|

O φόβος των υποβαθμίσεων σκιάζει ΧΑ και τράπεζες - Ισχύει το haircut στις εγγυήσεις των τραπεζών προς την ΕΚΤ – Ανοδικά τα spreads στις 903 μ.β. στην Ελλάδα, υπό πίεση η Ιρλανδία

Το χρηματιστηριακό τοπίο είναι θολό στην Ελλάδα, σε οικονομικό επίπεδο είναι διάχυτη η αβεβαιότητα για χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και δεν είναι τυχαίο ότι τα spreads και CDS πιέζονται.
Ο τραπεζικός κλάδος στο ελληνικό χρηματιστήριο, συνεχίζει να βρίσκεται υπό πίεση απόρροια όχι μόνο της εκτιμώμενης υποβάθμισης μέρους εκδόσεων και τίτλων ελληνικών τραπεζών από Fitch και Moody's αλλά γιατί οι τράπεζες αρχές Ιανουαρίου θα βιώσουν ένα νέο καθεστώς με τις εγγυήσεις που καταβάλλουν στην ΕΚΤ συνολικού ύψους 137,7 δις ευρώ.


Η ΕΚΤ επιβάλλει νέο μηχανισμό haircut από 5% έως 10% με βάση το είδος της κάθε εγγύησης που καταβάλλουν οι τράπεζες και αυτό σημαίνει ότι θα προκύψει έλλειμμα στα υφιστάμενα collateral περίπου 6 με 7 δις ευρώ, τα οποία πρέπει να αναπληρωθούν με νέα collateral.
Άρα η πίεση στις τράπεζες είναι αναμενόμενη στο σκέλος αυτό.
Όμως και ενώ αυτό το νέο σκηνικό η αγορά τείνει να το αφομοιώσει η διάχυτη αβεβαιότητα που προκαλεί το κύμα των απειλών των διεθνών οίκων ότι θα υποβαθμίσουν χώρες της Ευρωζώνης έχει αύξηση το επενδυτικό ρίσκο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούν εκ νέου στην Ελλάδα απώλειες έως 2% σαφής ένδειξη ότι το κλίμα αβεβαιότητας σκιάζει το επενδυτικό τοπίο.
Το ΧΑ πέριξ ή οριακά χαμηλότερα των 1450 μονάδων με την Εθνική στα 6,40-6,45 ευρώ κινούμενη μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου και να πλησιάζει το κρίσιμο τεχνικό σημείο των 6,20 ευρώ που αν διασπαστεί μπορεί να οδηγήσει και στα 5,5 ευρώ.
Υπό πίεση οι τράπεζες ενώ ανοδική αντίδραση καταγράφεται σε Πειραιώς και Κύπρου.
Η εικόνα της αγοράς για μια ακόμη μέρα δεν είναι καλή.

Posted by Blogger on 4:26 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response