Fitch: "Εποικοδομητικό" το deal Alpha - Eurobank
Ως "δυνητικά εποικοδομητική" για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο χαρακτηρίζει τη συμφωνία συγχώνευσης των Alpha Bank και EFG Eurobank η Fitch Ratings αν και σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις.
Η Fitch σημειώνει ότι η συνδυασμένη οντότητα θα είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα με βάση το σύνολο του ενεργητικού (περίπου 146 δισ. ευρώ με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις) και θα έχει ηγετικά μερίδια αγοράς σε όλους τους σημαντικούς τομείς δραστηριοτήτων τόσο σε εγχώριο επίπεδο, όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Αναφέρει παράλληλα ότι η συμφωνία για τη συγχώνευση ενσωματώνει σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 3,9 δισ. ευρώ το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012. Όπως σημειώνει, σε συνδυασμό με τα εσωτερικά μέτρα ενίσχυσης των 1,8 δισ. ευρώ και τα 350 εκατ. ευρώ από τη μετατροπή των υφιστάμενων ομολογιακών τίτλων Tier 1 της Eurobank EFG σε κοινές μετοχές, προβλέπεται έκδοση υποχρεωτικά μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ το οποίο θα καλυφθεί από την Paramount Services Holding Ltd καθώς και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,25 δισ. ευρώ.
Η Fitch σημειώνει ότι θεωρεί απαραίτητα τα εν λόγω μέτρα, δεδομένης της συνεχιζόμενες αβεβαιότητας που περιβάλει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Αναφέρει επίσης ότι η νέα τραπεζική οντότητα θα επωφεληθεί από το μεγαλύτερο δίκτυο (franchise) και τις συνέργειες σε επίπεδο εσόδων και κόστους.
Ωστόσο, κατά τη γνώμη της Fitch, οι συνέργειες αυτές θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν δεδομένων των δυνητικά υψηλών κινδύνων ενοποίησης και στο πλαίσιο του δύσκολου λειτουργικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.
Ο οίκος σημειώνει ταυτόχρονα ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις. Η ποιότητα του ενεργητικού στην Ελλάδα αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω. Επιπλέον, διατηρούνται οι σοβαρές πιέσεις στη χρηματοδότηση και ρευστότητα με αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό στην έκτακτη ρευστότητα της ΕΚΤ και στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Τέλος ο οίκος σημειώνει ότι θα επαναξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικαστικές εγκρίσεις και η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί (αναμένεται για τα τέλη του 2011).
Σημειώνει ωστόσο ότι – δεδομένης της ποιότητας του ενεργητικού, τις προκλήσεις στη χρηματοδότηση και ρευστότητα που αντιμετωπίζουν και οι δύο τράπεζες και το ευρύτερο τραπεζικό σύστημα- οι αξιολογήσει αναμένεται να παραμένουν σε επίπεδα sub-investment για κάποιο χρονικό διάστημα.