Δραστικά μέτρα από τις τράπεζες για περιορισμό των δαπανών τους
Προχωρούν σε συγχωνεύσεις καταστημάτων και σε μείωση μισθολογικού κόστους
Του Γιαννη Παπαδογιαννη / g.papadogiannis@gmail.com
Συγχωνεύσεις καταστημάτων, επαναδιαπραγμάτευση ενοικίων και περιορισμός μισθολογικών δαπανών στην ελληνική αγορά, επιλεκτικές διορθωτικές κινήσεις σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού και επανεξέταση όλων των λειτουργικών δαπανών από μηδενική βάση αποτελούν τις βασικές δράσεις των τραπεζών για τη μείωση των εξόδων.
Επιτελικά στελέχη τραπεζών χαρακτηρίζουν το ζήτημα του ελέγχου του κόστους «σημείο-κλειδί για το 2011». Στην ελληνική αγορά οι εγχώριες τράπεζες προβαίνουν σε «επιθετική» επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων καταστημάτων προχωρώντας σε μετεγκατάσταση ή και κλείσιμο καταστημάτων όπου οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών κρίνονται υπερβολικές. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, επιδιώκουν τη μετακίνηση δυναμικού σε άλλες υπηρεσίες, όπως αυτή της ανάκτησης απαιτήσεων, όπου οι ανάγκες είναι μεγάλες και μείωση των ατόμων που απασχολούνται στα καταστήματα. Απολύσεις προσωπικού προς το παρόν δεν εξετάζονται, ωστόσο οι τράπεζες ακολουθούν έμμεσες τακτικές μείωσης προσωπικού με τη μη αντικατάσταση όσων αποχωρούν, με την άμεση αποχώρηση όσων έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά και την παροχή κινήτρων για οικειοθελή αποχώρηση. Ωστόσο, αν η πτωτική τάση της οικονομίας δεν αναστραφεί μετά το β΄ εξάμηνο του έτους, τότε ορισμένες τράπεζες θα επανεξετάσουν το ζήτημα. Δραστική είναι και η περιστολή των γενικών εξόδων, που περιλαμβάνουν δαπάνες προώθησης προϊόντων και γενικότερα έξοδα που συνδέονται με την «παραγωγή» τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Μεγαλύτερη ευελιξία για κινήσεις περιστολής δαπανών υπάρχουν στο εξωτερικό, ωστόσο οι τράπεζες περιορίζονται σε πολύ στοχευμένες κινήσεις καθώς η κατάσταση στο εξωτερικό βελτιώνεται. Οι τράπεζες επιλεκτικά μειώνουν καταστήματα και προσωπικό σε ορισμένες χώρες όπου κρίνεται ότι υπάρχει σχετικό «λίπος», ωστόσο ο γενικός κανόνας είναι ότι προσπαθούν να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους. Μάλιστα σε ορισμένες χώρες που ανακάμπτουν, οι τράπεζες προχωρούν σε επενδύσεις. Η Εθνική Τράπεζα σε επίπεδο ομίλου παρουσίασε στο εννεάμηνο αύξηση δαπανών, που οφείλεται στην απόφαση της νέας διοίκησης να επιταχύνει τα σχέδια ανάπτυξης της Finansbank στην Τουρκία. Αντίθετα, μείωση 3% εμφανίζουν τα λειτουργικά έξοδα στην Ελλάδα. Στόχος της διοίκησης είναι να περιοριστούν περαιτέρω οι δαπάνες το 2011. Στην Ελλάδα είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν μικρής κλίμακας συγχωνεύσεις καταστημάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ αυστηρό πρόγραμμα ελέγχου δαπανών θα εφαρμοστεί στα Βαλκάνια.
Η Eurobank EFG εμφανίζει μείωση δαπανών 3% σε επίπεδο ομίλου και 4% στην Ελλάδα. Οι προσπάθειες για την περιστολή των δαπανών σε Ελλάδα - εξωτερικό θα ενταθούν το 2011, ενώ όταν ολοκληρωθεί το τριετές σχέδιο για τον έλεγχο δαπανών, εκτιμάται ότι η εξοικονόμηση πόρων θα ανέλθει στα 200 εκατ. Η Alpha Bank στο 9μηνο πέτυχε μείωση λειτουργικών δαπανών κατά 1,8% σε επίπεδο ομίλου και 2,7% στην Ελλάδα. Η Alpha Bank επανεξετάζει τον αριθμό και την κατανομή των καταστημάτων σε μεγάλα αστικά κέντρα και προχωρεί σε μικρής κλίμακας συγχωνεύσεις. Από μηδενική βάση επανεξετάζονται τα γενικά έξοδα. Και η Alpha Bank ακολουθεί επιλεκτική τακτική στο εξωτερικό μειώνοντας δαπάνες σε ορισμένες χώρες και προχωρώντας σε επενδύσεις σε άλλες. Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς μείωσε περίπου κατά 160 άτομα το προσωπικό της με την εφαρμογή του προγράμματος οικειοθελούς εργασιακού «διαλείμματος». Επιπλέον, η τράπεζα μετακινεί προσωπικό σε διοικητικές υπηρεσίες με αυξημένες απαιτήσεις αυτή την περίοδο και μειώνει τον αριθμό προσωπικού στα καταστήματα, περιορίζοντας έτσι τις λειτουργικές δαπάνες.