|

Eκκληση στις τράπεζες για τόνωση ρευστότητας


ME πλούσια και άκρως επίκαιρη ατζέντα πραγματοποιήθηκε χθες η μηνιαία τακτική συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη με το προεδρείο της Ελληνικής Eνωσης Τραπεζών. Στη συνάντηση κυριάρχησαν τα θέματα της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, της πιστωτικής επέκτασης, των «κόκκινων δανείων», της αξιοποίησης των εγγυήσεων του Δημοσίου ύψους 25 δισ. ευρώ, των εξελίξεων στη διεθνή αγορά ομολόγων, του αναπτυξιακού νόμου κ.ά.


Ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε από τις διοικήσεις των τραπεζών να στηρίξουν την οικονομία με τα κεφάλαια που θα εξασφαλίσουν. Συγκεκριμένα, κάλεσε τις τράπεζες να υποστηρίξουν τις υγιείς επιχειρήσεις με τη ρύθμιση των οφειλών τους, ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν τον σκόπελο της ύφεσης χωρίς μεγάλες επιπτώσεις. Από την πλευρά τους, οι τραπεζίτες τόνισαν ότι ήδη από πέρυσι προχωρούν σε αναχρηματοδότηση των δανείων που έχουν δοθεί σε εταιρίες που μπορούν να παραμείνουν βιώσιμες και υπογράμμισαν τη σημαντική κάμψη της ζήτησης για δάνεια από νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, αιτήσεις για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που υποβάλλονται στο σύστημα έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό άνω του 40% σε σχέση με το 2008.
Απ'Α την πλευρά της Eνωσης εκφράσθηκε αισιοδοξία ότι με την εφαρμογή των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση το τελευταίο οκτάμηνο και κυρίως με την εφαρμογή του φορολογικού και αναπτυξιακού νόμου, η ανάκαμψη της οικονομίας βρίσκεται πιο κοντά.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ και της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Ράπανος, δήλωσε ότι παρατηρείται βελτίωση στο οικονομικό περιβάλλον, καθώς αυτό ευνοεί περισσότερο τις ιδιωτικές επενδύσεις. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες συνδέονται με τις πιέσεις που υφίστανται στις αγορές ως προς το ζήτημα άντλησης ρευστότητας.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Νίκος Νανόπουλος, ανέφερε πως «κάθε μήνας που περνά μας φέρνει πιο κοντά στην ανάπτυξη».

5,5 δισ. στην αγορά
το α΄ τρίμηνο του 2011

Στη συνάντηση συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, και η πρόσθετη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, τον νέο αναπτυξιακό νόμο, το Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Συνολικά 5,5 δισ. ευρώ θα διοχετευτούν στην αγορά το πρώτο τρίμηνο του 2011 μέσω του ΕΤΕΑΝ, της ΕΤΕπ και του αναπτυξιακού νόμου. Τα πρώτα προγράμματα, που θα αρχίσουν να «τρέχουν» έως τα τέλη Ιανουαρίου στο πλαίσιο του ΕΤΕΑΝ, θα χρηματοδοτηθούν κατά 1 δισ. ευρώ από τις τράπεζες και κατά 400 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο. Αλλα 2 δισ. ευρώ θα δοθούν από την ΕΤΕπ με στόχο την πιστωτική επέκταση.
Εξάλλου, στις 15 Μαρτίου θα έχουμε τις πρώτες προκηρύξεις για χρηματοδότηση 2 δισ. ευρώ μέσω αναπτυξιακού. Αντίστοιχο ποσό θα προκηρυχθεί και στο τέλος Μαρτίου (4 δισ. ευρώ οι συνολικές προκηρύξεις τον Μάρτιο).
Επί τάπητος τέθηκαν επίσης οι ρυθμίσεις για τους υπερχρεωμένους αλλά και το ζήτημα της ένταξής τους στον νέο πτωχευτικό νόμο.

Πώς μοιράζονται τα
20 δισ. των εγγυήσεων

Oσον αφορά το «πακέτο» των εγγυήσεων, η κατανομή του προς τις τράπεζες έχει γίνει και σύμφωνα με αυτή ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας δικαιούται εγγυήσεις ύψους 4,1 δισ. ευρώ, η Eurobank περίπου 4 δισ. ευρώ, ενώ η Alpha Βank και η Τράπεζα Πειραιώς δικαιούνται από 3 δισ. ευρώ έκαστη.

Στόχος των τραπεζών είναι η περαιτέρω θωράκιση της ρευστότητάς τους καθώς έχουν "εγκαταλείψει" τη χώρα καταθέσεις 30 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, υπήρξε ενημέρωση για τις αυξήσεις κεφαλαίου που βρίσκονται σε εξέλιξη, με την ΕΕΤ να τονίζει την ανάγκη να μη συμπέσει αυτή η προσπάθεια με νέες υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, που την έχουν θέσει υπό επιτήρηση από τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, συζητήθηκε το θέμα της επιστροφής της κρατικής βοήθειας για τη στήριξη της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων μέσω των προνομιούχων μετοχών. Eως σήμερα, αίτημα για την επαναγορά τους έχει υποβάλει μόνο η Εθνική Τράπεζα, ενώ γενικές συνελεύσεις για τη λήψη σχετικής απόφασης έχουν συγκαλέσει οι διοικήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Τράπεζας Αττικής.

Posted by Blogger on 12:52 μ.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response