|

Η πτώση των κεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών προεξοφλεί ζημία 10 με 12 δις ευρώ από τα ομόλογα – Ποιες τράπεζες στοχοποιεί το κερδοσκοπικό κεφάλαιο

Το spread στις 930 μονάδες βάσης στην 10ετία και 1200 μονάδες βάσης στην 3ετία, το CDS στις 1000 μονάδες βάσης. Τις επιδόσεις αυτές εμφανίζουν χρεοκοπημένες χώρες. Η Ελλάδα λοιπόν έχει χρεοκοπήσει με βάση τα αξιολογικά κριτήρια των ξένων επενδυτών.


Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις αυτή η εικόνα χρεοκοπίας που δεν είναι πραγματική αλλά εν μέρει αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα έχει περάσει στις αποτιμήσεις.
Περίπου 10 με 12 δις ευρώ έχει χαθεί από τις κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών με αιτία μια πιθανή ζημία από τα ομόλογα.
Οι συνολικές αποτιμήσεις των τραπεζών βρίσκονται στα 18 δις ευρώ και χωρίς αυτή την παράμετρο δηλαδή την ζημία των ομολόγων θα έπρεπε να εμφάνιζαν κεφαλαιοποίηση 28 με 30 δις ευρώ.
Μια ζημιά 10 με 12 δις ευρώ από τα ομόλογα φαίνεται να έχει περάσει στις κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.
Από τα αξιοσημείωτα πάντως το γεγονός ότι οι τράπεζες που εμφανίζουν και τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ομολόγων δέχονται και τις περισσότερες πιέσεις.
Η περίπτωση της Εθνικής είναι αξιοσημείωτη διαθέτει από τους καλύτερους ισολογισμούς τηρουμένων πάντα των αναλογιών αλλά η μετοχή έχει στοχοποιηθεί από το κερδοσκοπικό κεφάλαιο λόγω των χαρτοφυλακίων ομολόγων που διαθέτει. Τα 20,1 δις ευρώ ομόλογα που διαθέτει η Εθνική επιδρούν στην συμπεριφορά των επενδυτών καίρια οι ξένοι κυρίως που σορτάρουν ανησυχούν για την πορεία του ελληνικού χρέους.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΤΤ το οποίο αντικειμενικά δεν κρύβει προβλήματα το εσωτερικό του αλλά κατέχει 5,37 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα το 32% του συνολικού ενεργητικού του είναι ελληνικά ομόλογα.
Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι έχει ανοίξει το θέμα της επιμήκυνσης του χρέους και ενδεχόμενης συμμετοχής και ιδιωτών σε πιθανή αναδιάρθρωση στο μέλλον… στην Ευρώπη.
Έχει αναφερθεί διεξοδικά ότι υπάρχει σχέδιο η Ελλάδα να επιμηκύνει το χρέος της.
Τα 336 δις ευρώ που είναι το συνολικό χρέος της χώρας σε ποσοστό 48% είναι διάρκειας από 1 έως 7 χρόνια.
Δηλαδή λήγει σύντομα και καθιστά σοβαρότατο πρόβλημα την αποπληρωμή του χρέους.
Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι αν επιμηκυνθεί το νέο χρέος των 110 δις ευρώ θα είναι επιβράβευση. Ανοίγοντας το κεφάλαιο επιμήκυνση θα υποχρεωθεί η χώρα να αναδιαρθρώσει και το παλαιό χρέος.
Με βάση το σχέδιο επιμήκυνσης του παλαιού χρέους ομόλογα που λήγουν σε 1 έως 5 χρόνια ή 6 χρόνια θα επιμηκυνθούν σε 10 με 12 χρόνια.
Με τι όρους όμως;
Παλαιά δάνεια είχαν συναφθεί με προφανώς πολύ χαμηλότερα επιτόκια. Το ελληνικό κράτος μπορεί να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές και να τους ζητήσει να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής π.χ. σε ένα ομόλογο 3 ετών να αποπληρωθεί όχι το 2013 αλλά το 2020.
Ταυτόχρονα αν το αρχικό ομόλογο έφερε επιτόκιο 5% θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία στο 7% π.χ.
Ωστόσο δεν θα ήταν τόσο εύκολο ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς θα αυξηθούν σημαντικά τα τοκοχρεολύσια του ελληνικού κράτους.
To haircut δηλαδή η απομείωση των ομολόγων κατά 30% π.χ. θα έδινε μια μεγάλη ανάσα στην οικονομία αλλά θα ναρκοθετούσε το μέλλον.
Το haircut τι είναι; Το ελληνικό δημόσιο ευρισκόμενο σε αδιέξοδο κατανοεί ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει άλλο δρόμο πέραν του haircut.
Ένα ομόλογο όταν λήξη είναι εγγυημένο.
Π.χ. αν κατέχει κανείς ομόλογο 5ετούς διάρκειας και λήγει αύριο μπορεί να εμφανίζει μεγάλη υποαξία σε σχέση με την τιμή κτήσης αλλά στην αποπληρωμή ο κάτοχος του ομολόγου θα λάβει το αρχικό τους κεφάλαιο συν τους σωρευμένους τόκους.
Δηλαδή πλήρωσε 100 χιλ ευρώ να αγοράσει 5ετή θα πάρει πίσω 100 χιλ. ευρώ όταν λήξει το ομόλογο.
Κατά την διαδικασία αυτή αν αποφασίσει το δημόσιο να προχωρήσει σε haircut θα συμφωνήσει με τον κάτοχο του ομολόγου ότι στην λήξη του δεν θα πάρει π.χ. 100 χιλ ευρώ αλλά 70 χιλ ευρώ δηλαδή haircut 30%. Απομείωση κεφαλαίου 30%.
Μια απομείωση κεφαλαίου σε ένα ποσό ομολόγων 145 δις ευρώ είναι όφελος 43 δις ευρώ τεράστια εξοικονόμηση κεφαλαίων.
Αν το haircut ήταν εύκολο θα το είχε υλοποιήσει το κράτος.
Ένα haircut μπορεί να οδηγήσει για πολλά χρόνια εκτός των αγορών της χώρα ως αναξιόπιστη. Μα η χώρα τώρα δεν είναι εκτός αγορών;
Το haircut θα επηρεάσει μόνο τα ομόλογα. Όχι τα έντοκα ή π.χ. τα 15ετή ομόλογα ή πιο μακροπρόθεσμα. Βέβαια ένα haircut θα περάσει στις αποτιμήσεις των ομολόγων συνολικά οι οποίες θα υποχωρήσουν σημαντικά.
Το haircut ωφελεί μόνο τον εκδότη και όχι τον πιστωτή.
Π.χ. οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν συνολικά 54 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα διάρκειας ως επί τω πλείστον 1 έως 7 χρόνια.
Το 30% haircut στα ομόλογα θα σήμαινε για τις ελληνικές τράπεζες απώλεια κεφαλαίου 15 δις ευρώ ξεκάθαρα αρνητική εξέλιξη.


