|

Merkel: Δεν πρόκειται να αφήσω την Ελλάδα σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία


Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αφήσει την Ελλάδα να πάει σε μια «ανεξέλεγκτη χρεοκοπία», εξαιτίας του ρίσκου μετάδοσης στις άλλες χώρες της ευρωζώνης.

«Κορυφαία προτεραιότητα είναι να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία καθώς δεν θα πλήξει μόνο την Ελλάδα, και ο κίνδυνος να μας πλήξει όλους ή τουλάχιστον κάποιες από τις άλλες χώρες, είναι μεγάλος», δήλωσε η Merkel σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο Indoradio.

«Έχω ξεκαθαρίσει τη θέση μου: πρέπει να γίνει οτιδήποτε για να κρατηθεί η ευρωζώνη ενωμένη πολιτικά, καθώς ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε πολύ γρήγορα ένα domino effect», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τα σχόλια της, υπογραμμίζει το Bloomberg, έρχονται σε αντίθεση με τις εκκλήσεις από μέλη του κυβερνώντος κόμματός της, να επιτραπεί στην Ελλάδα η χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ. Στόχος της είναι να διατηρηθεί η ευρωζώνη ενωμένη, σύμφωνα με τη συνέντευξη.

«Όλοι θα πρέπει να ζυγίζουν τα λόγια τους πολύ προσεκτικά. Αυτό που δεν θέλουμε είναι μια αναστάτωση στις χρηματοοικονομικές αγορές. Οι αβεβαιότητες είναι αρκετά μεγάλες ήδη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, το πρακτορείο Dow Jones επισημαίνει ότι αν και δεν αναφέρθηκε ονομαστικά σε αυτόν, τα σχόλια της Merkel έρχονται μετά από το άρθρο του Roesler στη Die Welt, που αναφέρει ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται μια χρεοκοπία της Ελλάδας, εάν βρεθούν τα κατάλληλα εργαλεία.

Τονίζει ακόμη ότι η αιφνίδια παραίτηση του Juergen Stark από την ΕΚΤ, δεν σημαίνει ότι η Γερμανία θα εγκαταλείψει τη θέση της για έναν "πολιτισμό σταθερότητας" για την ευρωπαϊκή οικονομία. "Η ΕΚΤ έχει μια ξεκάθαρη αποστολή: αυτή είναι να σταθεροποιήσει το νόμισμά μας. Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του πληθωρισμού, τα έχει πάει καλύτερα αυτά τα 10 χρόνια από ό,τι έκανε η Bundesbank στα τελευταία 10 χρόνια ζωής του γερμανικού μάρκου".

Posted by Blogger on 10:16 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response