|

Ζημιές 2,3 δισ. για τη Dexia από τη συμμετοχή στο ελληνικό χρέος


Η Dexia, η γαλλό-βελγική τράπεζα, ανακοίνωσε ότι ενέγραψε ζημιές 4,1 δισ. ευρώ από την πώληση της θυγατρικής της στην Ελβετία, και 2,3 δισ. ευρώ από τη συμμετοχή της σε ελληνικό κρατικό χρέος.


Η Dexia δεν ανακοίνωσε αποτελέσματα γ΄ τριμήνου εξαιτίας της διάσπασής της, η οποία πιθανότατα θα οδηγήσει τις δραστηριότητες της τράπεζας στα χέρια γαλλικών τραπεζών αποταμιευτηρίου, μόλις βρεθούν αγοραστές.

Η Dexia έχει ήδη πουλήσει τη βελγική της μονάδα, Dexia Bank Belgium, στη βελγική κυβέρνηση έναντι 4 δισ. ευρώ. Η Dexia θα καταλήξει ως το απομεινάρι του κάποτε μεγαλύτερου πιστωτικού ιδρύματος προς τοπικές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, διατηρώντας ένα χαρτοφυλάκιο μη ρευστών τίτλων και με τη στήριξη 90 δισ. ευρώ, από εγγυήσεις που παρείχαν οι κυβερνήσεις των Βελγίου, Γαλλίας, Λουξεμβούργου.

Η τράπεζα παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες για τα γεγονότα που οδήγησαν στη διάσπασή της στις αρχές Οκτωβρίου. Πρώτον, μια προειδοποίηση για την αξιολόγησή της από τις Moody’s Investor Service και Standard & Poor’s στο β΄ τρίμηνο, έκοψε την μη ακάλυπτη χρηματοδότηση της τράπεζας κατά 22 δισ. ευρώ. Όταν οι οίκοι επιβεβαίωσαν τις βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις της τράπεζας τον Ιούλιο, η χρηματοδότηση δεν επέστρεψε καθώς οι συνθήκες στις αγορές είχαν επιδεινωθεί δραματικά.

Η κατακόρυφη μείωση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων το καλοκαίρι, μείωσε τη βραχυπρόθεσμη ακάλυπτη χρηματοδότηση περαιτέρω κατά 6 δις. ευρώ και αύξησε το ποσό των εγγυήσεων που η τράπεζα χρειάζεται να έχει έναντι της συμμετοχής της σε παράγωγα, κατά 15 δισ. ευρώ.

Η Dexia χρησιμοποιεί τα παράγωγα ως hedging έναντι υψηλότερων επιτοκίων που αυξάνουν το κόστος χρηματοδότησης, αλλά αυτά τα παράγωγα έχασαν την αξία τους όταν τα επιτόκια μειώθηκαν.

Η αναταραχή των αγορών το καλοκαίρι αύξησε τις ανάγκες της Dexia για βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση στα 105 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου από τα 96 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, ανακοίνωσε η Dexia.

Τέλος, η απόφαση της Moody’s στις 3 Οκτωβρίου να θέσει την αξιολόγηση της τράπεζας under review, οδήγησε στην απώλεια περαιτέρω 7 δισ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό και 7 δισ. ευρώ σε καταθέσεις. Η Dexia ανακοίνωσε ότι αυτές οι εκροές καταθέσεων έχουν σταματήσει, από την ώρα που οι κυβερνήσεις των Γαλλίας, Βελγίου, Λουξεμβούργου, συμφώνησαν να εγγυηθούν τα χρέη της τράπεζας.

Posted by Blogger on 10:29 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response