Με 2 τρόπους η φορολόγηση των καταθέσεων στην Ελβετία
Με δύο τρόπους θα γίνει η 10ετής αναδρομική φορολόγηση των καταθέσεων στην Ελβετία σύμφωνα με τον Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ανέφερε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δηλώσουν τα προσωπικά και τα περιουσιακά στοιχεία τους, ώστε οι Ελληνικές αρχές να ελέγξουν αν έχουν νομίμως φορολογηθεί, διαφορετικά, αν θελήσουν να διατηρήσουν ανωνυμία τους, ο φόρος θα υπολογιστεί με έναν μαθηματικό τύπο αναδρομικά για την προηγούμενη δεκαετία. Επίσης η κυβέρνηση θα μπορεί να διασφαλίσει και δικαστικά την πληρωμή των φόρων, αλλά και να ελέγξει αν προήλθαν από παράνομες δραστηριότητες. Ο κ. Σαχινίδης υπερασπίστηκε το μέτρο λέγοντας ότι θα είναι άμεσης απόδοσης και η χώρα θα ωφεληθεί, όπως ωφελήθηκαν η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει την εικόνα που έδωσε η ΤτΕ για το 2009. Σε λίγο θα δοθούν και τα στοιχεία για το 2010 και το 2011, ενώ οι ελβετικές αρχές συμφώνησαν, ακόμη και αν κάποιοι τώρα αποσύρουν τις καταθέσεις τους, να δώσουν πλήρη στοιχεία 10ετίας για να φορολογηθούν.
Ο κ. Σαχινίδης ανέφερε επίσης ότι η χώρα έχει συμβατική υποχρέωση να αντιμετωπίσει δύο προβλήματα, τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την ανάπλαση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Έκανε λόγο για μία 10ετία τρομακτικής υστέρησης φορολογικών εσόδων στην άμεση φορολογία, η οποία παρά τις μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να ανατραπεί άμεσα.
Για την νέα διαπραγμάτευση με τους κατόχους ομολόγων ανέφερε ότι σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών ξεκινούν συσκέψεις για να καθοριστεί τεχνικά το πώς θα υλοποιηθεί η νέα συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Αναφέρει ότι πλέον εντάσσονται όλοι οι τίτλοι και όχι όσοι έληγαν έως το 2020 όπως στην συμφωνία της 21ης Ιουλίου.
Ανέφερε επίσης ότι έως το τέλος του έτους θα πρέπει θα υλοποιηθεί η συμφωνία για να δοθούν τα 130 δισ. ευρώ και στην αρχή του 2012 θα προχωρήσει η υλοποίηση της απόφασης του PSI. Έκανε επίσης λόγο για σκοπιμότητες πίσω από φωνές, κακοφωνίες που ακούγονται στην Ευρώπη για μεγαλύτερο κούρεμα.
Στην ίδια εκπομπή ο εκπρόσωπος της ΝΔ, κ. Γιάννης Μιχελάκης, ανέφερε ότι η αντιπολίτευση θέτει στο τραπέζι την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου όπως πράττει και η Πορτογαλία. Εκτιμά ότι η συμφωνία θέτει ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες «στα τάρταρα». «Η Ελλάδα θα μείνει για πολλά χρόνια έξω από τις αγορές δηλαδή να έχει δημοσιονομικά πλεονάσματα. Πόσο εφικτό θα είναι αυτό;» πρόσθεσε.
Ο ίδιος έκανε λόγο για εκλογές ως τον μόνο δρόμο για τη σταθερότητα της χώρας. Ανέφερε ότι στον προϋπολογισμό του 2012 αναφέρεται η «μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Ο κ. Σαχινίδης αναφερόμενος στον Πορτογάλο Πρωθυπουργό κ. Κοέλιο ανέφερε ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση στήριζε τον Πρωθυπουργό, ενώ πριν λίγο καιρό προχώρησε σε μείωση μισθών. Διαπραγμάτευση κάνει η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της υπογραφής της σύμβασης. Ανέφερε ότι η ΝΔ σε δύο χρόνια έδωσε έλλειμμα 60 δισ. ευρώ, που δεν λειτούργησε ως ανάχωμα στην ύφεση.