|

Αρνητικό τέμπο και κλίμα ανησυχίας στις ευρωαγορές


Σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύονται οι ευρωπαϊκοί δείκτες την Τετάρτη, με "οδηγό" της πτώσης τη Λισαβόνα, καθώς στις ανησυχίες για τον πυρηνικό εφιάλτη στη Φουκουσίμα και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, προστίθεται η νευρικότητα που προκαλεί η πολιτική κρίση στην Πορτογαλία.

«Αμφιβάλλουμε ότι η πρόσφατη ευφορία στις αγορές θα διατηρηθεί καθώς πολύ απλά δεν έχει βελτιωθεί το κλίμα αναφορικά με τους φόβους που πυροδότησαν την αρχική ενίσχυση της αποστροφής κινδύνου», σχολιάζει η Credit Agricole. «Η λιβυκή κρίση έχει ενταθεί την τελευταία εβδομάδα, ενώ η κατάσταση στο ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο συνεχίζει εγείρει ανησυχίες. Επιπλέον, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή κλιμακώνονται και το πετρέλαιο κινείται πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι».

Στο επίκεντρο εξάλλου βρίσκεται η περιφέρεια της Ευρωζώνης καθώς σήμερα η πορτογαλική βουλή ψηφίζει για τα μέτρα λιτότητας, ενώ αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες ότι είναι πιθανό να μην εγκριθούν τα μέτρα, οδηγώντας στην παραίτηση του πρωθυπουργού Jose Socrates και τη χώρα πιο κοντά στο μηχανισμό διάσωσης.

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, αύξηση 4,2% εμφάνισαν οι συγκρίσιμες πωλήσεις της βρετανικής εταιρείας ειδών λιανικού εμπορίου J. Sainsbury Plc., στο δ΄ τρίμηνο, η οποία διαμορφώθηκε στο 1% εξαιρουμένων των καυσίμων.

Οι συνολικές πωλήσεις για το τρίμηνο αυξήθηκαν 6,8%, ενώ οι πωλήσεις εκτός των τροφίμων αυξήθηκαν τρεις φορές περισσότερο. Η Sainsbury ανακοίνωσε ότι προσέλκυσε τον αριθμό-ρεκόρ των 21 εκατ. καταναλωτών, άνοδος 1 εκατ. σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,01% στις 271,77 μονάδες, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημειώνει πτώση 0,15%. Ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 καταγράφει απώλειες 0,42%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 0,30%. Ο γερμανικός DAX υποχωρεί σε ποσοστό 0,53%, ενώ στο Παρίσι ο CAC-40 κινείται στο -0,31%.

Απώλειες 0,06% σημειώνει ο IBEX στην Ισπανία, σε ποσοστό 0,09% υποχωρεί ο ιταλικός MIB, ενώ ο ελβετικός SMI κινείται πτωτικά κατά 0,10% και στην Πορτογαλία ο PSI καταγράφει πτώση 1,65%.

Θετικά πρόσημα εμφανίζουν οι δείκτες στη Ρωσία, με τον RTS στο +0,10% και τον Micex στο +0,15%. Στην Τουρκία ο δείκτης ISE υποχωρεί σε ποσοστό 0,07%.

Posted by Blogger on 9:17 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response