|

Moody΄s: Υπάρχουν "θετικά" στο deal Alpha Bank-Eurobank


Το ενδεχόμενο η συμφωνία μεταξύ Alpha Bank και Eurobank να δώσει το έναυσμα για περαιτέρω δραστηριότητες εξαγορών και συγχωνεύσεων στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, διαπιστώνει σε σχετικό της report η Moodys.

Ακόμη, ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί πως υπάρχουν πιθανά θετικά στοιχεία σε αυτή τη συμφωνία για την νέα τράπεζα που θα προκύψει, καθώς και για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι θα υπάρξουν υψηλότερα επίπεδα κεφαλαίου, που θα προέρχονται από την αμκ και τα επιπρόσθετα 2,1 δισ. ευρώ από εσωτερικά μέτρα δημιουργίας κεφαλαίου.

Οι κινήσεις αυτές αναμένεται να αυξήσει την ισχύ της τράπεζας για απορρόφηση ζημιών, στο ενδεχόμενο που αυξηθούν οι επισφάλειες και υπάρξουν περαιτέρω απομειώσεις στη συμμετοχή τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Ακόμη, η εξοικονόμηση κόστους μέσω οικονομιών κλίμακας και συνεργειών μπορεί να ορθολογικοποιηθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια, όπου και οι δύο τράπεζες έχουν παρουσία.

Τα franchises και των δύο τραπεζών λογικά θα προσφέρουν cross selling ευκαιρίες και χρηματοδοτικές συνέργειες.

Επίσης, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συμφωνία μπορεί να βελτιώσει κάπως το τρέχον αρνητικό κλίμα μεταξύ των καταθετών για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η συμφωνία, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, είναι πιθανό να προκαλέσει περισσότερες συγχωνεύσεις και εξαγορές μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, που είναι και ο «πόθος» της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας, για περαιτέρω ενοποίηση του κλάδου.

Posted by Blogger on 10:19 π.μ.. Filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response