|

Μέρκελ και Σαρκοζί: Μόνιμη και βιώσιμη λύση για την Ελλάδα εντός ευρώ


Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, μετά την συνάντηση τους στο Βερολίνο που είχε διάρκεια μιας ώρας.

Οι δύο κύριες ειδήσεις που βγαίνουν από την συνέντευξη αυτή είναι ότι η Γερμανία και η Γαλλία εμφανίστηκαν έτοιμες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ότι ετοιμάζεται νέο πακέτο κατά της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, που θα συμπεριλαμβάνει και βιώσιμη λύση για την χώρα μας. Για το νέο πακέτο δεν δόθηκαν πάντως περισσότερες διευκρινήσεις με τους δύο ηγέτες να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Μέρκελ: Μόνιμη λύση για την Ελλάδα - στενή συνεργασία με τρόικα

«Θέλουμε μόνιμη λύση για την Ελλάδα με την χώρα εντός της ευρωζώνης» δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, προσθέτοντας πως "βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με την τρόικα".

Ανέφερε πως είναι έτοιμη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και πρόσθεσε πως η σύνοδος της G20 που θα ακολουθήσει τον Νοέμβριο στις Κάννες πρέπει να είναι επιτυχημένη για την παγκόσμια οικονομία.

"Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε την ανακεφαλαίωση των τραπεζών μας", δήλωσε η Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ακόμα επισήμανε πως περιμένει βήματα για την βελτίωση του οικονομικού συντονισμού στην Ευρώπη, κάτι που θα απαιτήσει αλλαγές στην Συνθήκη της ΕΕ.

Σαρκοζί: H Ευρώπη πρέπει λύσει τα προβλήματά της μέχρι τον Νοέμβριο

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε πως "η Ευρώπη θα πρέπει να έχει επιλύσει τα προβλήματά της από τώρα έως τη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20)" στις Κάννες στις αρχές Νοεμβρίου.

Θα υποβάλουμε από κοινού με τη Γερμανία προτάσεις για την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης, συμπλήρωσε ο κ. Σαρκοζί.

Ο Νικολά Σαρκοζί τόνισε επίσης πως έχει επίγνωση πως η Γαλλία και η Γερμανία έχουν την ευθύνη για την σωτηρία του ευρώ και πρόσθεσε πως στόχος είναι να υπάρξει μια λύση για την σταθεροποίηση της Ευρωζώνης μέχρι το τέλος του μήνα.

"Mια διαρκής και σφαρική λύση στην κρίση της ευρωζώνης θα πρέπει να βρεθεί πριν από το τέλος του μηνός" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Σαρκοζί τόνισε πως θα βρεθεί βιώσιμη και μόνιμη λύση για την Ελλάδα, η οποία είναι αναπόσπαστο μέλος της Ευρωζώνης.

Για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών επισήμανε πως υπάρχει απόλυτη συμφωνία με την Γερμανία και τόνισε ότι επιθυμεί επιτάχυνση του οικονομικού συντονισμού στην Ευρωζώνη.

Δήλωσε χαρακτηριστικά πως η Ευρώπη πρέπει να πάρει αποφάσεις και όχι απλά να ανακοινώσει νέα πλάνα για την επίλυση της κρίσης χρέους.

Η Μέρκελ συμπληρώνοντας τα αρχικά λεγόμενα της για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ανέφερε πως τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία θέλουν κοινά κριτήρια.

Απέφυγε όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ευρωπαϊκό πακέτο που είναι να παρουσιαστεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως η Γαλλία και η Γερμανία θα προτείνουν "σημαντικές τροποποιήσεις" των ευρωπαϊκών συνθηκών, προσθέτοντας πως τάσσεται υπέρ μιας μεγαλύτερης "ολοκλήρωσης της ευρωζώνης", σήμερα στο Βερολίνο.

Η Μέρκελ πρόσθεσε πως "ο σκοπός είναι να έχουμε μια πιο στενή και δεσμευτική συνεργασία των χωρών της ευρωζώνης" προκειμένου να αποφευχθούν ολισθήματα προϋπολογισμών.

Ο πρόεδρος και η καγκελάριος αναμένεται να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους στη διάρκεια ενός δείπνου εργασίας.

Posted by Blogger on 8:23 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response