|

Νταλάρα: Σχέδιο στήριξης των ελληνικών τραπεζών πριν το PSI

Νταλάρα: Σχέδιο στήριξης των ελληνικών τραπεζών πριν το PSI

Ως προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων που αναμένεται να συμφωνηθεί τις επόμενες ημέρες, θέτει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) την εκπόνηση του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Σε δηλώσεις του από τη Φρανκφούρτη όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο νέο πακέτο χρηματοδότησης της χώρας μας, ο γενικός διευθυντής του IIF κ. Τσαρλς Νταλάρα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η συμφωνία για το «κούρεμα» στο χρέος θα έχει ολοκληρωθεί έως και τα τέλη αυτού του μήνα.

Ο ίδιος πάντως για μία ακόμη φορά ξεκαθάρισε ότι οι περισσότερες από 450 τράπεζες που εκπροσωπεί δεν πρόκειται να δεχθούν «κούρεμα» μεγαλύτερο του 50%.

Εξάλλου, ο κ. Νταλάρα ανακοίνωσε ότι υπήρξε συμφωνία για τη σύσταση επιτροπής από τους πιστωτές που θα συμμετάσχει στις συνομιλίες με το ελληνικό δημόσιο και την ΕΕ για τον καθορισμό των τελικών όρων ανταλλαγής των ομολόγων.

Ο εκπρόσωπος των τραπεζών υπογράμμισε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να μιλούμε για βέβαιη ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της χώρας μας κατά 100 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, χαρακτήρισε εφικτό το στόχο για συμμετοχή των τραπεζών κατά 70 - 80% στο νέο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Τέλος, δε θέλησε να σχολιάσει διαρροές στον τύπο για τις προτάσεις που θα βάλουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι τράπεζες για τους όρους του «κουρέματος», πρόσθεσε όμως ότι το πιο πιθανό είναι να μην υπάρχει ειδική «μεταχείριση» για τις ελληνικές τράπεζες.

Posted by Blogger on 11:01 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response