|

Αφορολόγητο €8.000 - Εκτακτη εισφορά 5% στα υψηλά εισοδήματα


Μέτρα 3,8 δισ. ευρώ ως το 2015 μένει να οριστικοποιηθούν ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο και τους επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) για την τελική μορφή τόσο του μεσοπρόθεσμου πλαισίου όσο και του Εφαρμοστικού νόμου που αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή.

Κατά την συνάντηση που έγινε νωρίς το πρωί της Πέμπτης στο γραφείο του κ. Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών υπήρξε καταρχήν συμφωνία, ωστόσο οι σκληρές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται το απόγευμα της Πέμπτης, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά ζητήματα, ενώ αναμένεται ενημέρωση από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών το απόγευμα.

Αυτή τη στιγμή, γίνονται όλες οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες για την κατάθεση του νόμου, ωστόσο μετά την ολοκλήρωση του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠαΣοΚ στην οποία μετέχει ο κ. Βενιζέλος θα υπάρξει νέα συνάντησή του με τους επικεφαλής της Τρόϊκας και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωσαν ότι ο κ. Βενιζέλος δεν θα μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες καθώς η προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων και η τελική συμφωνία με την Τρόϊκα.

Δεν αποκλείεται επικοινωνία του με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκαν Σόιμπλε και ενδεχόμενη επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στο Βερολίνο καθώς, όπως είπε στο ΚΤΕ, βρήκε ενδιαφέρουσα την πρότασή του για πώληση ηλικιακής ενέργειας. Σκοπός της επίσκεψής του - αν τελικώς πραγματοποιηθεί - θα είναι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τέσσερα σημαντικά θέματα τέθηκαν στη συνεδρίαση του ΚΤΕ οικονομικών του ΠαΣοΚ από τους βουλευτές αλλά και από τον κ. Ευ. Βενιζέλο ο οποίος έκανε ευρύτατη ενημέρωση για τις συνομιλίες που είχε στο Eurogroup αλλά και τις διαπραγματεύσεις που είχε νωρίτερα με των Τρόικα.

Συγκεκριμένα τα ερωτήματα που τέθηκαν ήταν:

- Αν θα υπάρξουν νέα μέτρα για να καλύψουν τη διαφορά των 3,8 δισ. ευρώ που έχει το υπουργείο Οικονομικών με την Τρόικα

- Αν το πρόγραμμα σταθερότητας που εφαρμόστηκε μέχρι τώρα έχει αποτύχει

- Αν υπάρχει πρόβλημα με την υλοποίηση του προϋπολογισμού

- Αν θα υπάρξει τελικώς συμφωνία με την Τρόικα

Ο κ. Βενιζέλος χωρίς να κάνει ονομαστική αναφορά στον προκάτοχό του άφησε να εννοηθεί, σύμφωνα με βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, ότι το πρώτο μνημόνιο δεν λειτούργησε και ότι ακόμη και οι διορθωτικές αλλαγές που πρότεινε στους βουλευτές ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεν είχαν συμφωνηθεί με την Τρόικα.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε στους βουλευτές του ΠαΣοΚ ότι δέχτηκε μεγάλη πίεση το πρωί από την Τρόικα για ορισμένα μέτρα όπως είναι η εξίσωση του φόρου πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης. Ειδικά για αυτό το μέτρο ο υπουργός Οικονομικών είπε στην Τρόικα ότι δεν μπορεί να τον πιέζουν να πάρει τέτοια μέτρα και ότι σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να τους υποβάλλει εκείνη τη στιγμή την παραίτησή του ενημερώνοντας και τον Πρωθυπουργό και να πάει η χώρα σε κλογές με ευθύνη της Τρόικας.

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις διευκρίνησε ότι τώρα θα κατατεθεί ο νόμος που θα καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας του ταμείου αποκρατικοποιήσεων οι πρώτες «εύκολες αποκρατικοποιήσεις». Οι υπόλοιπες θα παιρνούν από τη Βουλή είτε σε μικρές ομάδες είτε μία μία αναλόγως της βαρύτητάς τους.

Επίσης αναφέρθηκε στο σημερινό δημοσίευμα των «Financial Times» το οποίο έλεγε ότι ο κ. Βενιζέλος έκανε μία αποτυχημένη απόπειρα να διαπραγματευθεί το νέο μνημόνιο και το μεσοπρόθεσημο πρόγραμμα στο Eurogroup, εξηγώντας ότι του επιτίθενται επειδή έθεσε με έντονο τρόπο τα θέματα της Ελλάδας στους ομολόγους του.

