Aναχρηματοδότησαν 300 χιλ δάνεια οι τράπεζες – Προς τα 200 δις ευρώ οι καταθέσεις – Τι θα συμβεί στα επιτόκια και στα NPLs
Το τοπίο αρχίζει να αποσαφηνίζεται για τις ελληνικές τράπεζες για το 2011 καθώς είναι ξεκάθαρο ότι οι διοικήσεις στρέφονται...στο 2012 εκεί επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους και τις προσπάθειες τους.
Το 2011 θα είναι δύσκολη και προφανώς μεταβατική χρονιά για το σύστημα και ειδικά τις τράπεζες.
Πως διαμορφώνεται όμως το νέο τοπίο στον τραπεζικό κλάδο;
Δάνεια …όπως λέμε αναχρηματοδοτήσεις
Οι τράπεζες έχουν αναχρηματοδοτήσει 300 χιλ φυσικά και νομικά πρόσωπα συγκεκριμένα 250 χιλ φυσικά πρόσωπα και 50 χιλ επιχειρήσεις.
Μόνο η Eurobank έχει αναχρηματοδοτήσει 15 χιλ επιχειρήσεις και 50 χιλ ιδιώτες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 20% των καταναλωτικών και 10% των στεγαστικών δανείων βρίσκονται σε καθεστώς αναχρηματοδότησης.
Το ενδιαφέρον των πολιτών πάντως επικεντρώνονται στο πως θα πληρώσει λιγότερη δόση είτε επιμηκύνοντας τον χρόνο αποπληρωμής είτε προβαίνοντας σε άλλες παρεμφερείς λύσεις.
Έχει επισημανθεί ότι στο α΄ 6μηνο του 2011 θα καταγραφούν αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης στα δάνεια και αυτό θα αποτελεί ιστορική εξέλιξη απόρροια της βαθιάς ύφεσης της οικονομίας.
Στα καταναλωτικά οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι θα υποχωρήσουν στο -3%, στις πιστωτικές κάρτες ο ρυθμός μείωσης στο -5% με -6%.
Με βάση εκτιμήσεις η στεγαστική πίστη θα κινηθεί στο -1% το 2011.
Αυτό σημαίνει ότι τα υπόλοιπα θα μειωθούν κατά 800 εκατ στα 79,1 δις ευρώ περίπου.
Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις έχουν δείξει ίσως την καλύτερη συμπεριφορά τηρουμένων των αναλογιών.
Ανέρχονται στα 127 δις ευρώ περίπου και με βάση ενδείξεις θα υποχωρήσει η αύξηση τους στο 0,5% με 1% το 2011.
Ρεκόρ για τα NPLs αλλά οι προβλέψεις ….μειώνονται
Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώθηκαν οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών το 2010 έφτασαν στα 6 δις ευρώ για το σύστημα.
Για το 2011 όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι θα σημειωθεί περαιτέρω αύξηση των NPLs των μη εξυπηρετούμενων δανείων για να φθάσουν τα 31 δις ευρώ ή 12% των δανείων.
Όμως σε όρους νέων προβλέψεων ήδη παρατηρείται επιβράδυνση από τρίμηνο σε τρίμηνο.
Ως δείκτης τα προβληματικά δάνεια θα αυξάνονται καθώς τα δάνεια θα παραμείνουν σχεδόν στάσιμα αλλά οι νέες προβλέψεις θα αρχίσουν να μειώνονται. Ήδη η τάση αυτή παρατηρείται στην Eurobank.
Mείωση των καταθέσεων προς τα 198 - 200 δισ
Η υποχώρηση της καταθετικής βάσης των τραπεζών συνεχίζεται.
Τον Νοέμβριο οι καταθέσεις μειώθηκαν στα 208,862 δις ευρώ ενώ για τον Δεκέμβριο του 2010 διαφαίνεται μια σταθεροποίηση.
Η μείωση των καταθέσεων, έως τώρα στο σύστημα έχει φθάσει στα 30 δις ευρώ ενώ με βάση τις εκτιμήσεις θα φθάσει στα 38 με 40 δις ευρώ έως το τέλος του 2011 ή 10 δις ευρώ λιγότερες καταθέσεις δηλαδή 198 με 200 δις ευρώ.
Οι καταθέσεις αποδεικνύουν τον εσωτερικό πλούτο της χώρας των επιχειρήσεων και το νοικοκυριών.
Ο πλούτος αυτός που είναι πραγματικός σε ρευστό μειώνεται επιθετικά και αυτό αντικατοπτρίζει την μείωση του πλούτου της χώρας.
Οι εταιρίες μειώνουν τις καταθέσεις τους αλλά κυρίως τα νοικοκυριά καθώς πλέον υποχρεώνονται να τρώνε από τα έτοιμα.
Των νοικοκυριών οι καταθέσεις βρίσκονται στα 173,43 δις ευρώ από 196,86 δις ευρώ αρχές του 2010 δηλαδή μείωση 23 δις ευρώ.
Στα νοικοκυριά η μείωση των καταθέσεων συνεχίζει να είναι μεγάλη.
Εθνική και Eurobank εστιάζονται στο κόστος καταθέσεων
Η Εθνική το θέμα της μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων το έχει θέσει στρατηγικά. Ωστόσο και η Eurobank φαίνεται να το εξετάζει καθώς η διοίκηση της υπό τον κ Ν. Νανόπουλο επισήμανε ότι «οι τράπεζες πρέπει να δουν με προσοχή το κόστος χρήματος που προέρχεται από τις καταθέσεις χρειάζεται κοινή προσπάθεια»
Η Εθνική είχε υποβάλλει πρόταση μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων προθεσμίας συντονισμένα ώστε να εξοικονομηθούν έως 2,5 δις ευρώ έχει υποβάλλει η Εθνική τράπεζα προς το τραπεζικό σύστημα και την ΤτΕ.
Η πρόταση της Εθνικής τράπεζας είναι ιδιαίτερα σημαντική για 2 βασικούς λόγους
1)Μια συντονισμένη μείωση των επιτοκίων προθεσμίας θα μείωνε τα έξοδα εκ τόκων δραστικά θα βελτίωνε την κερδοφορία και το σημαντικότερο θα βελτίωνε τα κεφάλαια σε μια περίοδο όπου η διατήρηση υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας είναι ζητούμενο.
2)Θα μετρίαζε τον ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών σε μια αγορά των καταθέσεων που φθίνει.
Αν οι τράπεζες αποφάσιζαν να μειώσουν τα επιτόκια από 3,68% που είναι το μέσο επιτόκιο στους προθεσμιακούς λογαριασμούς στο 2% που ήταν το μέσο επιτόκιο στο τέλος του 2009 τότε θα εξοικονομούσαν 2 δις ευρώ.