Συμφώνησαν για το πακέτο των 6,2 δισ., «έκοψαν» τις εκλογές
Χωρίς διαφωνίες επελέγη το μενού των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στην Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε χθες υπό τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Μάλιστα αρκετοί υπουργοί δήλωναν «ανακουφισμένοι» καθώς από το κλίμα που είχε δημιουργηθεί στις ελληνικές και στις ξένες εφημερίδες ανέμεναν πολύ χειρότερα μέτρα.
Μόνο σε ένα ζήτημα διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων, όταν οι κ.κ. Α. Λοβέρδοςκαι Κ. Σκανδαλίδης, πρότειναν να ανακοινωθούν όλα τα μέτρα έπειτα από τη λήξη της συνεδρίασης. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος σήμερα το μεσημέρι θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια για την κατάσταση της οικονομίας, στην αρχή εμφανίστηκε διαστακτικός έπειτα όμως συμφώνησε και έτσι εξεδόθη η γραπτή ανακοίνωση.
Επίσης, έμεινε ανοιχτό το πώς θα έρθουν τα μέτρα αυτά στη Βουλή, με δεδομένη την αναστάτωση που υπάρχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ. Αν δηλαδή θα συμπεριληφθούν σε ένα νομοσχέδιο ή αν θα έρχονται ένα ένα χωριστά.
Ο κ. Παπανδρέου, έθεσε στην εισαγωγική τοποθέτηση του το θέμα της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το έλλειμμα ένα θέμα που ανακίνησε την περασμένη Κυριακή ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς και έκτοτε υπήρχαν συνεχείς ανακοινώσεις της ΝΔ που εγκαλούσαν την κυβέρνηση για την υπαγωγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης. Όλοι οι υπουργοί συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να επιτρέψουν στη ΝΔ να δημιουργεί εντυπώσεις, όταν ως κυβέρνηση εκτόξευσε το έλλειμμα και έκρυβε τα σχετικά στοιχεία.
Ενδεικτικό της ατμόσφαιρας ήταν το σχόλιο που έκαναν έπειτα από την κατάθεση του αιτήματος για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από την ΚΟ του ΠαΣοΚ, συνεργάτες του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. «Ε, όχι εκεί που μας χρωστούν να μας πάρουν και το βόδι! Πρώτη φορά βλέπουμε να ζητείται εξεταστική επιτροπή όχι για την αύξηση αλλά για τη μείωση του ελλείμματος!», έλεγαν.
Ο κ. Παπανδρέου αλλά και ο κ. Ευ. Βενιζέλος έκοψαν με το μαχαίρι τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ένα θέμα που δεν ετέθη πάντως από κανέναν υπουργό στη συγκεκριμένη συνεδρίαση. Συμφωνήθηκε όμως να την επόμενη φορά που θα συγκληθεί η Κυβερνητική Επιτροπή να συζητηθεί ο πολιτικός σχεδιασμός και ο χειρισμός του νέου πακέτου μέτρων.
Ο κ. Βενιζέλος, μίλησε για μια «δύσκολη διαπραγμάτευση» με την τρόικα και είπε ότι τα περιθώρια είναι πολύ στενά καθώς συμφωνήθηκαν μέτρα 6,2 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2012. Στην ουσία ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών διαπραγματεύτηκε το μεσοπρόθεσμο ως το 2014.
Για τον λόγο αυτό ορισμένα μέτρα λαμβάνουν μόνιμο χαρακτήρα, όπως π.χ. το ειδικό τέλος για τα ακίνητα το οποίο θα αντικαταστήσει το ΕΤΑΚ. Επίσης, η μείωση των μισθών, μέσω του ενιαίου μισθολογίου, και των συντάξεων φαίνεται ότι διαρκέσει για αρκετά χρόνια.
Η μέιωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ, παρότι προσεγγίζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι περίπου στα 6.000 ευρώ, απασχόλησε αρκετά τη συζήτηση καθώς θα πλήξει χαμηλά εισοδήματα. Όμως υπήρχε ένα κενό 500 εκ. ευρώ το οποίο έπρεπε να καλυφθεί και θεωρήθηκε δικαιότερο να σωθούν οι συντάξεις.
Μεγάλη συζήτηση έγινε και για την εργασιακή εφεδρεία, όπου συνολικά θα ενταχθούν στους επόμενους μήνες περί τα 30.000 άτομα από όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα (αποτελούν το 3% του συνόλου των εργαζομένων στο δημόσιο). Ο γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Μιχ. Καρχιμάκης πρότεινε να ξεκινήσουν από όσους έχουν προσληφθεί τα τελευταία χρόνια χωρίς να έχουν αξιολογηθεί από το ΑΣΕΠ.
Μάλιστα συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί μια task force με επικεφαλής τον κ. Ντ. Ρόβλια, προκειμένου να διασφαλιστεί η ταχύτητα στην εφαρμογή του μέτρου αλλά και η διαφάνεια στην επιλογή του πλεονάζοντος προσωπικού. Οι πρώτες εισηγήσεις από τις ΔΕΚΟ αναμένονται στο υπουργείο Οικονομικών την Δευτέρα.
Η όσο το δυναντόν μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη του μενού των μέτρων που παρουσίασε ο κ. Βενιζέλος, ήταν αυτό που απασχόλησε περισσότερο την Κυβερνητική Επιτροπή. Όμως, η απόφαση ότι «προχωράμε και κάνουμε αυτό που πρέπει για να μην καταρρεύσει η χώρα», ήταν για πρώτη φορά κοινή. «Όσο βαθαίνει η κρίση τόσο πιο στιβαρή γίνεται η κυβέρνηση», σχολίαζε συνεργάτης του Πρωθυπουργού.
Posted by Blogger
on 9:35 π.μ.. Filed under
Πολιτική,
ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ροή,
top
.
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0.
Feel free to leave a response