Είπε ακόμα ότι κάποια από αυτά που ζητούν για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχουν να κάνουν όχι μόνο με το ελληνικό αλλά και το Κοινοτικό Δίκαιο το οποίο προβλέπει χρονοβόρες διαδικασίες. Πρόσθεσε ότι είπε στους υπόλοιπους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης «αν θέλετε διαδικασίες εξπρές να συμφωνήσετε και να ζητήσετε από την Κομισιόν να εξαιρεθεί η Ελλάδα από τους Κοινοτικούς Κανόνες»

Σχετικά με την «τρύπα» των 3,8 δισ. ευρώ ο υπουργός οικονομικών πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα

Μεταξύ αυτών να αυξηθεί η εισφορά αλληλεγγύης σε ποσοστό 5% για τα υψηλά εισοδήματα και για το πολιτικό προσωπικό της χώρας, τους αξιωματούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης και της δημόσιας διοίκησης.

Πρότεινε επίσης αύξηση 5% επί του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και ότι το όριο του αφορολόγητου μειώνεται στις 8.000 ευρώ υπό την προϋπόθεση ηλικιακών και εισοδηματικών κριτηρίων.

Επίσης πρότεινε να διατηρηθεί το ατομικό αφορολόγητο για την ακίνητη περιουσία στις 200 χιλιάδες ευρώ. Οι προτάσεις αυτές συζητώνται αυτή τη στιγμή στη συνεδρίαση του ΚΤΕ όπου δεν έλειψαν και οι εντάσεις.

Η κυρία Βάσω Παπανδρέου παρά την κολακευτική στάση που κράτησε ο Ευ. Βενιζέλος απέναντί της, παρέμεινε σταθερή στη θέση της ότι η κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής δεν έχει αλλάξει, ότι δεν υπάρχει ορίζοντας και δε ξέρουμε που πάει η χώρα.

«Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να πληρώνουμε 23 δισ. σε τόκους» είπε και επανέλαβε τη σταθερή της άποψη να μην υπογράφει το επικαιροποιημένο μνημόνιο μόνο ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Μίμης Ανδρουλάκης επισήμανε σε έντονο ύφος «μας μιλάτε συνέχεια για φόρους αλλά δε μας λέτε πως θα μειώσετε το δημόσιο και πως θα καταργήσετε τους παρασιτικούς οργανισμούς όπου υπάρχουν μισθοί 6.000 ευρώ».

Στη συνέχεια το λόγο ζήτησε η κυρία Μιλένα Αποστολάκη η οποία απάντησε στον κ. Ανδρουλάκη ότι υπάρχουν και οι άνθρωποι. Ο κ. Ανδρουλάκης τη διέκοψε χτυπώντας το χέρι του δυνατά στο τραπέζι και της είπε:«Μη μου τα λες εμένα αυτά».

Η κυρία Αποστολάκη ζήτησε ξανά το λόγο και διευκρίνισε ότι δεν διαφωνεί με τον κ. Ανδρουλάκη και δε μιλά για αυτούς που αμείβονται με 6.000 ευρώ αλλά για τους εργαζόμενους των 600 ευρώ.

Η κυρία Σοφία Γιαννακά καλοσόρισε τον νέο υπουργό Οικονομικών «στη χειρότερη δουλειά στο κόσμο» και στο δυσκολότερο ΚΤΕ της Βουλής. Εθεσε το ερώτημα ποιος έχει την ευθύνη που δεν μειώνεται η φοροδιαφυγή που δεν καταργούνται οι οργανισμοί και δεν μειώνονται οι τεράστιοι μισθοί στις ΔΕΚΟ.

Ο κ. Νίκος Σαλαγιάννης ρώτησε τον κ. Βενιζέλο, πως βρεθήκανε οι βουλευτές τρεις ημέρες πριν από την ψηφοφορία να μην ξέρουν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο. Πρόσθεσε ότι κατά την άποψη του το γεγονός ότι 20 μήνες δεν πατάχθηκε η φοροδιαφυγή ήταν πολιτική ανηθικότητα και ζήτησε από τον Υπουργό να πει ολη την αλήθεια τον λαό για να γνωρίζουμε όλοι που βρισκόμαστε σήμερα.

Θέμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών έθεσε και ο κ. Οδυσσεάς Κωνσταντινόπουλος, λέγοντας ότι ο προηγούμενος υπουργός τους είχε πει ότι τα διορθρωτικά μέτρα είχαν συμφωνηθεί με την Τρόικα και εσείς μας λέτε ότι δεν υπήρξε καμμία συμφωνία.

Posted by Blogger on 5:16 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response