|

"Το Ιράν έχει προσπαθήσει να κατασκευάσει ατομική βόμβα"

Η Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας σημειώνει πως βασίζεται σε "αξιόπιστες" πληροφορίεςΗ Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας σημειώνει πως βασίζεται σε "αξιόπιστες" πληροφορίες

Τις έντονες ανησυχίες της εξέφρασε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, κάνοντας λόγο για στρατιωτική διάσταση.

“Η υπηρεσία έχει σοβαρές ανησυχίες που αφορούν μία πιθανή στρατιωτική διάσταση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος” αναφέρει η ΙΑΕΑ στο έγγραφό της, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η υπηρεσία σημειώνει πως βασίζεται σε "αξιόπιστες" πληροφορίες που δείχνουν ότι το "Ιράν έχει προχωρήσει σε δραστηριότητες που στοχεύουν στην ανάπτυξη ενός πυρηνικού εκρηκτικού μηχανισμού". Σύμφωνα με την ΙΑΕΑ, πριν από το 2003, οι ενέργειες αυτές πραγματοποιούνταν στο πλαίσιο ενός δομημένου προγράμματος και ορισμένες από τις δραστηριότητες αυτές είναι πιθανό να συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Η ΙΑΕΑ κάλεσε το Ιράν έρθει σε επαφή με την υπηρεσία "χωρίς καθυστέρηση" για να διασαφηνιστούν αυτές οι πληροφορίες.

Άμεση η αντίδραση από τη Μόσχα
Η Ρωσία έκρινε σήμερα ότι η δημοσίευση των συμπερασμάτων της έκθεσης της ΙΑΕΑ, για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τροφοδοτεί τις "εντάσεις" μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και της Τεχεράνης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, η "Μόσχα αισθάνεται έντονη απογοήτευση και έλλειψη κατανόησης, επειδή η έκθεση της ΙΑΕΑ σχετικά με το Ιράν, έχει μετατραπεί σε μια νέα πηγή αύξησης των εντάσεων γύρω από τα προβλήματα που σχετίζονται με τα πυρηνικά του Ιράν".

Θέλουν χρόνο οι ΗΠΑ για να μελετήσουν την έκθεση
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι χρειάζεται χρόνο για να μελετήσει τη νέα έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν και αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε άμεσο σχόλιο για το περιεχόμενό της.

"Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε στα κράτη-μέλη πριν από περίπου μια ώρα, οπότε θα χρειαστούμε κάποιο χρόνο για να την μελετήσουμε πριν την σχολιάσουμε", δήλωσε η εκπρόσωπος του State Department, Βικτόρια Νάλαντ.

Posted by Blogger on 9:11 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response