάσια των ιδίων κεφαλαίων τους, με εξαίρεση μια τράπεζα, την Alpha, που έχει το μισό των ιδίων κεφαλαίων, όλες οι άλλες αγόρασαν από μιάμιση φορά και πάνω. Δανείζονταν τότε εύκολα με 1% και έπαιρναν ομόλογα με απόδοση 5-6%. Αυτό είναι το πρόβλημα, διότι θα κάναμε ένα «κούρεμα» 50% και θα λυνόταν το πρόβλημα του χρέους. Για να μην έχουν πρόβλημα οι τράπεζες, αναγκάζεται η κυβέρνηση και όλοι, να υποστηρίξουμε αυτό το κούρεμα του 21%», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Μωραϊτάκης.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, επί της αρχής και επί των άρθρων.

Posted by Blogger on 10:06 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response