|

Ύποπτο λάθος της S&P με την αξιολόγηση της Γαλλίας



Οργή και καχυποψία προκαλεί στην Ευρώπη η «κατά λάθος» υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας από την Standard & Poor's. Ο οίκος έστειλε χθες σε κάποιους από τους συνδρομητές του alert, με το οποίο ανακοίνωνε την υποβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας. Το αποτέλεσμα ήταν η χειρότερη ημέρα για τα γαλλικά ομόλογα στην αγορά, από τη δημιουργία του ευρώ, το 1999.

Όμως, σχεδόν δύο ώρες αργότερα, ο οίκος εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ξεκαθάριζε ότι το alert της υποβάθμισης ήταν αποτέλεσμα τεχνικού λάθους και όχι πραγματικής μεταβολής της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Παρίσι αντέδρασε άμεσα, όταν είδε ότι οι προσπάθειές του να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των αγορών τίθενται σε κίνδυνο.

«Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει κανένα αρνητικό μήνυμα» στην αγορά, είπε ο υπουργός Οικονομικών Francois Baroin. Και χαρακτήρισε το λάθος της S&P ως «αρκετά σοκαριστικό», ενώ κάλεσε τις αρχές να εξετάσουν τα αίτια και τις επιπτώσεις του περιστατικού.

Πάντως, οι εξηγήσεις του οίκου δεν φαίνονται επαρκείς. Επίσης, δεν είναι καθόλου σαφές πόσοι από τους συνδρομητές της είδαν την ειδοποίηση, έως ότου εκδόθηκε η διευκρινιστική ανακοίνωση, στις 5:40 το απόγευμα, ώρα Γαλλίας, όταν πια οι περισσότερες από τις ευρωπαϊκές αγορές είχαν κλείσει.

Σε κάθε περίπτωση, το λανθασμένο alert αφήνει την αγορά να υποψιάζεται ότι πράγματι κάποια υποβάθμιση της Γαλλίας βρίσκεται στα σκαριά. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι επρόκειτο για μια δοκιμή των συστημάτων της S&P, εν όψει της πραγματικής υποβάθμισης. Απλά στην όλη διαδικασία, κάτι πήγε στραβά.

Όπως είναι σαφές, το λάθος της S&P ήρθε στη χειρότερη πιθανή στιγμή για τη Γαλλία, την ώρα που η κρίση χρέους έχει πλέον μεταδοθεί στην Ιταλία και συνεχίζει την επέλασή της προς τον πυρήνα της Ευρωζώνης.

Posted by Blogger on 12:11 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response