|

Κρίσιμες συναντήσεις για το τραπεζικό σύστημα


Η τρόικα των ελεγκτών θα επισκεφθεί τη Τράπεζα της Ελλάδας για να συναντηθεί με τον διοικητή της κ.Γιώργο Προβόπουλο. Ο κ.Προβόπουλος, πάλι, χθες συναντήθηκε με τους επικεφαλείς των μεγαλύτερων εμπορικών τραπεζών της χώρας. Αυτές οι τελευταίες, με τη σειρά τους, σε λιγότερο από έναν μήνα από σήμερα, θα πρέπει να φέρουν σε πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο: να περάσουν με επιτυχία το πανευρωπαϊκό στρες τεστ.

Το συμπέρασμα; Όλα γύρω από το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα λειτουργούν ως επάλληλοι κρίκοι μιας μεγάλης αλυσίδας. Κι αυτό το οποίο γίνεται σε αυτή τη φάση, είναι να μετριέται η αντοχή τους. Η οποία τελικώς αποδεικνύεται πεπερασμένη. Μόλις πριν από λίγες ώρες ανακοινώθηκε ότι συνεχίσθηκε και το Μάρτιο η αφαίμαξη των καταθέσεων, κατά περίπου 3,5 δισ ευρώ.

Με τη ροή αυτή, σύντομα οι τράπεζες θα διαπιστώσουν ότι ένα σημαντικό ντεπό, που είχαν σχηματίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, κινδυνεύει να εξανεμισθεί. Ήδη, το φράγμα των 200 δισ ευρώ έχει σπάσει οριστικά προς τα κάτω, για το σύνολο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, χωρίς να είναι απαραίτητο όλα αυτά τα λεφτά να φεύγουν στο εξωτερικό.

Αντιθέτως, πολλά απ αυτά (περίπου το 50%, όπως υπολογίζεται), κατευθύνεται στην κάλυψη καθημερινών αναγκών. Όπερ σημαίνει ότι αυτή η τάση θα συνεχίζεται για όσο καιρό συνεχίζεται η κρίση. Την ίδια ώρα, οι επισφάλειες επισήμως διαμορφώνονται κοντά στο 12%, με συνεχείς ανοδικές τάσεις, οι κεφαλαιοποιήσεις υποχωρούν δραματικά και οι κρίσιμοι δείκτες (κεφαλαιακής επάρκειας και όχι μόνο) αμφισβητούνται ανοικτά από τους απολογητικούς οίκους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, πραγματοποιούνται όλες αυτές οι συναντήσεις που αναφέρονται στην αρχή του ρεπορτάζ και που θεωρούνται και είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την επόμενη μέρα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Posted by Blogger on 10:12 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response