|

Το πετρέλαιο "καίει" οικονομία-εισηγμένες


Η αναταραχή στο ισλαμικό τόξο και το ράλι του «μαύρου χρυσού» ανεβάζουν τον πήχη των προβλημάτων για τις επιχειρήσεις και στριμώχνουν τις τράπεζες σε θέματα μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι κλάδοι που επηρεάζονται περισσότερο.

Δυνατό πονοκέφαλο προκαλεί σε κυβέρνηση, τράπεζες και επιχειρήσεις το ράλι που έχει σημειώσει η τιμή του πετρελαίου και οι φόβοι ότι η ραγδαία άνοδος του «μαύρου χρυσού» δεν αποτελεί απλά, ένα συγκυριακό φαινόμενο που οφείλεται στις τρέχουσες εξελίξεις σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή.

Χθες η τιμή του πετρελαίου Βrent ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τα 110 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το light crude oil (συμβόλαια Απριλίου) κίνηθηκε και πάλι άνω του "ψυχολογικού" ορίου των 100 δολαρίων/βαρέλι.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, η άνοδος της τιμής του πετρελαίου κατά περίπου 25% το τελευταίο τρίμηνο δεν οφείλεται μόνο στις πολιτικές αναταραχές που έχουν εκδηλωθεί κατά μήκος του ισλαμικού τόξου, αλλά και στις προβλέψεις για ανοδική πορεία της παγκόσμιας οικονομίας μέσα στη διετία 2011-2012.

Βέβαια, κάθε αναταραχή στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες (βλέπε πχ πρόσφατα γεγονότα στη Λιβύη) είναι σε θέση να επιδεινώσει την κατάσταση.

Η επίδραση στις εισηγμένες εταιρίες

Στην Ελλάδα τώρα, μόνο προβλήματα προκαλεί η συγκεκριμένη εξέλιξη.

Posted by Blogger on 1:14 μ.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response