Deutsche Bank και Nomura για το δημοψήφισμα
Το ελληνικό πολιτικό ρίσκο αυξάνεται ξανά με την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αναφέρει σε σημερινή της ανάλυση η Deutsche Bank.
Ακόμη, σχολιάζει πως σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, το δημοψήφισμα θα αφορά στη νέα δανειακή συμφωνία με την ΕΕ. «Για αυτό φαίνεται πολύ πιθανό ότι η πρόοδος στο «ελληνικό ζήτημα» θα καθυστερήσει μέχρι να υλοποιηθεί το δημοψήφισμα».
Όπως επισημαίνει, το δημοψήφισμα μπορεί να έχει τα εξής αποτελέσματα. Πρώτον, η κυβέρνηση να κερδίσει παρά την ισχυρή αντίδραση της αντιπολίτευσης. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι η επιτυχία θα είναι μια τεράστια πρόκληση, καθώς οι περισσότεροι Έλληνες θα δουν το δημοψήφισμα ως μια ευκαιρία να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους στην κυβερνητική πολιτική.
Δεύτερον, η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να στηρίξουν το δημοψήφισμα, προκειμένου να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση ενότητας.
Τρίτον, το δημοψήφισμα διεξάγεται και χάνει η κυβέρνηση, οπότε προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές. Χρειάζεται περίπου τρεις-τέσσερις εβδομάδες για να διεξαχθούν εκλογές μετά από τη διάλυση της Βουλής, ενώ οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις φέρνουν τη Ν. Δημοκρατία πρώτο κόμμα.
Όπως σχολιάζει η Deutsche Bank, σε ό,τι αφορά την αγορά, η πρώτη και η δεύτερη έκβαση θα επιτρέψει στο τρέχον πακέτο βοήθειας να προχωρήσει, ενώ μάλιστα η δεύτερη έκβαση με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, θα ήταν η περισσότερο επιθυμητή.
Ωστόσο, αυτό θα απαιτούσε από το Σαμαρά να υπαναχωρήσει από τη δέσμευσή του τις προηγούμενες ημέρες για επαναδιαπραγμάτευση του νέου πακέτου βοήθειας.
Η τρίτη έκβαση για πρόωρες εκλογές θα αποτελέσει την μεγαλύτερη πηγή αβεβαιότητας, όχι μόνο μέσω της δημιουργίας πολιτικού κενού στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους, αλλά διότι η αντίδραση της ΕΕ δεν θα ήταν ξεκάθαρη, οι προσπάθειες δημοσιονομικής ενοποίησης θα «πάγωναν», ενώ θα ήταν αδιευκρίνιστο για το ποια θα ήταν η θέση της νέας κυβέρνησης για το νέο πακέτο μόλις αυτή σχηματιζόταν.
Από την πλευρά της η Nomura σε σημερινή ανάλυση επισημαίνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επεφύλασσε μια έκπληξη για τις αγορές με το δημοψήφισμα.
Ωστόσο, διευκρινίζει πως στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, αυτό δεν θα μπορούσε να εκληφθεί ως θετικό, για αυτό και διερωτάται για το εάν υπάρχει καμία συστημική διαφορά, σε αυτό το επίπεδο.
Τονίζει δε ότι ακόμη οι όροι του δημοψηφίσματος είναι ακόμη άγνωστοι, αλλά «θεωρούμε πως θα αφορά στην τελευταία συμφωνία διάσωσης για την Ελλάδα».
Σε περίπτωση αποτυχίας αναμένεται να ακολουθήσει μια περίοδος υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας, «που μπορεί να οδηγήσει σε ένα σημείο όπου η Ελλάδα χάνει τη στήριξη της ΕΕ και του ΔΝΤ. Μπορεί να «ξεμείνει» από λεφτά περίπου στα μέσα Ιανουαρίου εάν δεν πληρωθεί η δόση μετά από αυτή του Νοεμβρίου. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί τότε να μην είναι σε θέση να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, και είναι βέβαιο ότι θα χρεοκοπήσει».
Συνολικά εκτιμά πως όλα αυτά υπενθυμίζουν πως το πολιτικό επίκεντρο στην Ευρώπη είναι μακριά από το Βερολίνο και το Παρίσι, και επιστρέφει στις περιφερειακές χώρες.
Posted by Blogger
on 11:40 π.μ.. Filed under
Διεθνή Νέα,
οικονομία,
ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ροή,
top
.
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0.
Feel free to leave a response