|

UBS: Γιατί οι έλληνες θα ψηφίσουν υπέρ της δανειακής σύμβασης

Η UBS με έκθεση της αναφέρεται στο δημοψήφισμα που αποφάσισε ο πρωθυπουργός να θέσει για την νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Οι Έλληνες θα ψηφίσουν υπέρ της νέας δανειακής σύμβασης λόγω των πιθανών εφιαλτικών συνεπειών ενός "όχι" τόσο για τη χώρα όσο και για την ευρωζώνη.

Μάλιστα οίκος χαρακτηρίζει ως «ανάσα» για την κυβέρνηση ένα πιθανό «ναι» , με την προϋπόθεση βέβαια ότι νωρίτερα ο Παπανδρέου θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Μάλιστα η UBS θεωρεί κρισιμότερη την ψήφο εμπιστοσύνης, σημειώνοντας ότι είναι οριακή λόγω της μικρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αλλά και των απειλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που ζητούν την παραίτηση του Γ. Παπανδρέου.

Αναφορικά με την 6η δόση, ο οίκος εκτιμά ότι η καταβολή θα γίνει κανονικά λόγω της θετικής εισήγησης της τρόικας, παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν έχει εγκρίνει ακόμη επίσημα την εκταμίευση.

Τι σημαίνει το "όχι" στο δημοψήφισμα

Το «ΝΑΙ» των Ελλήνων στο δημοψήφισμα πετυχαίνει την πολιτική αποδοχή που χρειάζεται η κυβέρνηση για να προχωρήσει το σχέδιο μείωσης του ελλείμματος ενώ καθιστά ευκολότερες τις πιθανές μελλοντικές δεσμεύσεις της Αθήνας για την επίτευξη των στόχων, σημειώνει η UBS.

Αντίθετα αν οι Έλληνες ψηφίσουν όχι οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι ένα ακόμη βαθύτερο "κούρεμα" ή μεγαλύτερος επίσημος δανεισμός στο καλό σενάριο και μαζικές εκροές καταθέσεων και/ή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ στο χειρότερο σενάριο.

Η UBS σημειώνει ότι, υποθέτοντας πως το ερώτημα έχει να κάνει με τη δανειακή σύμβαση, μια αρνητική ψήφος θα ανάγκαζε θεωρητικά την Αθήνα να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του πακέτου βοήθειας με ΕΕ και ΔΝΤ.

Ωστόσο, εάν η μείωση του ελλείμματος δεν προέλθει από τα μέτρα λιτότητας, θα πρέπει να διατεθούν περισσότερα κεφάλαια στην Ελλάδα, είτε από τον επίσημο τομέα (ΕΕ/ΔΝΤ), είτε από τον ιδιωτικό τομέα με ακόμη μεγαλύτερο "κούρεμα" -που αποτελεί και την πιθανότερη περίπτωση, αναφέρει ο οίκος.

Αν και η UBS δεν εκτιμά ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ θα απορρίψουν την επαναδιαπραγμάτευση, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Ελλάδα ενδέχεται να αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ…

Posted by Blogger on 11:41 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response