Τι έχει συμβεί στα χαρτοφυλάκια ομολόγων

Η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων ομολόγων συντελέσθηκε οι τράπεζες πέρασαν μεγάλο μέρος των χαρτοφυλακίων τους από το trading και AFS στο HTM και LaR.
Δηλαδή από τα χαρτοφυλάκια που αποτιμώνται σε χαρτοφυλάκια που δεν αποτιμώνται ή κατά το ορθότερο αποτιμώνται μόνο στην τιμή κτήσης. Με βάση τις τελευταίες αναδιαρθρώσεις υπολογίζεται ότι τα μη αποτιμώμενα ομόλογα αγγίζουν τα 42 δις ευρώ δηλαδή το 77% της συνολικής έκθεσης των ελληνοκυπριακών τραπεζών.
Πάντως είναι ενδεικτικό ότι οι 8 ελληνικές και κυπριακές τράπεζες διαθέτουν συνολικά 54,280 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα εκ των οποίων τα 3,900 δις ευρώ αποτελούν το εμπορικό χαρτοφυλάκιο.
Δηλαδή μόνο το 7,1% του χαρτοφυλακίου ομολόγων των τραπεζών αποτελεί το εμπορικό χαρτοφυλάκιο που επιδρά στα αποτελέσματα.
Η Εθνική με 20 δις ευρώ εμφανίζει όπως είναι ήδη γνωστό το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ομολόγων. Στο επενδυτικό τα 19 δις ευρώ και στο εμπορικό τα 1,1 δις ευρώ.
Πέραν από ελληνικά ομόλογα η Εθνική κατέχει 93 εκατ Βουλγαρίας, 110 εκατ Γερμανίας, 301 εκατ Ρουμανίας και πάνω από 3,45 δις ευρώ Τουρκίας μέσω της Finansbank.
Η Alpha bank κατέχει ελληνικά ομόλογα 4,6 δις ευρώ εκ των οποίων 4,613 δις ευρώ στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο και 50 εκατ στο εμπορικό.
Πέραν αυτών κατέχει 30 εκατ κυπριακά ομόλογα, 15 εκατ Αυστρίας, 486 εκατ ευρώ Ρουμανίας.
Η Eurobank κατέχει 7,458 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα εκ των οποίων 7,362 δις ευρώ στο επενδυτικό και 96 εκατ στο εμπορικό.
Επίσης κατέχει 359 εκατ ομόλογα Βουλγαρίας, 97 εκατ Κύπρου, 162 εκατ Γαλλίας, 294 εκατ Γερμανίας, 100 εκατ Ιταλίας και 27 εκατ Λιθουανίας, 905 εκατ Πολωνίας και 682 εκατ Ρουμανίας.
Η Πειραιώς κατέχει συνολικά 8,606 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα εκ των οποίων 8,4 δις ευρώ στο επενδυτικό και 200 ευρώ στο εμπορικό.
Παράλληλα κατέχει 542 εκατ ευρώ ομόλογα Ρουμανίας, εκ των οποίων 390 εκατ στο επενδυτικό και 152 εκατ ευρώ στο εμπορικό.
Η ΑΤΕ κατέχει 4 δις ευρώ έκθεση εκ των οποίων τα 3,9 δις ευρώ είναι στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο και 111 εκατ ευρώ στο εμπορικό.
Επίσης κατέχει ομόλογα Ρουμανίας 96 εκατ ευρώ.
Η τράπεζα Κύπρος κατέχει ομόλογα 871 εκατ της Κύπρου, 1,894 δις ευρώ Ελλάδος 356 εκατ Ιρλανδίας, 32 εκατ Ουγγαρίας, 59 εκατ Πολωνίας και 17 εκατ Σλοβενίας.
Η Marfin Popular Bank κατέχει 2,943 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα τα οποία βρίσκονται στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.
Αυστρίας 307 εκατ ευρώ, Κύπρου 314 εκατ ευρώ, 84 εκατ Ιρλανδίας.
Το ΤΤ διαθέτει 5,371 εκατ ευρώ ελληνικά ομόλογα εκ των οποίων τα 5,218 δις ευρώ στο επενδυτικό και 146 εκατ ευρώ στο εμπορικό.

Posted by Blogger on 10:43 π.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response