|

ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ Ο ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ

Την πρόθεση του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί μετά την έγκριση των προωθούμενων οικονομικών μεταρρυθμίσεων έκανε γνωστή ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Προηγήθηκε η ψήφιση του απολογισμού του 2010 στη Βουλή, κατά την...
οποία ο Μπερλουσκόνι φάνηκε πως χάνει την απόλυτη πλειοψηφία.
Ο απολογισμός ψηφίστηκε, καθώς από τη διαδικασία απείχε η αντιπολίτευση, ωστόσο ο Μπερλουσκόνι κέρδισε μόνο 308 ψήφους, λιγότερες δηλαδή από τις 316 απαιτούμενες για να διατηρήσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή που αριθμεί 630 έδρες.
Η αντιπολίτευση υπογράμμισε αμέσως μετά την ψηφοφορία ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του.
Ο ηγέτης της Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι σημείωσε ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η Ιταλία να αποκλειστεί από τις αγορές, καθώς οι αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών ομολόγων πλησίασαν σήμερα το 7%. «Σας ζητώ κ. πρωθυπουργέ με όλη μου τη δύναμη να λάβετε επιτέλους υπόψη σας την κατάσταση και να παραιτηθείτε», είπε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα, και ο στενότερος σύμμαχός του στον κυβερνητικό συνασπισμό και ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσι, ανακοίνωσε ότι τον κάλεσε να παραιτηθεί.
Ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά πρόσθεσε ότι διάδοχος του Μπερλουσκόνι πρέπει να είναι ο γραμματέας του κόμματος του Μπερλουσκόνι Λαός της Ελευθερίας, Αντζελίνο Αλφάνο.
Η πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ρόζι Μπίντι δήλωσε ότι η αντιπολίτευση αν η κεντροδεξιά κυβέρνησης της Ρώμης, δεν παραιτηθεί, είναι πολύ πιθανό, να καταθέσει πρόταση μομφής.
Λίγο μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας εκτινάχθηκε σε ιστορικά υψηλά. Το σπρεντ των δεκαετών ιταλικών κρατικών ομολόγων αναρριχήθηκε στο υψηλότερο σημείο της σημερινής ημέρας, πολύ κοντά στο 6,8% (6,760%).
Ρεν: Πολύ ανησυχητική η οικονομική κατάσταση
Το απόγευμα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και τις Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητική» την οικονομική κατάσταση στην Ιταλία. «Η Ιταλία είναι αντιμέτωπη με μια πολύ σημαντική πίεση των αγορών αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε.

Posted by Blogger on 10:33 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response